Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Muffinki z truskawkami i kruszonką


Tym razem na bazie przepisu ciasta cytrynowo-maślankowego - muffinki truskawkowe. 
Zastanawiałam się czy do ciasta zamiast cytryny dodać cukier wanilinowy.
Cytryna wygrała  :) 
Uwielbiam letnie ciasta z dodatkiem cytryny. 





Ciasto:
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 12 truskawek
Mieszamy mąkę, cukier i proszek. Osobno lekko ubijamy jajko, maślankę, olej, skórkę i sok z cytryny.  Energicznie mieszamy drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników.
Ciastem napełniamy papilotki umieszczone w formie na muffinki, do każdej wkładamy po jednej truskawce.

Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1/4 kostki masła
Miękkie masło w palcach rozcieramy z cukrem i mąką, do powstania kruszonki.

Pieczemy ok.25 minut w 180 stopniach.




27 komentarzy:

  1. uwielbiam połączenie cytryna-truskawki-kruszonka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie! ja wczoraj piekłam z rabarbarem i kruszonką;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie połączenia, przepis dołanczam do kolejki wypieków, które muszę w tym roku wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygladaja przepysznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. One miały być z rabarbarem, ale że nie mam w tym roku szczęścia do rabarbaru, bo nie mogę go kupić, to są babeczki z truskawkami, ale z rabarbarem jeszcze zrobię w tym sezonie :)
    I cytrynową nutę też uwielbiam :)
    Proszę się częstować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tez postawilabym na cytryne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Te muffinki są obłędne (jedne z nielicznych, które tak mi smakują - a już sporo piekłam). Dziękuję za wspaniały przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie :)
      To również moje ulubione. To baza do wszystkich z owocami. W kolejce czekają wiśnie, porzeczki, jagody i śliwki. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Anonimowy4/5/13

    Muffinki są boskie! Próbowałam z różnymi owocami i za każdym razem wychodzą PRZEPYSZNE! :) Mam tylko jeden mały problem nie zawsze fiszki od muffinek chcą ładnie odchodzić od ciastek, czy jest jakiś sposób, żeby to ogarnąć? może trzeba je jakoś wcześniej namoczyć, natłuścić, może coś Pani podpowiedzieć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i dziękuję! Z tymi muffinkami mam tak, że raz mi odchodzą od papierków, a raz nie i nie potrafię znaleźć przyczyny dlaczego tak się dzieje :)

      Usuń
  9. Anonimowy12/6/13

    Kochana uwielbiam Twoje przepisy,a wiesz za co najbardziej?
    Że jakikolwiek przepis otworze na Twoim blogu,to moge bez wachania ugotować wszystko bo za każdym razem wszystko wychodzi:).
    Wczoraj mielismy wyjazd na ktory zrobilam poczwórną porcje babeczek,czesc z truskawkami a czesc z mleczna czekolada ,i z rabararem:)
    i Co? i wczoraj,po 2 godzinach był krzyk kto zjadl ostatnia babeczke:)
    pozdrawiam:)
    Luśka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W każdej chwili zwątpienia będę czytać ten komentarz!!! Czasami mi czasu brakuje, sił, Franek daje tak popalić, że nie wiem jak się nazywam, ale kiedy czytam takie słowa, to pchają mnie one do kuchni :))) dziękuję, dziękuję, dziękuję!

      Usuń
  10. Anonimowy14/6/13

    Oj te nasze bąble potrafią zajść za skóre mój Kubuś ma 17 miesiecy i jak tylko nie dostanie tego czego chce zaczyna sie krzyk.. a przede mna jeszcze bunt 2-latka:) Dla mnie kuchnia to taka odskocznia w ktorej nawet synuś staje sie aniołkiem,szczegolnie kiedy wyciągam mikser,patrzy wtedy tak jakby to był co najmiej statek kosmiczny:) Pozdrawiam:)
    Luśka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mamy podobny etap. U mnie kuchnia to poligon... załuję, że mam otwartą przestrzeń i nie mogę zamknąć drzwi i odgrodzić tych wszystkich kusicieli w postaci piekarników, drzwiczek, szuflad ;)

      Usuń
  11. Anonimowy22/6/13

    Właśnie je piekę, już pachną wspaniale! Planuję je jutro zabrać na piknik nad jeziorem ze znajomymi. Mam nadzieję, że do tego czasu wszystkich nie zjem:P.
    Ola
    P.S. Dam potem znać jak się udały:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wyjdą pyszne :))) Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Anonimowy24/6/13

    Wyszły mi zakalce:-(.Chyba coś zrobiłam żle.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może za długo mieszałaś składniki suche z mokrymi? Trzeba to robić szybko i tylko do ich połączenia, mogą nawet zostać grudki.

      Usuń
  13. Anonimowy7/7/13

    Zapomniałam napisać, że wyszły super :) Dziś piekę znowu.
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy1/11/13

    Witam:) czy mogę zastąpić czymś maślankę?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurtem naturalnym lub owocowym albo zwykłym mlekiem, też wyjdą :)

      Usuń
  15. Anonimowy18/5/19

    Może banalne pytanie ale czy jak dodam mrożonych truskawek bądź jakichkolwiek innych owoców mrożonych to wyjdą muffinki czy bankowo zakalec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można :) Ja daję jeszcze zamrożone (tzn. nie rozmrażam ich przed dodaniem do ciasta).

      Usuń
  16. Anonimowy10/8/20

    Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Myślę, że były przepyszne (a przynajmniej tak wyglądają) :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimowy30/5/24

    Ile sztuk wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger