Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

sobota, 12 maja 2012

Tarta z zielonymi szparagami i zieloną czubricą

Po pierwsze primo:
Wolałabym taką tartę na cieście kruchym,
ale na francuskie nie mogę narzekać. 
Na kruche najzwyczajniej w świecie nie mam teraz czasu :)

Po drugie primo:
Chociaż na pierwszy plan zdjęciowy 
wychodzą szparagi i pomidorki koktajlowe, 
to na miejsce w tytule zasłużyła sobie 
przyprawa z kuchni bułgarskiej - CZUBRICA. 
Poleciła mi ją znajoma, poszłam na targ i kupiłam. 
Zakochałam się w zapachu na zabój.
 Dodała tarcie zupełnie nowego smaku, 
idealnie skomponowała się z delikatnym smakiem szparagów. 
I od kilku dni na stałe zagościła w mojej kuchni.





  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 60 g sera camembert (opcjonalnie)
  • 150 ml śmietany 18 %
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka zielonej czubricy
  • sól, pieprz
Szparagi myjemy, obieramy (obieram nawet zielone) i gotujemy w osolonej wodzie przez niecałe10 minut. 
Formę do tart smarujemy masłem i wykładamy francuskie ciasto tak, aby boki można było później zawinąć. 
Jajko i śmietanę rozbijamy widelcem, dodajemy czubricę, sól i pieprz, a następnie wykładamy na ciasto.
Na masie układamy pokrojony w kostkę ser camembert, ugotowane szparagi i polówki pomidorków koktajlowych. Boki tarty zawijamy. Można posmarować jajkiem, ale nie trzeba ;)
Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. 

Smacznego :)




12 komentarzy:

  1. kocham szparagi - w takim połączeniu muszą byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaaa jesteś okropna, właśnie zjadłam śniadanie i znowu jestem głodna =)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności! wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  4. cudownie, wygląda jak tarta z kwiatkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję :)
    mi ta tarta, której już nie ma, kojarzy się z łąką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czubrica? nie znam, ale chętnie wypróbuję. mam hopla na punkcie przypraw!
    ale tarta? jak dla mnie w sam raz! na francuskim taka lekka..

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie wygląda :-) co to jest czubrica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czubrica (lub czubryca)to przyprawa bułgarska wyglądem przypominająca majeranek. Jej głównym składnikiem jest cząber, a ponadto w skład mogą (w zależności od producenta), ale nie muszą wchodzić: cebula, czosnek, nać pietruszki, bazylia, oregano, lubczyk, pieprz czarny, sól.

      Usuń
    2. dziękuję :-)

      Usuń
  8. Świetne zdjęcia, przepisy, i fantastyczny blog!!!:):) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. dalia2/7/12

    Wygląda nieziemsko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.