Navigation Menu

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

czwartek, 19 września 2013

Kartoflak mazurski


Dziś na blogu wyjątkowy przepis! Przepis dostałam podczas V Festiwalu Opolskich Smaków od Dominika, który napisał go samodzielnie i bardzo starannie, co widać na zdjęciu poniżej. Jego mama pochodzi z Mazur, a życiowe ścieżki zaprowadziły ją na drugi koniec Polski, do Opola właśnie. Kartoflak jest tradycyjnym mazurskim daniem,  ma swoje doroczne święto i muszę przyznać, że należy mu się ten honor całkowicie! 


Zapachy, które towarzyszą jeszcze w fazie przygotowania, czyli przy podsmażaniu cebulki, kiełbaski i boczku, są zaledwie małą zapowiedzią. Właściwe aromaty zaczynamy czuć dopiero wtedy, kiedy kartoflak spędzi w piekarniku przynajmniej pół godziny. Jest pyszny podany od razu. Ale jeszcze bardziej smakował mi na drugi dzień, zimny pięknie dał pokroić się w plastry, które podgrzałam na patelni. Jeśli tylko lubicie takie polskie smaczki, to absolutnie polecam!
A Dominikowi i jego mamie dziękuję za przepis!


składniki:
  • 3 kg ziemniaków
  • 2 pętka kiełbasy
  • ok. 250 g boczku
  • 3 duże cebule
  • 3 jajka
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • majeranek
  • sól, pieprz
Cebulę, kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek i kiełbasę, dodajemy cebulę. Smażymy razem, aż cebula będzie miała złoty kolor. 

Ziemniaki ścieramy na tarce. Dodajemy do nich kiełbasę, boczek, cebulę, jajka, obie mąki i przyprawy. Całość dobrze wymieszać. 

Blaszkę do pieczenia (piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm) smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Przekładamy masę ziemniaczaną i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez co najmniej godzinę (zapiekałam 80 minut). 

Uwaga: Wierzch kartoflaka smarujemy olejem. Można położyć plastry boczku, kartoflak wtedy ładnie się zapiecze.

Smacznego!




48 komentarzy:

  1. mniam! Uwielbiam!
    U nas to jest babka ziemniaczana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kiedyś robiam babkę ziemniaczaną, ale tutaj przyjęłam, że kartoflak to kartoflak :) I też uwielbiam :)

      Usuń
  2. Bezcenne takie przepisy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. coś o tym wiemy :*

      Usuń
    2. Anonimowy11/9/14

      Czy kartoflak wyjdzie jeśli dodam same żółtka? Mam uczulenie na białko...

      Usuń
    3. Nie piekłam bez białek, ale jestem przekonana, że się uda, żółtka powinny związać. Ewentualnie można dać 4 zamiast 3 żółtek.

      Usuń
  3. Moja babcia, mieszkajaca przy opolskim rynku, mowila na takie cus ULNIK :-) i robila dosyc czesto :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, takiej nazwy nie słyszałam jeszcze :) Zapamiętuję! Przy opolskim rynku, powiadasz? to na 100% moi teściowie będą ją znać :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. jest nas całkiem sporo, uwielbiających ;)

      Usuń
  5. no to pomysł na obiad gotowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawa jestem czy został podany w szpilkach ;)

      Usuń
  6. Dokładnie- zwał, jak zwał! Ja sie obejdę bez tego dania, ale mój tata....On uwielbia w jego mniemaniu BABĘ ziemniaczaną! Przypomina o tym podczas każdej wizyty, jak do nas przyjeżdża i przywozi jedną taką z Trójmiasta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha, Andźka uwielbiam czytać Twoje komentarze :)))

      Usuń
  7. nie jadłam czegoś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy19/9/13

    w świętokrzyskiem nazywamy to KUGIEL i przyrządzam go tak!
    http://gospodaliteracka.wordpress.com/2013/08/29/kubiel/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co region to inna nazwa :) podoba mi się to, bo to zawsze nowa wiedza :)

      Usuń
  9. zupełnie podobna jakby babka ziemniaczana :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to przecież jest jakby babka ziemniaczana ;)

      Usuń
    2. kartoflak to po prostu nazwa z warmi i mazur

      Usuń
  10. to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. BM, jak ja uwielbiam do Ciebie zaglądać ! Patrz: szukam ciekawych przepisów na Święto Ziemniaka, które ma odbyć się u mnie w następną sobotę. Myślałam o babce ziemniaczanej, a ten przepis zdaje się podobny :-)
    Serdeczności !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, a ja uwielbiam Twoje komentarze!!! To jest właśnie babka ziemniaczana, w różnych regionach Polski różnie zwana :)

      Usuń
    2. Widzisz jak miło?
      Buziaki

      Usuń
  12. dziewczyno moja mam też z mazur i niech no tylko powie że kartoflaka robi zaraz wszyscy się zlatują z okolic haha, no i kartacze tak tak to moje klimaty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha, ależ się uśmiałam :) Teściowa koleżanki opowiadała mi o tych kartaczach, no nie ma wyjścia, trzeba zrobić, bo ziemniaki baaardzo lubię :)

      Usuń
  13. Takie przepisy to najlepsze przepisy! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się całkowicie! Od tej samej osoby dostałam jeszcze przepis na "fiu-bździu" i niebawem też go przetestuję :)

      Usuń
  14. Kartoflak się zapieka. Nie mogę się doczekać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie Ci smakował tal samo jak mi :)

      Usuń
  15. przy obecnej pogodzie mam wielką ochotę na takie właśnie jedzenie, boczuś, ziemniaczki .... pysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  16. przy obecnej pogodzie mam wielką ochotę na takie właśnie jedzenie, boczuś, ziemniaczki .... pysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jednej strony żal mi lata... a z drugiej uwielbiam własnie jesienne dania, zupy, ciasta :)

      Usuń
  17. Uwielbiam takie dania ziemniaczane, jesienne, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie przed chwilą powyżej napisałam to samo :)

      Usuń
  18. Klara20/9/13

    To mój jesienny przesmak. U mnie w domu (na Podlasiu) robi się zawsze z żeberkami i skwarkami. Jeśli chcesz super chrupiący wierzch trzeba na masę wysypać płatki owsiane, sypię całkiem sporo i całość zalać mlekiem, żeby miały w czym rozmiękać. Sądzę, że nie ma co lać olej jeśli i tak nie jest to dietetyczne danie. Gorąco polecam do masy ziemniaczanej łyżkę kaszy manny, jest gęęste ciasto i się nie rozwala potem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak pomysłowe rady! sama bym na to nie wpadła :) następnym razem wykorzystam na pewno! Pozdrawiam :)

      Usuń
  19. Klara21/9/13

    Może masz pomysł na zdrowe śniadanie do szkoły dla 11-latki, zdrowe, szybkie i atrakcyjne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję szczerze, że nie mam :) A już wiele razy zastanawiałam się co będę pakować dziecku na śniadanie do szkoły. Postaram się pomyśleć tymczasem :)

      Usuń
  20. Anonimowy22/9/13

    Taka babe ziemniaczana z plastrami boczku na wierzchu jadlam w Szwecji na wyspie Öland. do tego podawali konfiture z zurawiny... pycha :)

    Agnes

    OdpowiedzUsuń
  21. Anonimowy22/9/13

    Taki ziemniaczany placek jadłam kilkanaście lat temu u męża rodziny w ciechanowskim.Do tego podano w kubkach siadłe mleko.Pozdrawiam Mirella.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja ze śląska i u nas to był Kućmok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale fantastyczna nazwa :) uśmiech od ucha do ucha mam :)

      Usuń
  23. Moja droga u nas w podlaskim to jest babka ziemniaczana i to nasze królestwo. Inna wersja to kiszka ziemniaczana.
    Cebule to się nie podsmaża a trze na tarce razem z ziemniakami wtedy puszcza sok i ten właśnie cebuli sok dalej niezapomniany smak. I żadnych majeranków. Sól i pierz i tylko 2 łyżki maki ziemniaczanej ( a jak za rzadkie to więcej). I boczek i kiełbaskę smażymy tylko. I formę smarujemy smalcem jak babcie i najlepsza jest z pieca kaflowego mmmm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko wiesz... ten przepis pochodzi od osoby z Podlaskiego właśnie :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.

Facebook