Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Sernik Izaura

Sernik Izaura

Sernik Izaura, ciasto Izaura lub po prostu sernik z murzynkiem.Choć od dzisiaj u mnie: sernik z dromaderem. Widzicie też to co ja? 

Ten sernik pamiętam z dzieciństwa. Podczas wakacji piekłam z koleżanką w prodiżu, a ser barwiłyśmy na różne kolory. Koleżanka była z Gliwic, przyjeżdżała do swojej babci na wakacje na wieś i przywoziła mi z miasta różne nowości. Na przykład niemieckie BRAVO, kupione na targowisku z rozkładanego łóżka polowego. I ja dziewczyna ze wsi mogłam zobaczyć jak mieszka Thomas Anders i jego żona Nora. Wywiadu niestety, nie byłyśmy w stanie przeczytać po niemiecku. 


A pewnego razu przywiozła barwniki spożywcze! Wyobraźcie sobie?? Barwniki pod koniec lat 80-tych?? Oczywiście nie wiedziałyśmy ile tego nasypać i w efekcie pierwszy sernik prawie świecił w nocy Taki był neonowy! Później już uważałyśmy z ilością i to było nasze popisowe wakacyjne ciasto. 

W przepisie zmieniłam proporcje (najczęściej występują prawie dwie kostki masła i w sumie 8 jaj), a ja nie chciałam tak ogromnej porcji. Ta, na tortownicę albo mniejszą blaszkę (22 x 22 cm) wyszła idealna. Do przygotowania masy serowej użyłam naszego regionalnego twarogu z Olesna (zmieliłam go w Thermomixie). Zapewne można użyć też sera mielonego z wiaderka, ale nie jestem w stanie zapewnić czy efekt końcowy będzie ten sam. 

sernik na murzynku

Ciasto:
na tortownicę o średnicy 23 cm
  • 1¼ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 175 g masła
  • 3 jajka 
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 1½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Masło, cukier i kakao wkładamy do garnka i podgrzewamy to momentu stopienia i połączenia się wszystkich składników (nie zagotowujemy). Odstawiamy do wystudzenia. 
  2. Do przestudzonej masy dodajemy kolejno żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. 
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Białka dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.  
  4. Dno tortownicy (o średnicy ok. 23 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. 
Masa serowa:
  • 600 g kg mielonego twarogu (użyłam twarogu z Olesna)
  • 3 jajka
  • 75 g miękkiego lub stopionego masła 
  • 1 budyń waniliowy 
  • ¾ szklanki cukru (można dać trochę mniej)
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Twaróg miksujemy na gładką masę (lub przepuszczamy przez maszynkę). 
  2. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy ser i budyń waniliowy. Miksujemy. 
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej. Delikatnie łączymy. 
  4. Masę serową nakładamy dużą łyżką kupkami na ciasto. 
  5. Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) i pieczemy ok. 50 minut. 
  6. Po upieczeniu, ciasto zostawiamy w piekarniku na ok. pół godziny. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 
  7. Zimne, oblewamy polewą. 
Polewa:
  • 80 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka zimnej wody Przygotowanie:
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki wkładamy razem do rondelka i na wolnym ogniu doprowadzamy do roztopienia.
  2. Cały czas mieszamy (polewa nie musi się zagotować), aż otrzymamy jednolitą polewę (nie musi się zagotować).
  3. Tężejącą polewę wylewamy na ciasto. 
  4. Smacznego!

ciasto izaura


11 komentarzy:

  1. Anonimowy16/9/19

    To ciasto, ktore moja mama piecze na wszystkie okazje, nasze ulubione :) u nas sie mowi na to "sernik ciepany" :) kilka razy mama probowala robic z mielonego twarogu z wiaderka, ale wtedy sernik nie wychodzi tak jak powinien, wiec lepiej samemu zmielić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik ciepany baaardzo mi się podoba :))) I tak mi się wydawało, ,że sernik z wiaderka to nie będzie to w tym przypadku.

      Usuń
  2. Również moje ulubione ciasto. Jednak gdy robię murzynkowa warstwę zawsze wychodzi bardzo gęsta i ciężko wyłożyć na blaszkę. Zapieka się w miarę dobrze, chociaż wydaje się "ciężkie". Co robię źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może dać trochę mniej mąki o tę 1/4? Albo zrobić murzynka na oleju zamiast tej wersji z masłem. Na oleju ciasto jest bardziej lekkie w konsystencji.

      Usuń
  3. Anonimowy24/2/21

    Proszę o informację na temat twarogu, ten z Olesna to był tłusty czy półtłusty?

    OdpowiedzUsuń
  4. Izaura to też moje ulubione ciasto, ja daję ser z wiaderka ( Włoszczowa) na blaszkę 25×36 i jest pyszny 😋

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy11/11/21

    Jakiej gramatury ma byc budyń? 40 czy 64?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki klasyczny, ok. 60 g. Jak będzie trochę mniejszy to też będzie ok, ew. można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

      Usuń
  6. Anonimowy26/6/23

    Robiłam już dwa razy i niestety wyszedł zakalec co zrobiłam źle?😭

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy12/11/23

    Ciasto pyszne piekłam pierwszy raz na pewno wpiszę ten sernik do ulubionych.Polecam

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger