Navigation Menu

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

wtorek, 11 września 2012

Czekoladowe ciasto z cukinią


Ciasto miłościwie królujące w tym roku na wielu blogach. 

I wcale się się nie dziwię, bo ciasto zaskakuje smakiem, swoją wilgotnością, a mina osoby uświadomionej, że ciasto zawiera prawie dwie cukinie - bezcenna :) 

Przepis pochodzi z tej strony.



ciasto: 
Przepis jest na blachę o wymiarach 22x33 cm, ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm i dwóch małych foremkach.
  • 115 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • cukier waniliowy 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie)
  • 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
  • 60 g posiekanej gorzkiej czekolady
Masło miksujemy na jasną puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej i nadal miksujemy. Dodajemy cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia i sól. Następnie po kolei wbijamy jajka nie przestając miksować.

Dodajemy mąkę na przemian ze śmietaną, ciągle miksując. Dodajemy kakao i kawę. Na końcu dodajemy cukinię, posiekaną czekoladę  i razem mieszamy.

Blachę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Autorka podaje, że w związku z tym, iż piekła w tortownicy (22 cm) - trzymała ciasto w piekarniku aż 80 minut. Ja piekłam również w tortownicy, ale  moja tortownica była większa(26 cm), więc ciasto było niższe. Piekłam 65 minut w temperaturze 160 st. 
Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem polewamy polewą czekoladową i posypujemy startą czekoladą.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • 50 g startej czekolady gorzkiej lub mlecznej do posypania
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy. Rozprowadzamy na cieście i posypujemy startą czekoladą.

Smacznego :)





16 komentarzy:

  1. robiłam ostatnio takie ciasto, jest obłędne!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, zachwyt na innych blogach już w pełni rozumiem :)

      Usuń
  2. Boskie zdjecia! Podobaja mi sie te wersje mini. Idealnie sie nadaja, by zabrac je ze soba do pracy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! No właśnie, takie mini chlebki na słodko zamiast kanapek :)

      Usuń
  3. A te mini ile piekłaś? Wyglądają uroczo :)
    Swoją drogą, dawno nie piekłam tego ciasta, chętnie je sobie przypomnę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W chlebkowych foremkach piekłam 15 minut krócej, sprawdzałam patyczkiem czy są upieczone. Gdybym miała więcej tych małych foremek, to piekłabym tylko w nich :)

      Usuń
    2. Ja mam jedną blachę z sześcioma takimi wgłębieniami mniej więcej wielkości tych Twoich foremek. Co jakiś czas się w Lidlu pojawiają :)

      Usuń
  4. Cudowne sa te w formie małych keksików;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podobają te maluszki, takie urocze :) I napewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, jednak takie male formy mają w sobie urok :)
      Pyszne oczywiście było :)

      Usuń
  6. tak mi szkoda, że cukinia w ogrodzie już się skończyła, a ja zapomniałam upiec takie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można kupić... ale kto by kupował jak znał smak swojej z ogródka ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. cukinia to moja coroczna jesienna miłość ( razem z pomidorami;-), czekolada to miłośc mojego męża czyli ciasto na niedzielę idealne:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy21/2/13

    ciasto cudowne koleżanka upiekła i sama wypróbowałam przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.

Facebook