Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

piątek, 6 stycznia 2012

Ryż zapiekany z jabłkami


Nie znam chyba osoby, która nie jadła tego prostego dania w dzieciństwi
Obiad lub deser - jak kto woli - bardzo prosty w przygotowaniu, 
a stanowiący istny wehikuł czasu, który pozwoli przenieść się 
na chwilę do słodkich wspomnień sześciolatka :)




  • 2 torebki ryżu
  •  3 jabłka 
  • ok. 1,5 szklanki mleka
  • ok. 1.5 szklanki wody
  • 2  łyżki masła
  •  cynamon
  • 3-4 łyżki cukru
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego lub miseczek.


Ryż gotujemy w wodzie z mlekiem z dodatkiem łyżeczki masła.  

Obieramy jabłka ze skórki, trzemy na tarce o grubych oczkach.

Podsmażamy lekko na maśle razem z cukrem i cynamonem. 
Naczynie żaroodporne (u mnie dwie kamienne miseczki) smarujemy masłem, 
na dno nakładamy pierwszą warstwę ryżu, przykrywamy ją warstwą jabłek i tak jeszcze dwa razy :)

Ostatnią warstwą powinien być ryż. 
Przed zapieczeniem możemy zetrzeć na niego trochę masełka.
 Przykrywamy naczynie lub miseczki folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (ok 170 st.) i zapiekamy do lekkiego zrumienienia (ok.30 minut). 

Podajemy z bitą śmietaną,  śmietaną i cukrem lub....
uwaga post zawiera lokowanie produktu :))
... z podgrzanym sosem waniliowym z Lidla.

Nikt się nie oprze :)


37 komentarzy:

  1. ja nie jadłam! aż sobie zrobię, żeby zobaczyć jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy6/1/12

    ja pamiętam ten smak....mama też nam robiła

    OdpowiedzUsuń
  3. Och uwielbiam:) I właśnie pójdę teraz i sobie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie..danie mojego dzieciństwa:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. To co zawsze robiłam z mamą w sobotę na obiad. Miłe wspomnienia.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja rowniez pamietam ryz z jablkami z mojego dziecinstwa, chociaz nieco inaczej zrobiony. Niemniej jednak, lubie to nawet teraz jako dorosla :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smak mojego dzieciństwa! Cudowny aromat jabłek i cynamonu w całym domu ahh...się rozmarzyłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nasze mamy nie znały chyba ryżu w woreczkach, gotowały więc sypany z szarej papierowej torebki, za to tylko na mleku :)i nierzadko prosto od krowy :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy21/10/12

      Mimo, że ryż był z szarej papierowej torebki, to jego smakowi nie dorówna ten dzisiejszy. :-)

      Usuń
    2. Też tak uważam! I nie wiem czy to sam ryż w sobie był tak dobry, czy smaki dzieciństwa zapamiętuję się wyjątkowo :)

      Usuń
  9. taki słodki ryż to same cudne wspomnienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy8/1/12

    Ja pamiętam taki ryż z dżemem i bitą śmietaną-mniam ,pycha:-)Chyba każda wersja tego dania jest dobra.

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy1/4/12

    Wspomnienie młodości... ale według tego przepisu jest przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy24/4/12

    A mam pytanie ile czasu trzeba gotować ryż ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryż gotuję 2-3minuty krócej niż podaje przepis na pudełku.
      Najczęściej jakieś 12-13 minut (na pudełku jest zazwyczaj 15 minut).
      Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Anonimowy2/9/12

    Ja dodaję zdecydowanie więcej jabłek. W zasadzie są to jabłka z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy5/9/12

    Ile kalorii może liczyć porcja dla jednej osoby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nie liczę kalorii ;) Ale portal female.pl podpowiada:
      Ryż z jabłkami 100g ma w 100g:
      158 kalorii i 2.3 g tłuszczu.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Anonimowy5/9/12

      Dziękuje bardzo.

      Usuń
  15. Świetne! Zapraszam Cię na mojego bloga:
    http://mystylemyeveryday.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Ach, jak u babci!:)Pozdrawiam kolezanke bloggerke z wojewodztwa opolskiego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O jak miło :))) niewiele nas z opolskiego w blogosferze kulinarnej. Jest jeszcze delimamma.blogspot.com. Już do Ciebie zaglądam :)

      Usuń
  17. Właśnie przed chwilą włożyłam ryż do piekarnika. Musiałam się pilnować, żeby nie wyjeść wszystkich podsmażonych jabłek, bo smak miały obłędny! Już się nie mogę doczekać efektu końcowego, aż chyba ślinotoku dostanę :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozostaje mi życzyć smacznego! Mam nadzieję, że efekt końcowy będzie równie dobry! Pozdrawiam :)

      Usuń
  18. Anonimowy16/10/12

    Niesamowicie pyszny...moja cora pokochala to danie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to takie proste, że zastanawiałam się czy przepis na blog dawać. Ale jak czytam komentarze to wiem, że dobrze zrobiłam :) Pozdrawiam!

      Usuń
  19. zaraz lecę zrobić dla mojej dzidziuli zrobić:D niby takie proste ale jak trzeba zrobić to nie wiadomo jak;) więc ja dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a i zapraszam serdecznie do mnie:)

      Usuń
  20. Anonimowy29/11/12

    Ja robię pierwszy raz dla mojego 7-letniego dziecka :) mam nadzieję że wszystko wyjdzie jak trzeba i będzie chciał jeszcze :))
    bistro mamo nie zastanawiaj się tylko pisz pyszne przepisy jesteś w moich ulubionych :*
    pozdrawiam Irmina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki! I Życzę smacznego :)

      Usuń
  21. Anonimowy17/12/12

    Smakowa�o dlatego dzi� powt�rka z pysznego dania :)
    Pozdrawiam Irmina

    OdpowiedzUsuń
  22. Robię to danie bardzo często:) Natka uwielbia, Franek rzuca talerzem przez pół kuchni;-) Kiedyś tez je pokocha:*

    OdpowiedzUsuń
  23. Anonimowy3/3/13

    a mnie sie serwatka zrobiła z tej wody i mleka:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Anonimowy5/10/13

    Zrobiłam pierwszy raz taki ryż z jabłuszkiem dla 4-letniego synka i muszę przyznać że bardzo dobry ten przepis mmm pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Anonimowy17/2/14

    super przepis....pyszne mi wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Odpowiedzi
    1. ja też, a już dawno nie robiłam :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.