Obserwuj bloga przez email

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Pieczona czerwona kapusta

roasted red cabbage

Dziś zapraszam na pieczoną czerwoną kapustę. Warzywo tak smaczne, a tak rzadko pojawiające się w mojej kuchni. Błąd, błąd, błąd!! Na szczęście do naprawienia. Dzisiaj w wersji pieczonej. Jako dodatek do mięs albo do samodzielnego spałaszowania. 

Kapusta jest słodka w smaku, miękka, te bardziej upieczone liście są chrupiące. Pod koniec pieczenia dodałam ser z pleśnią, a jak lekko roztopił dodałam trochę chutney'a figowego (kupiony kiedyś w Lidlu) i posypałam orzechami włoskimi. No niebo w gębie! Teraz tylko tak sobie myślę, że przydałby się jeszcze sos balsamico. A mam, tylko o tym nie pomyślałam. Nic straconego jednak, bo taką kapustę jeść będę na pewno częściej .

Mnóstwo przepisów na dania z czerwoną kapustą znajdziecie na Pintereście (jak to koszmarnie się odmienia!). Takiej pieczonej kapusty jest tam sporo, co jedno zdjęcie to piękniejsze! Jest też zupa krem, którą niedawno robiłam i wkrótce zagości na blogu. 

pieczona czerwona kapusta


Składniki:
  •  1 główka małej lub średniej (ew. 1/2 dużej) czerwonej kapusty 
  • 2 czerwone cebule
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
  2. Kapustę kroimy na kawałki - grubsze plastry lub ćwiartki. 
  3. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Każdy kawałek smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek, posypujemy solą i pieprzem.Odwracamy kapustę i powtarzamy czynność.     
  5. Cebulę kroimy na ćwiartki i dorzucamy dodajemy do kapusty. 
  6. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut, aż cieńsze liście staną się kruche i lekko brązowe na krawędziach. 
  7. Pod koniec pieczenia nałożyłam na jeden kawałek kapusty kawałek trochę sera pleśniowego, a po wyjęciu z piekarnika dołożyłam chutney figowy i orzechy włoskie. 
  8. Smacznego!
czerwona kapusta






2 komentarze:

  1. Anonimowy29/5/20

    Właśnie siedzi w piekarniku. Zamierzam podać z konfiturą z czerwonej cebuli z czarnuszką i sosem balsamicznym. ��

    OdpowiedzUsuń

Copyright © bistro mama , Blogger