Sernik Izaura
Sernik Izaura, ciasto Izaura lub po prostu sernik z murzynkiem.Choć od dzisiaj u mnie: sernik z dromaderem. Widzicie też to co ja?
Ten sernik pamiętam z dzieciństwa. Podczas wakacji piekłam z koleżanką w prodiżu, a ser barwiłyśmy na różne kolory. Koleżanka była z Gliwic, przyjeżdżała do swojej babci na wakacje na wieś i przywoziła mi z miasta różne nowości. Na przykład niemieckie BRAVO, kupione na targowisku z rozkładanego łóżka polowego. I ja dziewczyna ze wsi mogłam zobaczyć jak mieszka Thomas Anders i jego żona Nora. Wywiadu niestety, nie byłyśmy w stanie przeczytać po niemiecku.
A pewnego razu przywiozła barwniki spożywcze! Wyobraźcie sobie?? Barwniki pod koniec lat 80-tych?? Oczywiście nie wiedziałyśmy ile tego nasypać i w efekcie pierwszy sernik prawie świecił w nocy Taki był neonowy! Później już uważałyśmy z ilością i to było nasze popisowe wakacyjne ciasto.
W przepisie zmieniłam proporcje (najczęściej występują prawie dwie kostki masła i w sumie 8 jaj), a ja nie chciałam tak ogromnej porcji. Ta, na tortownicę albo mniejszą blaszkę (22 x 22 cm) wyszła idealna. Do przygotowania masy serowej użyłam naszego regionalnego twarogu z Olesna (zmieliłam go w Thermomixie). Zapewne można użyć też sera mielonego z wiaderka, ale nie jestem w stanie zapewnić czy efekt końcowy będzie ten sam.
na tortownicę o średnicy 23 cm
- 1¼ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 175 g masła
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżki kakao
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Masło, cukier i kakao wkładamy do garnka i podgrzewamy to momentu stopienia i połączenia się wszystkich składników (nie zagotowujemy). Odstawiamy do wystudzenia.
- Do przestudzonej masy dodajemy kolejno żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem.
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Białka dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką lub mikserem na najniższych obrotach.
- Dno tortownicy (o średnicy ok. 23 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
- 600 g kg mielonego twarogu (użyłam twarogu z Olesna)
- 3 jajka
- 75 g miękkiego lub stopionego masła
- 1 budyń waniliowy
- ¾ szklanki cukru (można dać trochę mniej)
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Twaróg miksujemy na gładką masę (lub przepuszczamy przez maszynkę).
- Masło ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy ser i budyń waniliowy. Miksujemy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej. Delikatnie łączymy.
- Masę serową nakładamy dużą łyżką kupkami na ciasto.
- Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) i pieczemy ok. 50 minut.
- Po upieczeniu, ciasto zostawiamy w piekarniku na ok. pół godziny. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Zimne, oblewamy polewą.
Polewa:
- 80 g masła
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka zimnej wody Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wkładamy razem do rondelka i na wolnym ogniu doprowadzamy do roztopienia.
- Cały czas mieszamy (polewa nie musi się zagotować), aż otrzymamy jednolitą polewę (nie musi się zagotować).
- Tężejącą polewę wylewamy na ciasto.
- Smacznego!
To ciasto, ktore moja mama piecze na wszystkie okazje, nasze ulubione :) u nas sie mowi na to "sernik ciepany" :) kilka razy mama probowala robic z mielonego twarogu z wiaderka, ale wtedy sernik nie wychodzi tak jak powinien, wiec lepiej samemu zmielić.
OdpowiedzUsuńSernik ciepany baaardzo mi się podoba :))) I tak mi się wydawało, ,że sernik z wiaderka to nie będzie to w tym przypadku.
UsuńRównież moje ulubione ciasto. Jednak gdy robię murzynkowa warstwę zawsze wychodzi bardzo gęsta i ciężko wyłożyć na blaszkę. Zapieka się w miarę dobrze, chociaż wydaje się "ciężkie". Co robię źle?
OdpowiedzUsuńMoże dać trochę mniej mąki o tę 1/4? Albo zrobić murzynka na oleju zamiast tej wersji z masłem. Na oleju ciasto jest bardziej lekkie w konsystencji.
UsuńProszę o informację na temat twarogu, ten z Olesna to był tłusty czy półtłusty?
OdpowiedzUsuńPółtłusty :)
UsuńIzaura to też moje ulubione ciasto, ja daję ser z wiaderka ( Włoszczowa) na blaszkę 25×36 i jest pyszny 😋
OdpowiedzUsuńJakiej gramatury ma byc budyń? 40 czy 64?
OdpowiedzUsuńTaki klasyczny, ok. 60 g. Jak będzie trochę mniejszy to też będzie ok, ew. można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Usuń