Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

niedziela, 28 października 2018

Tarta Speculoos z białą czekoladą


Dziś słabe zdjęcia z telefonu... robione w sztucznym świetle, w sobotnie pochmurne popołudnie. Ale tarta okazała się na tyle dobra, że zasłużyła na to, żeby się tu znaleźć. Ciasto jest bardzo słodkie, więc zanim zdecydujecie się skorzystać z przepisu, przemyślcie czy na pewno lubicie takie rodzaje słodkości. Niestety, nie ma większego wpływu na poziom cukru w tym cieście, bo słodkie są ciastka i słodka jest biała czekolada. 

Bazą są ciasteczka korzenne Speculoos, które już pojawiły się na sklepowych półkach. Wcale ich nie chciałam, ale mąż, który jest zaopatrzeniowcem w naszej rodzinnej spółce, zawsze dorzuci do zakupów coś słodkiego. A później, niczym Ludwik Boski z Rodzinki, wyciąga z siatki kolejne niespodzianki i nęci mówiąc: a co my mamy?? a co to za ciasteczka?? ooo i marcepanek jest dla mamusi, ooo i czekoladki takie tyci tyci.. 

Więc w takie pochmurne sobotnie popołudnie, obmyśliłam przetworzenie korzennych ciasteczek na jeszcze większą bombę kaloryczną. Niestety...  Jedną wielką słodycz tego ciasta przełamał kwaśno-gorzki dżem pomarańczowy i nie wyobrażam sobie innego zamiennika. Ciasto zrobiłam w 10 minut. Zjedliśmy połowę, a drugą obdzieliliśmy teściów ;)


Składniki na spód:
  • 20-25 szt. ciasteczek korzennych Speculoos 
  • 4-5 łyżek roztopionego masła
Przygotowanie:
  1. Ciasteczka miksujemy na pył lub wkładamy do woreczka, szczelnie zamykamy i rozdrabniamy za pomocą wałka. 
  2. Masło topimy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. 
  3. Tak przygotowaną bazę przekładamy na dno formy do tarty lub tortownicy o średnicy 23 cm. 
  4. Odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. 
Składniki na krem:
  • 400 g mascarpone 
  • 200 g białej czekolady 
  • dżem/konfitura pomarańczowa
Przygotowanie:
  1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. 
  2. Mascarpone przekładamy do miski (lub do misy robota), dodajemy roztopioną czekoladę i miksujemy na najniższych obrotach. 
  3. Schłodzony spód ciasta smarujemy dżemem pomarańczowym, wykładamy na to krem z mascarpone i białej czekolady i odstawiamy do schłodzenia.
  4. Wierzch możemy posypać dwoma pokruszonymi ciasteczkami.  
  5. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobne ciasto ale bez dżemu. Na wierzch daję galaretkę malinową, truskawkową lub brzoskwiniową (galaretkę robię na bazie szklanki wody i szklanki przecieru owocowego). To jedno z moich najukochańszych ciast. Twoją wersję też chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.