Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Shortbread z zieloną czubricą

Shortbread to tradycyjne szkockie ciastka,
bardzo kruche, z niemałą zawartością masła.
Zwykle słodkie,
dla odmiany proponuję ich wersję wytrawną.

Z moją ulubioną zieloną czubricą,
 którą poznałam dzięki Ani, mamie Antosi :)
Czubrica to przyprawa z rodowodem bułgarskim.
Jej głównym składnikiem jest cząber,
ale znajdziemy w niej również m.in. czosnek,
tymianek i pietruszkę.

Do wypieku tych szkockich ciastek w wersji słonej
można wykorzystać inne ulubione dodatki i zioła.
Idealnie będzie się komponował parmezan,
zgnieciony ząbek czosnku, kminek, świeże zioła z ogrodu...

Ten przepis znajdziecie również na Mamabu




  • 125 g mąki
  • 110 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki zielonej czubricy
  • jajko do posmarowania 
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i czubricę. Zimne masło kroimy w drobną kostkę i przekładamy na mąkę. Siekamy nożem, a po chwili zaczynamy łączyć mąkę z ciastem rękami. Ciasto będzie się na początku bardzo sypkie, ale właśnie takie właśnie ma być. Zagniatamy kulę, lekko rozpłaszczamy ją ręką z góry i wkładamy ciasto do lodówki na pół godziny. Blachę (może to być spód tortownicy lub forma do pizzy) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek przekładamy ciasto i palcami, lekko ugniatając, rozprowadzamy tak, aby średnica placka miała ok. 18-20 cm. Można pomóc sobie wałkiem, należy jednak wtedy posypać lekko ciasto mąką, żeby nie przyklejało się do wałka. Całość smarujemy rozbełtanym jajkiem i jeszcze przed pieczeniem kroimy na 8 lub 10 kawałków. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!


  

16 komentarzy:

  1. Lubię wyrażenie "z niemałą ilością masła" :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ciekawie. Nie jadłam nigdy, ani w wersji słodkiej, ani tej wytrawnej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo to taki typ ciasta, który rozpływa się w ustach :)

      Usuń
  3. Też uwielbiam czubrycę :) Zwłaszcza w towarzystwie pomidora ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta przyprawa to moje absolutne odkrycie, daję do wielu dań. Bardzo lubię z mięsem :)

      Usuń
  4. Nie robiłam jeszcze shortbreadów. Błąd! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwieeelbiam wszystko co maślane, również w wersji wytrawnej! I przepadam za czubricą ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam tylko słodką wersję shortbread:-) a tu proszę słona wersja zapowiada się bardzo ciekawie i smacznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja również znam tylko słodką wersję shortbread... Twoja słona wersja wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi się taka oryginalna wersja podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy19/4/13

    Witam, jaką ilośc cukru dodać do tego ciasta? W składnikach nie ma, a w wykonaniu jest:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym cieście nie ma cukru, z rozpędu wpisałam w wykonaniu :) edytuję to oczywiście i dziękuję za czujność :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger