Obserwuj bloga przez email

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Murzynek


murzynek

Ta forma na bakowe ciasta musiała być moja. Upatrzyłam ją sobie kilka lat temu, niestety kosztowała blisko 200 zł i nie wydałabym takich pieniędzy na blaszkę do ciasta, choćby była powlekana złotem. Co jakiś czas wypatrywałam ją w internetowych sklepach, dodawałam do koszyka, choć i tak wiedziałam, że nie kupię. Czekałam na promocję, ale się nie doczekałam. 

Aż wczoraj zaszłam do Duki, bez żadnych planów zakupowych i patrzę - taka jak ta, którą chciałam, tylko jakieś trzy razy tańsza. 49 zł to zawsze lepiej niż 194 złote (dokładnie tyle kosztuje z firmy Nordic Ware). Podejrzewam, że po moim poście wczorajszym na FB kilka sztuk Duka sprzedała :) 

Forma jest solidna, ciasto odeszło z niej bez najmniejszego problemu. O identycznym wzorze są również silikonowe, ale do nich nie jestem przekonana. Na pierwszy rzut poszedł murzynek, tym samym załatwiłam część drugiego śniadania do szkoły ;) A murzynek taki klasyczny, PRL-owski, tyko zamiast margaryny było masło. Smak dzieciństwa. Jednak zamiast prodiżu - wytworna w swym kształcie forma.  

klasyczny murzynek

Składniki:
  • 200 g masła
  • 150 ml mleka 
  • 250-280 g cukru 
  • 3 duże łyżki kakao
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 średnie jajka
  • 260 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Do rondelka wkładamy masło, cukier, kakao i wlewamy mleko. Podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do ostudzenia.  
  2. Do chłodnej masy wbijamy jajka, dodajemy powidła i dokładnie mieszamy. 
  3. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem łączymy za pomocą miksera lub drewnianej łyżki. 
  4. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką krupczatką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto. 
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka.. 
  6. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  7. Ciasto możemy polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem. 
  8. Smacznego!

murzynek na maśle

murzynek


2 komentarze:

  1. Nie dziwię się, forma jest piękna. Ciasto wygląda wspaniale! Też jestem koneserką kształtnych foremek!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © bistro mama , Blogger