Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

piątek, 6 stycznia 2012

Babka marmurkowa

Znowu dzieciństwo :)
Przepis zmodyfikowany po latach,
 ale doskonale pamiętam babkę zwaną "łaciatą" z domu. 
Przepis pochodził ze starej kucharskiej książki, 
a moja mama zapisała obok tego przepisu "bardzo dobra!" 
Poniżej dowód - zdjęcie przepisu. Z tej książki zamierzam jeszcze korzystać.



  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 150g mąki pszennej
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki  kakao
  • 2 łyżki śmietany
Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy po jednym żółtku.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do zmiksowanej masy.
Osobno ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją z ciastem.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną zostawiamy białą, a do drugiej dodajemy kakao i śmietanę.
Jeśli pieczemy w keksówce, to najpierw na spód wylewamy ciasto ciemne a na wierz jasne. Jeśli w kominie i babka będzie po upieczeniu odwracana, to odwrotnie – na spód jasna część, na wierzch ciemna. Ciasto mieszamy widelcem, tak aby po upieczeniu można było zobaczyć smugi (ja zrobiłam to chyba za delikatnie).

Forma powinna być wysmarowana masłem i posypana bułką tartą lub mąką krupczatką. Keksówkę można tylko wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec 50-60 minut w nagrzanym do 180 st. piekarniku (do tzw. „suchego patyczka”)

Babkę posypać cukrem pudrem lub polać polewą.






6 komentarzy:

  1. apetyczna bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna baba, idealna do wieczornego kubka kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie,mam pytanie,czy śmietana na być kwaśna? Pozdrawiam ciepło:) Trochę boję się zakalca,ale babka wygląda tak pięknie,że Dzieci mi nie darują;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, śmietana 12 lub 18 %, gęsta, taka jak do pierogów :) nie kremówka :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Anonimowy19/8/14

    Witam serdecznie,
    rozumiem, że pieczenie - góra - dół. Jakie wymiary keksówki. I na której półce piekarnika piecze Pani babeczki lub inne ciasta.
    Pozdrawiam,
    Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      keksówka miała długość 24 cm. Piekę góra - dół, bez termoobiegu i na poziomie drugim od dołu (tak, aby patrząc przez drzwiczki piekarnika blaszka z ciastem stała sprawiedliwie na środku).
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.