Navigation Menu

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

czwartek, 5 stycznia 2012

Sałatka z makaronem ryżowym i pieczarkami

Sałatkę podpatrzyłam na jednej z rodzinnych imprez. 
W lokalu, ale z bardzo domową tradycyjną kuchnią. 
Pierwsza wersja miała kawałki grillowanego kurczaka, 
druga była z pieczarkami. 

Obie warte polecenia :)


  • 150 g ugotowanego makaronu ryżowego polecam Lubelli
  • 250 g drobno poszatkowanych i usmażonych pieczarek 
  • 200 g zielonego groszku (mała puszka np. Bonduelle)
  • 4-6 ogórków konserwowych, pokrojonych w cieniutkie plasterki
  • 2 garści uprażonych ziaren słonecznika (nie miałam, dałam prażone płatki migdałów)

  • duuuużo koperku, najlepiej świeżego lub mrożonego, w ostateczności suszonego
  • 1-2 łyżki majonezu (tylko do połączenia składników) 
  • sól, pieprz
Wykonanie: wszystkie składniki razem wymieszać w misce i włożyć do lodówki.
Smacznego :)


17 komentarzy:

  1. na pewno jest smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy13/1/12

    jest pyszna, też jadłam i teraz sama muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy12/6/12

    Dostałam od koleżanki i jest smaczna. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy29/11/12

    Witam.
    Sałatka bardzo, bardzo dobra:) Smakowała całej rodzince w weekend, a dziś z racji jutrzejszych andrzejek ponownie ją zrobię:D
    Generalnie blog bardzo ciekawy i z pewnością wiele przepisów wykorzystam :D

    Pozdrawiam,
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Anonimowy27/12/12

    ja dodalam zamiast koperku zielona pietruszke moim zdaniem lepsza:) i robilam tez z makaronem(drobniutkie swiderki) chyba smaczniejsza:)pozdrawiam smacznego jak sie ktos zdecyduje.. Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że skorzystam, bo lubię zmieniać składniki :) Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Polecam również i ta;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy6/3/15

    Witam, jak przygotowac kurczaka do tej sałatki, bo bardzo nam smakowała ale mężowi brakowało jednak mięsa:)
    Pozdrawiam Patrycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, a chodzi np. o pierś kurczaka pokrojonego w kostkę, jako składnik sałatki czy bardziej np. pieczone udko z kurczaka w całości?

      Usuń
    2. Anonimowy6/3/15

      Jako składnik sałatki:)

      Usuń
    3. Pierś kurczaka pokroiłabym w paski lub kostkę i podsmażyła na niewielkiej ilości tłuszczu z dodatkiem przypraw: sól, pieprz, papryka słodka i trochę ostrej, do tego ulubione zioła (np. trochę tymianku, oregano). I takiego kurczaka dodałabym do sałatki. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Anonimowy6/3/15

    Bardzo dziękuję, pozdrawiam Patrycja

    OdpowiedzUsuń
  9. http://digotuje.blogspot.com/2016/02/saatka-z-makaronu-ryzowego-z-groszkiem_16.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy9/4/17

    dobrze jet dać trochę posiekanego pora, sałatka staje się bardziej wyrazista

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.

Facebook