Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Brownie z migdałami


Nie przepadam za ciastami czekoladowymi. 
Moja rodzina przeciwnie :)
To dla niej w pewne niedzielne popołudnie powstało brownie z migdałami.
I chyba przerosło moje oczekiwania 
- w domu zapach czekolady unosił się jeszcze długo, 
a ciasto udało się znakomicie.

 Mocno czekoladowe, wilgotne w środku, z pyszną chrupiącą skórką... 
nie potrzebowało dodatkowych ozdobników w postaci polewy czy cukru pudru.



Przepis pochodzi STĄD
Zmodyfikowałam jedynie trochę wykonanie 
i zamiast orzechów (nie miałam), dodałam niełuskane migdały.

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 100 g mąki
  • 300 g cukru
  • 6 jaj
  • 50 g niełuskanych migdałów

W mikrofalówce ( na 60 % mocy) roztopiłam masło z czekoladą wcześniej połamaną na kostki.
Jajka ubiłam (w robocie kuchennym), dodając stopniowo cukier i mąkę. Do masy jajecznej wmieszałam przestudzoną czekoladę i wymieszałam z pokruszonymi migdałami.
Spód blachy (26 x 21 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam ciasto na blachę. 
Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piekłam 30 minut. 

Prawda, że proste?


8 komentarzy:

  1. Mmmmmmmm, cudeńko! Zamawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie proste. I na pewno pyszne - w koncu to brownie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy30/1/16

    To brawnie jest na prawde swietne! Pieklam je juz raz i dzis po raz drugi, wlasnie czekam zeby wyciagnac je z piekarnika:) swietnie smakuje z gałką dobrych lodów smietankowych;) polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, z lodami rewelacja! Ja też bardzo lubię z tego przepisu :) Pachnie obłędnie! Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również często do ciast czekoladowego dokładam różnego rodzaju orzechy i wtedy fajnie można przełamywać smak brownie. Za każdym razem najsmaczniejsze ciasto wychodzi mi jak zrobię je z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ to wtedy mogę mieć pewność, że cała rodzina będzie się nim zajadała.

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger