Navigation Menu

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

piątek, 30 sierpnia 2019

Placki z cukinii

placuszki z cukinii

Placki z cukinii to najbardziej lubię takie, jak pamiętam z dzieciństwa. Bo jak inaczej? Czyli cukinia pokrojona w plastry, zanurzona w cieście naleśnikowym i podsmażona na złoty kolor. O, taka jak TU. Jednak z czasem, a zwłaszcza od kiedy mamy własną cukinię, trzeba było wprowadzić do menu trochę więcej urozmaiceń. 

Placki z tartej cukinii zna już pewnie każdy. Dla mnie zawsze były za słodkie i za miękkie. Ale znalazłam na to sposób. Do ciasta wystarczy dodać drobno posiekaną cebulę (albo startą na drobnej tarce, czyli bardziej taki mus cebulowy), oraz kilka łyżek tartej bułki.  I tym sposobem placki są wystarczająco wytrawne i wystarczająco chrupiące. 

A gdyby ktoś jeszcze nie wiedział co zrobić z nadmiarem cukinii, to różne są sposoby, na przykład ketchup z cukinii (nie mam przepisu), pikle z cukinii, dżem z cukinii. Przepisów też nie mam i nigdy nie robiłam. Ale bardzo lubię i polecam:

To było na tyle. W kolejce czeka fasolka szparagowa.

placki z cukinii

Składniki:
  • 1 średnia cukinia 
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • ok. 6-7 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku 
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
sos czosnkowy:
  • 3 łyżki majonezu 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ew. posiekany świeży koperek
Przygotowanie:
  1. Cukinię myjemy i odcinamy końce, nie obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut, następnie odciskamy cukinię w rękach (lub przez sitko) z nadmiaru wody. 
  3. Do odsączonej cukinii dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajka i bułkę tartą. Mieszamy i dodajemy mąkę (tyle, żeby ciasto dało się łatwo nakładać łyżką na patelnię, a jednocześnie nie było zbyt rzadkie). 
  4. Na patelni (a najlepiej na dwóch jednocześnie), rozgrzewamy niewielką ilość oleju, łyżką nakładamy ciasto i smażymy na złoty kolor z obu stron. 
  5. Usmażone przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiernego tłuszczu. 
  6. Podajemy z sosem czosnkowym (wymieszany jogurt, majonez, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i ew. koperek). 
  7. Smacznego!
placki z cukinii


2 komentarze:

  1. Anonimowy7/9/19

    Zrobione, zjedzone, brzuszki pełne! Pomysł z bułką tartą - super!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.

Facebook