Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

niedziela, 11 listopada 2018

Kruche rogaliki z marmoladą


rogaliki z marmoladą

Rogaliki kruche z marmoladą tej jesieni robiłam już trzy razy, ale to ten ostatni był najbardziej spektakularny, ponieważ były rogaliki przygotowane przez blisko 20 par malutkich rączek. Nie ukrywam, że miałam trochę obaw... 


Mamy takie czasy, że ciasta wyrabiają za nas roboty i sama z tej opcji korzystam, bo szybciej, pewniej, czyściej.  A teraz daj ciasto do wyrabiania dzieciom i miej nadzieję, że połowa składników nie skończy na podłodze ;) Moje obawy okazały się bezpodstawne. Każda z czterech grup dała radę wyśmienicie, największa radocha była, kiedy do kupki mąki wbiłam jajko i trzeba było to zagnieść! Przecież to jak zabawa jadalnym slime'm :) A jeśli nie wiesz co to "slime", to zapraszam do wpisu TUTAJ.

Ze względu na ograniczony czas, nie robiliśmy rogalików drożdżowych. Ale te kruche, różnych kształtów i wielkości naprawdę dały radę. To rogaliki takie "na raz" :) Ale jeśli szukacie bardziej konkretnych, to zobaczcie również drożdzowe z makiem i kruszonką, rogaliki drożdżowe z powidłami lub te najbardziej popularne, ale też i najbardziej pracochłonne, ROGALE MARCIŃSKIE!

rogaliki z ciasta kruchego

Składniki:
  • 280 g mąki pszennej (plus do podsypywania)
  • 200 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 2-3 łyżki cukru pudru 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • marmolada (najlepiej twarda)
  • cukier puder do posypania)
Przygotowanie:
  1. Zimne masło siekamy nożem z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, robimy kopczyk i wgłębienie w środku. 
  2. Do dziurki wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę i zagniatamy dość szybko ciasto. 
  3. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny (lub do zamrażarki na ok. 15 minut). 
  4. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 lub 4 części (w zależności jak duże rogaliki chcemy upiec). 
  5. Każdą z części  rozwałkowujemy na kształt koła, podsypując mąką.  
  6. Dzielimy na 6 lub 8 trójkątów (jak na zdjęciu) i na każdą część nakładamy łyżeczkę marmolady i zawijamy do środa, lekko zaciskając obok nadzienia. Zawijamy do środka i lekko formujemy na kształt księżyca.
  7. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-18 minut w temperaturze 180ºC na złoty kolor. 
  8. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
  9. Smacznego! 

rogaiki z nadzieniem

kruche rogaliki

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piękne! Dzieci na pewno świetnie się bawiły :). My z małym J. też ostatnio aktywnie uczestniczymy we wszelkich warsztatach pieczenia. To niesamowicie uczy cierpliwości i daje super frajdę :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że dzieci zadowolone :))) Moje też uwielbiają, ale też szybko się nudzą :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.