Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Rogaliki z makiem i kruszonką


Ostatnie weekendy to dom pełen gości. A jak gość w dom, to jedzenia nie może zabraknąć :) Były wspólne pizze, sushi, ciasto marchewkowe i tiramisu. Było głośno, wesoło i tak zwyczajnie dobrze. Na drugi dzień odkryłam, że rogaliki smakują wyśmienicie, odgrzane lekko w piekarniku lub jak kto woli - w mikrofali. Tu pewnie ktoś powie: a jak w mikrofali? Niezdrowe, niedobre, ja nie mam mikrofali! A ja mam i czasami używam :) O!

I ciasto drożdżowe, które zawsze bardzo lubiłam, też jem od czasu do czasu. Już nie tyle co kiedyś. Bo kiedyś takie dwa rogaliki to ciągle było mało. Teraz wystarczy pół, a następnym razem drugie pół. Zostawiam więc dziś na blogu rogaliki z makiem i kruszonką. Były przepyszne. Pewnie dlatego, że z makiem :)

Składniki na ciasto drożdżowe:
na ok. 12 większych lub 18 mniejszych rogali
  •     250 ml mleka
  •     40 g świeżych drożdży
  •     100 g cukru
  •     500 g mąki pszennej
  •     80 g miękkiego masła
  •     1 jajko
  •     1 żółtko (białko wykorzystamy do maku)
  •     szczypta soli
  •     1 jajko (rozbełtane) do posmarowania rogali
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na na ok. 15 min. wyrośnięcia.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtka, szczyptę soli i roztopione masło.
  3. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy na kształt koła. Każde koło nacinamy na mniej więcej 6 trójkątów*, a na każdy trójkąt nakładamy mak. Następnie zawijamy każdy trójkąt osobno, zaczynając od spodu w kierunku wierzchołka.
  5. Rogale smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy kruszonką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni.
* Jeśli rozwałkowane kolo jest niewielkie, można je naciąć na 4 trójkąty, jeśli większe to na 6, a nawet na 8 części.

Składniki na masę makową:
  •  200 g suchego mielonego maku
  •  200 ml mleka
  •  70 g cukru
  •  3 łyżki miodu
  •  40 g masła
  •  1 białko
  •  bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
Przygotowanie:
  1.  Gotujemy mleko z cukrem, miodem i masłem.
  2.  Do gotującego się mleka wsypujemy mak, który natychmiast chłonąć mleko.
  3.  Dodajemy pokrojone bakalie i już zimną masę łączymy z ubitą pianę z białka.
Składniki na kruszonkę:
  •  70 g mąki krupczatki
  •  50 g cukru
  •  50 g miękkiego masła
Przygotowanie:
  1. Masło rozcieramy palcami w misce razem z mąką i cukrem, aż powstanie sypka kruszonka.
  2. Kruszonką posypujemy rogale przed pieczeniem. 
 
 
Ostatnie weekendy to dom pełen gości. A jak gość w dom, to jedzenia nie może zabraknąć :) Były wspólne pizze, sushi, ciasto marchewkowe i tiramisu. Było głośno, wesoło i tak zwyczajnie dobrze. Na drugi dzień odkryłam, że rogaliki smakują wyśmienicie, odgrzane lekko w piekarniku lub jak kto woli - w mikrofali. Tu pewnie ktoś powie: a jak w mikrofali? Niezdrowe, niedobre, ja nie mam mikrofali! A ja mam i czasami używam :) O!
I ciasto drożdżowe, które zawsze bardzo lubiłam, też jem od czasu do czasu. Już nie tyle co kiedyś. Bo kiedyś takie dwa rogaliki to ciągle było mało. Teraz wystarczy pół, a następnym razem drugie pół. Zostawiam więc dziś na blogu rogaliki z makiem i kruszonką. Były przepyszne. Pewnie dlatego, że z makiem :)
- See more at: http://www.bistromama.pl/#sthash.wcZDVM5i.dpuf

3 komentarze:

Copyright © bistro mama , Blogger