Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Rogaliki drożdżowe

rogaliki drozdzowe

Niektóre przepisy muszą odczekać trochę czasu, zanim pojawią się na blogu. Z niektórych jestem niezadowolona, bo zdjęcie nie takie, bo sam przepis do niczego. O niektórych zwyczajnie zapominam i giną gdzieś w przepastnych procesorowych czeluściach. Niektóre przepisy zapisuję w notesie, na szybko. Czasami zapomnę zapisać tytuł, hasło, cokolwiek i po jakimś czasie czytam, patrzę i nie wiem do końca... bo piszę też skrótami i nie ukrywam, że często mam problemy z odczytaniem własnego charakteru pisma. Bywało też tak, że zdjęcia zrobiłam, przepis miałam w myślach, w planach - post dnia następnego. I tak niejednokrotnie mijało dni kilka, zdjęcia trafiały do archiwum, proporcje wylatywały z głowy, a postu nie było. 


Do zapomnianego folderu trafiły też te rogaliki. I pewnie nigdy nie doczekałyby się publikacji, gdybym nie znała przepisu na pamięć. Co jak co, ale "ciasto drożdżowe" to moje indiańskie imię. Recytuję z pamięci o 2.30 w nocy i jestem wierna jednemu przepisowi. Temu samemu na spód pod owoce, drożdżówki czy rogaliki. Czasami zamienię jedno jajko na dwa żółtka, innym razem pomieszam w mąkach, czyli dodam np. trochę razowej. Do środka tych rogalków dałam resztki dżemu morelowego (te posypałam makiem) oraz powideł śliwkowych (sezamem na wierzchu). 

rogaliki drozdzowe

ciasto drożdżowe:
na ok. 10-12 rogali
  • 250 ml mleka 
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 100 g cukru 
  • 500 g mąki pszennej 
  • 80 g miękkiego masła 
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko
  • szczypta soli 
oraz:
  • powidła, dżem, nutella 
  • 1 białko do posmarowania
  • mak, sezam lub inne ziarna do posypania
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na na ok. 15 min. wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtko, szczyptę soli i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy tak, aby miało kształt koła. Nacinamy je następnie na 6 trójkątów* (jak na zdjęciu), na każdy trójkąt nakładamy powidła, dżem lub nutellę. Następnie zawijamy każdy trójkąt osobno, zaczynając od spodu w kierunku wierzchołka. Rogale smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni.

* Jeśli rozwałkowane kolo jest niewielkie, można je naciąć na 4 trójkąty, jeśli większe to na 6, a nawet na 8 części. 

Smacznego!
rogaliki drozdzowe
rogaliki drozdzowe


43 komentarze:

  1. Anonimowy14/11/13

    hej mam pytanie . tu gdzie mieszkam swieze drozdze to mazenie , jaka iloscia suchych drozdzy powinnam uzyc?dziekuje za odpowiedz . czy prubowalas z nutella ? sa rewelacyjne.
    slomka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest taki przelicznik, że 25 g świeżych drożdży to 7 g suchych. Wychodzi więc, że ok. 10 g suchych :) A z nutellą zrobię dzisiaj, bo mam chorą córkę i dla niej właśnie powtórzę te rogaliki. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. To przypomniało mi, że miałam zrobić mini rogaliki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ widziałam u Ciebie pierogi, mniam!!!

      Usuń
  3. Fantastyczne, pyszne, i ślicznie wyglądają. Mam w domu amatorów na takie rogaliki, więc chętnie
    zrobię. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) są niezwykle proste, a jednocześnie smaczne :)

      Usuń
  4. Prócz czekolady, moją specjalnością jest też właśnie drożdżowe :)) ale - co ciekawe - mam inny przepis z domu rodzinnego :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O wiem, jadłam!!!! Pyszności z cukinią ♥

      Usuń
  5. Rozkosz dla podniebienia ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Rogale! <3
    Ostatnio mnie prześladują. Po wymęczeniu znajomych,a by na nie głosowali teraz się wiecznie o nie upominają. Ostatnio podczas delegacji w Trójmieście piekłam na wynajmowanym mieszkaniu 3 blachy :D
    Ps. Mam nadzieję, że Hania szybko wróci do zdrowia! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Noooo :) Rogale już zawsze będą mi się z Tobą kojarzyć ♥

      Usuń
  7. Mam to samo z przepisami ;) Zawsze czegoś nie dopiszę albo nie potrafię sama siebie rozczytać bo wszystko pisze w pośpiechu, ale ma to też swój urok!
    Rogaliki ubóstwiam w każdej postaci i o każdej porze. Wspaniale Ci wyszły...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! A co do przepisów, to czasami zdjęć mi szkoda, bo opublikować nie mogę, bo przepis się zapodział...

      Usuń
  8. Takiego przepisu nie umieścić na blogu byłoby grzechem:-), są prześliczne:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! innych niż drożdżowe nie odważyłabym się zamieścić, nie odtworzyłabym przepisu z pamięci :)

      Usuń
  9. Ooooooooooooo matko...a już miałam iść spać..
    Kiedyś naprawdę podam Cię do sądu za znęcanie się nad ludźmi!:)
    :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, a Ty jak zawsze serwujesz same pyszności. Szkoda tylko, że na blogu nie można poczuć zapachu... :) pozostaje tylko wyobraźnia! Prześliczne!

      Usuń
  10. Zrobię w poniedziałek i wrzucę zdjęcie - żeby nie było, że się migam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zjadłabym wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wczoraj miałam powtórkę i zjadłam tak 1/3 :)

      Usuń
  12. najbardziej lubię z powidłami, moje dzieciaki oczywiście z nutellą :) piękne Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy20/11/13

    Dzis zrobilam! Mieciutkie, pulchniutkie, przepyszne. To bedzie moj przepis nr 1 na rogaliki :-) dziekuje Malgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ mi miło ♥ Bardzo się cieszę i życzę smacznego :)

      Usuń
  14. Anonimowy6/1/14

    Witam serdecznie
    Na Pani bloga natrafiłam przypadkowo poszukując przepisu na rogaliki drożdżowe. Przepis super - rogaliki wyszły chociaż był to mój debiut i w ogóle straszny laik ze mnie jeśli chodzi o pieczenie. Reasumując - ślicznie dziękuję :) Pyszności wyrosły !Pozdrawiam / Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło!!! To ciasto wykorzystuję do drożdżówek, ciasta drożdżowego z owocami, rodzynkami i zawsze wychodzi :) Pozdrawiam!

      Usuń
  15. Świetny, szybki przepis.Robiłam i wyszły swietne.Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Taka informacja zwrotna jest dla mnie bardzo cenna. Pozdrawiam!

      Usuń
  16. Anonimowy27/1/14

    Rogaliki robilam po raz pierwszy i zdecydowalam sie na rogaliki drozdzowe z makiem. Wyszly pyszneee ; ) Goraco polecam !!! Przepis super ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi niezwykle miło! U mnie wczoraj była drożdżówka z tego samego przepisu, też z makiem :)

      Usuń
  17. Anonimowy28/1/14

    Jusia, piekłam je wczoraj, z nadzieniem makowym i kruszonka, wyszły obłedne... :-)
    Mąż teraz męczy o wytrawne, masz jakiś pomysł?

    lucre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lucre :))) witaj w moich skromnych progach!
      Ale że wytrawne rogaliki? Nie robiłam jeszcze takich :)

      Usuń
    2. Anonimowy18/2/14

      Melduję,. że z pikantnym nadzieniem pieczarkowo - porowym i, rzecz jasna, bez cukru w cieście wychodzą... całkiem inne :-) ale bardzo fajne.
      Jusia, ja u Ciebie często, tylko incognito... ;-)

      serdeczności

      l.

      Usuń
  18. Anonimowy8/2/14

    Świetny przepis;) Rogaliki wyszły przepyszne.. Robiłam pierwszy raz..REWELACJA.. naprawdę polecam :))
    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę imienniczko :) Ja ten przepis na ciasto drożdżowe "wałkuję" na wszystkie sposoby, na rogaliki, drożdżówki, zwykłe ciasto drozdżowe z owocami :) Innego już nawet nie próbuję ;) Tylko na pizzę robię inne :) Pozdrawiam!

      Usuń
  19. W ramach porannej zabawy przygotowałyśmy rogaliki według zamieszczonego tutaj przepisu ;-) wyszły tak pyszne, że wszyscy się nimi zachwycali, duże Mniam :-) pozdrowienia!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi niezwykle miło :) byłam na urlopie, stąd odpisuję na komentarz dopiero dzisiaj :)

      Usuń
  20. Anonimowy11/11/14

    Witam :)
    Co może być powodem że zawsze gdy robię rogaliki to wychodzą one twarde ?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podejrzewam, że za dużo mąki... Ciasto juz przy wyrabianiu powinno być bardzo elastyczne.

      Usuń
  21. Anonimowy16/11/14

    Upiekłam z córką, pyszne! z powidłami śliwkowymi własnej roboty. !!!!Dziękuje za przepis i inspirację, dodatkowo prosty przepis, takie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również lubię proste przepisy :) A teraz jestem na małej diecie i tęskno mi za drożdżowym ciastem bardzo! Cieszę się, że smakowały, pozdrawiam!

      Usuń
  22. Renata18/3/15

    Rogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © bistro mama , Blogger