Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Tarta Speculoos z białą czekoladą


Dziś słabe zdjęcia z telefonu... robione w sztucznym świetle, w sobotnie pochmurne popołudnie. Ale tarta okazała się na tyle dobra, że zasłużyła na to, żeby się tu znaleźć. Ciasto jest bardzo słodkie, więc zanim zdecydujecie się skorzystać z przepisu, przemyślcie czy na pewno lubicie takie rodzaje słodkości. Niestety, nie ma większego wpływu na poziom cukru w tym cieście, bo słodkie są ciastka i słodka jest biała czekolada. 

Bazą są ciasteczka korzenne Speculoos, które już pojawiły się na sklepowych półkach. Wcale ich nie chciałam, ale mąż, który jest zaopatrzeniowcem w naszej rodzinnej spółce, zawsze dorzuci do zakupów coś słodkiego. A później, niczym Ludwik Boski z Rodzinki, wyciąga z siatki kolejne niespodzianki i nęci mówiąc: a co my mamy?? a co to za ciasteczka?? ooo i marcepanek jest dla mamusi, ooo i czekoladki takie tyci tyci.. 

Więc w takie pochmurne sobotnie popołudnie, obmyśliłam przetworzenie korzennych ciasteczek na jeszcze większą bombę kaloryczną. Niestety...  Jedną wielką słodycz tego ciasta przełamał kwaśno-gorzki dżem pomarańczowy i nie wyobrażam sobie innego zamiennika. Ciasto zrobiłam w 10 minut. Zjedliśmy połowę, a drugą obdzieliliśmy teściów ;)


Składniki na spód:
  • 20-25 szt. ciasteczek korzennych Speculoos 
  • 4-5 łyżek roztopionego masła
Przygotowanie:
  1. Ciasteczka miksujemy na pył lub wkładamy do woreczka, szczelnie zamykamy i rozdrabniamy za pomocą wałka. 
  2. Masło topimy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. 
  3. Tak przygotowaną bazę przekładamy na dno formy do tarty lub tortownicy o średnicy 23 cm. 
  4. Odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. 
Składniki na krem:
  • 400 g mascarpone 
  • 200 g białej czekolady 
  • dżem/konfitura pomarańczowa
Przygotowanie:
  1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. 
  2. Mascarpone przekładamy do miski (lub do misy robota), dodajemy roztopioną czekoladę i miksujemy na najniższych obrotach. 
  3. Schłodzony spód ciasta smarujemy dżemem pomarańczowym, wykładamy na to krem z mascarpone i białej czekolady i odstawiamy do schłodzenia.
  4. Wierzch możemy posypać dwoma pokruszonymi ciasteczkami.  
  5. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobne ciasto ale bez dżemu. Na wierzch daję galaretkę malinową, truskawkową lub brzoskwiniową (galaretkę robię na bazie szklanki wody i szklanki przecieru owocowego). To jedno z moich najukochańszych ciast. Twoją wersję też chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Od razu człowiekowi ślinka cieknie jak widzi takie przepisy !

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzie zrobiłam błąd? Po nałożeniu kremu kiedy zaczynałam rozsmarowanie, spód mi się kleił do kremu i odsłaniał formę. Poszło do lodówki ale boje się jak będę porcjować, czy spód mi się nie rozkruszy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Myślę, że spod był za słabo schłodzony.

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger