Obserwuj bloga przez email

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Sałatka z makaronem ryżowym i pieczarkami

Sałatkę podpatrzyłam na jednej z rodzinnych imprez. 
W lokalu, ale z bardzo domową tradycyjną kuchnią. 
Pierwsza wersja miała kawałki grillowanego kurczaka, 
druga była z pieczarkami. 

Obie warte polecenia :)


  • 150 g ugotowanego makaronu ryżowego polecam Lubelli
  • 250 g drobno poszatkowanych i usmażonych pieczarek 
  • 200 g zielonego groszku (mała puszka np. Bonduelle)
  • 4-6 ogórków konserwowych, pokrojonych w cieniutkie plasterki
  • 2 garści uprażonych ziaren słonecznika (nie miałam, dałam prażone płatki migdałów)

  • duuuużo koperku, najlepiej świeżego lub mrożonego, w ostateczności suszonego
  • 1-2 łyżki majonezu (tylko do połączenia składników) 
  • sól, pieprz
Wykonanie: wszystkie składniki razem wymieszać w misce i włożyć do lodówki.
Smacznego :)


17 komentarzy:

  1. na pewno jest smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy13/1/12

    jest pyszna, też jadłam i teraz sama muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy12/6/12

    Dostałam od koleżanki i jest smaczna. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy29/11/12

    Witam.
    Sałatka bardzo, bardzo dobra:) Smakowała całej rodzince w weekend, a dziś z racji jutrzejszych andrzejek ponownie ją zrobię:D
    Generalnie blog bardzo ciekawy i z pewnością wiele przepisów wykorzystam :D

    Pozdrawiam,
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Anonimowy27/12/12

    ja dodalam zamiast koperku zielona pietruszke moim zdaniem lepsza:) i robilam tez z makaronem(drobniutkie swiderki) chyba smaczniejsza:)pozdrawiam smacznego jak sie ktos zdecyduje.. Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że skorzystam, bo lubię zmieniać składniki :) Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Polecam również i ta;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy6/3/15

    Witam, jak przygotowac kurczaka do tej sałatki, bo bardzo nam smakowała ale mężowi brakowało jednak mięsa:)
    Pozdrawiam Patrycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, a chodzi np. o pierś kurczaka pokrojonego w kostkę, jako składnik sałatki czy bardziej np. pieczone udko z kurczaka w całości?

      Usuń
    2. Anonimowy6/3/15

      Jako składnik sałatki:)

      Usuń
    3. Pierś kurczaka pokroiłabym w paski lub kostkę i podsmażyła na niewielkiej ilości tłuszczu z dodatkiem przypraw: sól, pieprz, papryka słodka i trochę ostrej, do tego ulubione zioła (np. trochę tymianku, oregano). I takiego kurczaka dodałabym do sałatki. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Anonimowy6/3/15

    Bardzo dziękuję, pozdrawiam Patrycja

    OdpowiedzUsuń
  9. http://digotuje.blogspot.com/2016/02/saatka-z-makaronu-ryzowego-z-groszkiem_16.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy9/4/17

    dobrze jet dać trochę posiekanego pora, sałatka staje się bardziej wyrazista

    OdpowiedzUsuń

Copyright © bistro mama , Blogger