Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Błyskawiczne ciasto z owocami

 

To ciasto jest trochę takie mało współczesne. Przy obecnej modzie na łączenie przeróżnych składników, przy wymyślaniu pięknych, złożonych i obcobrzmiących nazw dla potraw, ciasto odstaje mocno od roku 2013. Ma jednak nad obecnymi frykasami trochę przewagi. Zabiera nas w podróż w czasie, na wakacje do babci. Jakieś 20 lat wstecz. Do kuchni, gdzie w honorowym miejscu stał prodiż. I to w nim babcia takie właśnie ciasto piekła. Ukręcone na szybko, z owocami z sadu. 



Ciasto na pewno wiele z Was zna pod nazwą "olejowe" lub "ciasto pod każde owoce". Nie może się nie udać :) Na cieście ułożyłam śliwki węgierki (skórką do dołu), a w środek każdej śliwki i w każde inne wolne miejsce, dołożyłam zamrożone wydrylowane wiśnie. Takie ciacho na niedzielę :)

Przepis pochodzi od osoby, która wymieniła go na nasz poczęstunek podczas V Festiwalu Opolskich Smaków.


składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 

  • dowolne owoce (u mnie: śliwki i mrożone drylowane wiśnie)

Jajka z cukrem ubijamy, dodajemy olej i mieszamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dokładnie łączymy, wlewamy do foremki posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (u mnie tortownica o średnicy 26 cm). Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 st.

Smacznego!




16 komentarzy:

  1. Cudne ciasto.
    Bardzo apetyczne i na pewno przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie lubię najbardziej :> Śliczny efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy22/9/13

    Lubię ciasto ze śliwkami,przypomina mi mój dom rodzinny, mamę która odeszła dwadzieścia lat temu ;-((

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy22/9/13

    Mirella,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam pożółkłe kartki

    OdpowiedzUsuń
  6. a myślisz, że w dzisiejszych czasach można gdzieś kupić prodiż?

    OdpowiedzUsuń
  7. Aaa! A ja właśnie po wizycie dziadków mam śliwków jak mrówków ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda przecudnie ! z chęcią bym zrobiła ale nie mam talentu do pieczenia ciast ;(

    OdpowiedzUsuń
  9. W sumie takie połączenie pradawnych receptur i nowoczesnej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetne proste ciasto, bardzo takie lubię!

    OdpowiedzUsuń
  11. wypróbowałam przepis i polecam - faktycznie mega proste i szybkie, w sam raz dla zapracowanej mamy ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Znam ten przepis, ale dotąd robiłam z surowymi jabłkami. Wypróbuję ze śliwkami !

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy23/5/14

    Moje wlasnie w piekarniku. Mam nadzieje ze bedzie rownie piekne jak na obrazku. Ja mam z truskawkami.

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy11/7/16

    Normalne zwykle ciasto. Najlepsze na świecie bo własne i bez ulepszaczy. A im prostsze tym zdrowsze. Dzięki za przepis tego mi brakowało bo na działce owoców w bród i tylko prodiż jest do pieczenia��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę prodiża jak nie wiem co! :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger