Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

piątek, 18 stycznia 2013

Torcik truskawkowo-śmietankowy na spodzie z nutellą




Przepis na to ciasto w  wersji z malinami
jest jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisów
na moim blogu. Po wersji malinowej, brzoskwiniowej,
przyszła pora na wersję truskawkową.

To ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu,
owoce można dowolnie zmieniać.
Może tylko należy unikać tych,
przy których galaretce ciężko stężeć ;)

Tym razem ciasto ze specjalną dedykacją.
Dla wszystkich Babć i Dziadków :)
Pięknego święta!








na tortownicę o średnicy 22 cm

warstwa I - nutella z sucharkami
  • 1/2 opakowania sucharków (12 sztuk)
  • 300 g nutelli
Sucharki miksujemy w robocie na tartą bułkę. Do zmiksowanych sucharków dodajemy nutellę (w miarę ciepłą, nie z lodówki) i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Taką masę rozprowadzamy równo na dnie tortownicy i wstawiamy do lodówki.

warstwa II - śmietankowa
  • 400 g śmietanki kremówki (2 małe kubki)
  • 500 g sera białego (np. serek naturalny President, mogą być też serki Danio)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny (moczę kilka minut w zimnej wodzie (1-2 łyżki), a później dodaje 1-2 łyżki gorącej wody i mieszam, żelatyna rozpuszcza się wtedy idealnie)
Śmietankę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy ser, a na końcu rozpuszczoną żelatynę i chwile razem miksujemy. Kiedy masa zaczyna tężeć wykładamy ją warstwę nutellowo-sucharkową i ponownie wkładamy do lodówki.

warstwa III - truskawkowa
  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym
Truskawki miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody, która była podana w przepisie na opakowaniu (czyli 2 galaretki w 500 ml wody) i łączymy ze zmiksowanymi truskawkami.
Kiedy mus zaczyna tężeć wylewamy go na masę śmietankową (trzeba to robić delikatnie, żeby uniknąć utworzenia "wulkanów"). Przed podaniem wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Smacznego :)




Wersje, o których pisałam powyżej (wystarczy kliknąć w obrazek). 
Od malinowej zaczynała się moja przygoda z blogowaniem :) 
MALINOWE BRZOSKWINIOWE

110 komentarzy:

  1. Wygląda przecudnie! Nawet nie będę się domyślać jak smakuje.. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj wszystkie smaki łączą się idealnie :) Uwielbiam to ciasto :)

      Usuń
  2. Bardzo mnie zaciekawił ten przepis! Wygląda naprawdę smakowicie. Troszkę się boje ciast z galaretką, ale w końcu trzeba podjąć wyzwanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaciekawiło mnie z jakich względów się boisz? Zdrowotnych czy technicznych? :) Jeśli z tych drugich, to naprawdę nie ma czego :)

      Usuń
  3. Smakuje przepysznie! Miałam wielki zaszczyt i szczęście uświetnić Sylwestrową imprezę kawałkiem tego Jusiowego ciasta - Ty jesteś mistrzynią świata!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Kasia, maleńki kawałek się Wam dostał :) Następnym razem umówimy się na więcej :)

      Usuń
  4. Wygląda cudownie ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wygląda!! W sam raz na przyszłotygodniowe urodziny mojego męża, zrobię na pewno!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. p.s. Bułeczki wyszły rewelacyjne, a teraz muszę je robić codziennie;-))

      Usuń
    2. Cieszę się, że bułeczki udane :) A co do ciasta, to było ono już niejednokrotnie tortem, nawet z tej okazji nazwę zmieniłam na "torcik" :) Pozdrawiam i najlepszego dla męża :)

      Usuń
  6. Świetny przepis- i przepięknie wygląda:) fajne połączenie kolorystyczne i smakowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) kolory egipskiej flagi :)

      Usuń
  7. Wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam sprawdzić ;) ciasto jest naprawdę pyszne!

      Usuń
  8. Do babci mi hen hen daleko, ale na taki torcik się połakomię mimo wszystko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawiera w małym stopniu czekoladę, więc śmialo mogę Ci polecić :)

      Usuń
  9. kobieto! ja sie odchudzam !:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ups, przepraszam :)))) Jak skończysz dietę, to polecam :)

      Usuń
  10. Wygląda zniewalająco! Jeśli tort na urodziny, to taki! Aż nabrałam ochoty na truskawki! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się! Na urodzinowy nadaje się idealnie!

      Usuń
  11. Przepis obłędny!
    A ja chyba musze iść sie przespać bo czytajac przepis utknęłam na zdaniu:
    "300 g nutelliSucharki miksujemy w robocie na tartą bułkę. "
    i zaczęłam sie zastanawiac, jak i dlaczego mam w pracy miksować sucharki....:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popłakałam się ze śmiechu :))) jeden enter, a ubaw nie z tej ziemi :)

      Usuń
    2. Naprawdę poszłam sie przespac, wiesz:)

      Usuń
  12. Bistro Mamo,
    Fantastyczne ciasto!
    Do tego masz cudnej urody talerzyki oraz paterę. Wszystko komponuje się idealnie.

    Z pozdrowieniami,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Nie zwróciłam na to uwagi, bo oczywiście wszystko z innej parafii ;)

      Usuń
  13. Apetyczne niezwykle. A co to za sucharki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamuty :) najbardziej popularne chyba :)

      Usuń
  14. Boże, nie mogę nawet patrzeć, takie dobre (musi to być).

    OdpowiedzUsuń
  15. Znam to ciasto, ja je robię z wiśniami i jest naprawde pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O właśnie, jeszcze wiśnie... myślałam o cytrynowej warstwie, ale wiśnie chyba będą pierwsze :)

      Usuń
  16. pysznie się prezentuje, zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda cudnie :) Te warstwy są piękne - jakoś tak mi latem zapachniało...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo tak właśnie ma pachnieć to ciasto... w zimowe dni :)

      Usuń
  18. Ach, takie proste, a jakże efektowne ;) jaka szkoda, że teraz truskawek świezych brak :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przypadku mrożone świetnie dają radę :)

      Usuń
  19. Anonimowy24/1/13

    Ciasto na 100% do zrobienia :D. A z innej beczki, to gdzie można zdobyć tak cudnej urody paterę? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Nie wiem... dostałam od koleżanek w prezencie. Szukałabym np. w TK MAXX, Villa Italia ma podobne patery, a ta jest jakaś bezimienna, bo nie ma żadnej pieczątki, nazwy firmy. I bardzo ją lubię :)

      Usuń
  20. Anonimowy24/1/13

    Ojejku, dziękuję za szybką odpowiedź :* Do TK MAXX mam daleko "jakniewiemco"
    :) No, nic tak czy tak tort, z paterą czy bez niej, będzie zrobiony :) Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  21. Anonimowy24/1/13

    a jakie to serki????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Np. biały serek President w opakowaniu 500g.

      Usuń
  22. Anonimowy24/1/13

    witam , kasia z tej strony ekranu :) chciałabym sie też zapytać jakie dodałaś dokładnie serki :)

    super ten torcik") np na walentynki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej :) używam serka President najczęściej:
      http://a.pl/zdjecie-574020/president-serek-naturalny-400g-Product2

      Usuń
  23. Anonimowy24/1/13

    Jakiej wielkości tortownicy użyłaś do tego torciku.
    Pozdrawiam Lucysia S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te proporcje są idealne na tortownicę o średnicy 22-24 cm.

      Usuń
  24. Bardzo go lubię :) a Twój ma idealne warstwy.

    OdpowiedzUsuń
  25. Anonimowy1/2/13

    Pychaaa...wczoraj podałam je na 8 urodziny Amelki..
    18 uśmiechniętych buziek pałaszujących tort...i duma Amelki,bo tez brała udział w przygotowaniu..czego chcieć więcej..dziękuję Ola...p.s. już się nie mogę doczekać na coś nowego wiosennego..i pysznego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :) Na wiosnę coś się pomyśli :)

      Usuń
  26. Torcik jest piekny, idealny... Szkoda tylko że mój ukochany nie może jeść śmietany...

    OdpowiedzUsuń
  27. Anonimowy25/2/13

    O jakie sucharki chodzi w tym przepisie?
    Pozdrawiam. Magdalena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam zawsze sucharków MAMUT
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  28. Anonimowy11/3/13

    A jeśli jednak tarta bułka zamiast sucharków to ile jej trzeba by użyć? pzdr kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sucharków w opakowaniu jest 290 g. Myślę, że 150 g bułki tartej będzie ok. Jeśli z bułką też będzie dobre, to daj proszę znać :) Pozdrawiam!

      Usuń
  29. Witam serdecznie:)
    Torcik wygląda zniewalająco:) Mam jedynie obawy co do spodu z sucharków i Nutelli :( czy nie lepszy byłby biszkopt...:( boję się spróbować:( a chciałam go zrobić mężowi na urodzin, które wypadają w święta:( więc więcej osób podda go (mnie) swojej ocenie:(
    Pozdrawiam :) eFa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Efa - w tym torciku cała magia to właśnie spód z nutelli. Spróbuj, bo myślę, że naprawdę warto. Nie znam osoby, która skrytykowała to ciasto :) Na biszkopcie też oczywiście można, ale to już nie ten efekt. Wszyscy, którzy jedzą to ciasto po raz pierwszy zastanawiają się z czego zrobiony jest spód. On smakuje niesamowicie w połączeniu z masą serową i truskawkową. Namawiam Cię, żebyś spróbowała :) Sucharki Mamut niebieskie i prawdziwa Nutella, waga jak w przepisie. Tortownica najlepiej o średnicy ok. 22 cm :)Uwierz, że nie ma opcji, żeby nie wyszło :))) A w razie jakichkolwiek pytań pisz i pytaj :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  30. Anonimowy30/3/13

    Witam.Mam pytanie.Czy tortownice nalezy czyms najpierw wysmarowac czy klasc mase sucharkowa bezposrednio?Serdecznie pozdrawiam.
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  31. To zależy czy możesz i chcesz później kroić bezpośrednio na spodzie od tortownicy. Jeśli masz teflonową to lepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Ja tak robię :) Pozdrawiam i wesołych świąt życzę!

    OdpowiedzUsuń
  32. Anonimowy30/3/13

    Mam ..."zwykla" tortownice.Myslalam, zeby od razu pokroic na spodzie.Nie jest gladki wiec chyba mozna.Zaraz chcialam sie zabrac do tego ciasta tylko wlasnie nie wiem czy moze troche maslem posmarowac?Ogolnie mam dwie lewe rece do ciast a chcialam jutro zablysnac wiec dla mnie nawet taki nieby nie problem to problem.Dziekuje za tak szybka odpowiedz i rowniez zycze wesolych, radosnych Swiat!
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  33. W takim razie nie musisz niczym smarować:) Powodzenia i daj proszę znać czy się udało :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Anonimowy31/3/13

    Bistro Mama dzieki wielkie!Udalo sie!Jak ja nie lubie robic ciast to te wyszlo idealnie.Latwe, szybkie i bez pieczenia, no rewelacja!Bede wracac do tego przepisu tym bardziej w lato.I teraz to co mowili ci co jedli, a wiec... ze bardzo dobre ale.. ze moze nastepnym razem na innym spodzie.Te mi sie wydaje bardziej odpowiednie na dzieciece urodziny i ja tez mysle, ze zrobie je znow i nie raz ale na spodzie jakims biszkoptowym czy cos takiego.A tak to super, masa truskawkowa z serowa no rewelacja!Idealne bedzie na lato.Dziekuje jeszcze raz za ten przepis zwlaszcza dla mnie co ma opory przed ciastami.Dla mnie cos wspanialego bo szybko, latwo i pyszne.To juz "az" drugie moje ciasto co wiem, ze zawsze sie uda.Dzieki, dzieki.Jestes kochana!Bardzo serdecznie pozdrawiam.
    Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaaaaaaaaaaardzo się cieszę, że ciasto się udało! Widzisz, ja byłam przekonana, że ten spód z nutelli to największe czary mary w tym cieście :) Ale masz przetestowane i następnym razem zrobisz na biszkopcie :) Ja chyba też skorzystam z tego pomysłu :) Pozdrawiam :)))

      Usuń
  35. Anonimowy11/4/13

    No moze ja ten spod nie zrobilam tak dobrze jak Ty, w koncu Ty masz reke do tego a ja nie.Dlatego wyszlo Tobie super.Musze przegladnac Twoje przepisy bo jeszcze nie patrzylam a moze masz tam cos ciekawego, latwego do zrobienia.. jesli chodzi o slodkosci.Serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  36. Anonimowy30/5/13

    Powiedz mi jak nakładasz ten mus że Ci nie spływa po bokach na masę śmietankową?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko robię w zamkniętej tortownicy. Na spód tortownicy wykładam papier do pieczenia (lub nie, ja daję, bo nie chcę później kroić bezpośrednio nożem po spodzie). Na papier daję masę z nutelli i sucharków, odstawiam aż zastygnie. Później daję masę serową i również odstawiam aż zastygnie.Ona tak szczelnie wypełnia tortownicę, że masa truskawkowa nie ma jak spłynąć. Na masę serową wykładam mus z truskawek i galaretki i wkładam całość do lodówki. Dopiero jak dobrze zastygnie (najlepiej na drugi dzień). Wtedy nożem oddzielam torcik od boku tortownicy i odpinam obręcz.

      Usuń
    2. Anonimowy4/7/15

      Jak długo zastygają kolejne masy? Pytam, bo zastanawiam się czy rozłożyć robienie ciasta na dwa dni: wieczór i poranek czy może jednak uda się zrobić to w jeden wieczór?
      Pozdrawiam ;-)

      Usuń
    3. Nutella z sucharkami zastyga szybko, serowa ok.2 godzin i galaretka tyle samo. Najlepiej, jak masz możliwość, zrobić spód i masę serową wieczorem a rano masę owocową.

      Usuń
  37. No. Wiedziałam że znajdę u Ciebie to czego szukam. Robię dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Ps. Spóźnione, ale bardzo serdeczne życzenia urodzinowe :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Anonimowy11/7/13

    Cudowny deserek :D ten zrobiłam jako pierwszy jakieś 2 tygodnie temu, dzisiaj pokusiłam się tylko o zmianę z truskawkowej góry na malinową. Cudo pod każdym względem, zachęca zwłaszcza prostota wykonania. Polecam na masę Turek Świeży naturalny, w takim 450g opakowaniu, super pasuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. Anonimowy3/10/13

    Witam, czy papier ze spodu tortownicy łatwo odchodzi od całosci ciasta. Chciałabym na drugi dzień przełozyc całe ciasto na patere, obłozyc masą smietanową i przykleic biszkopty ladyfingers dookoła i udekorowac jako tort i obawiam się czy bede dała rade przełozyc całe ciasto bez papieru na patere. Dziekuje za odpowiedz Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, od papieru ciężko to ten spód odkleić. Jeśli będziesz robić na małej tortownicy, to może uda się po kawałku papieru wyszarpać spod ciasta. U mnie na pierwszym zdjęciu nawet widać, ze jest papier, bo na papierze łatwiej się przenosi, ale nigdy nie próbowałam usunąć go w całości ;)

      Usuń
  41. Anonimowy3/12/13

    jesli chodzi o truskawki , to moga byc mrozone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że tak! Trochę je rozmroź, ale nie do końca, zmiksuj takie zimne i połącz z galaretką, nie będziesz musiała długo czekać na zastygnięcie.

      Usuń
  42. Anonimowy4/12/13

    co w sytuacji, gdy mam tylko wieksza srednice tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję zwiększyć proporcje o połowę, czyli zrobić z 1,5 porcji.

      Usuń
  43. Anonimowy9/2/14

    Torcik przepyszny, wczoraj robiłam :) mam tylko jedną uwagę dla laików takich jak ja :) napisałaś żeby żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i tak zrobiłam, zrobiły się jednak grudki w masie serowej i nie stężała. Okazuje się, że są różne rodzaje żelatyny, ja akurat kupiłam taka którą rozpuszcza się w zimnej wodzie i nie spojrzałam na instrukcje na opakowaniu i rozpuściłam we wrzątku stąd te grudki i konsystencja. Może zaznacz to w przepisie na II warstwę przy opisie żelatyny. Torcik mimo, że trochę ciapciaty wyszedł przepyszny. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, ze nawet nie wiedziałam, że są różne żelatyny tzn. różne sposoby ich namaczania, Obiecuję, że przepis uzupełnię o tę uwagę :)

      Usuń
  44. Anonimowy10/3/14

    zrobiłam i wszystkim smakował- każdy chciał przepis :) rewelacyjne połączenie smaków :) tylko spód mi taki mokry wyszedł, a kuzynka jak robiła to taki twardszy był, wg mnie lepszy.. ale i tak rewelacja!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakował! Na pocieszenie dodam, ze mi raz wychodzi lepiej, raz gorzej. A spód tym lepszy, im mniej nutelli, a więcej sucharków. Tylko musi być dobrze wymieszane :)

      Usuń
  45. Anonimowy23/6/14

    Robiłam juz ten serniczek 2 razy. Jest bardzo fajny, świeży, delikatny. No i wygląda super :-) Moim zdaniem warstwa serowa powinna być słodsza - jeśli używa się zwykłego, niesłodzonego twarogu to powinno się dać więcej cukru (tak zrobiłam za 2 razem i było super). No i nie wiem czemu aż tyle żelatyny? Robiłam serniki z o wiele mniejszą ilością i się trzymały :-) Spód też wyszedł mi za każdym razem trochę inny - jak jest za mało sucharków (w przepisie są sztuki a wielkość chyba zależy od producenta....) a za dużo nutelli to się maże i nie trzyma sera.

    OdpowiedzUsuń
  46. Anonimowy9/11/14

    Czy masa serowa po dodaniu żelatyny powinna być bardzo płynna czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja nie była bardzo płynna, ale nie była też bardzo gęsta.... Jak gęsta śmietana, tak mogłabym porównać. Mam nadzieję, ze się udało :)

      Usuń
  47. Anonimowy25/9/15

    Proszę o pomoc, co mam zrobić żeby boki torciku były takie idealne? moje zawsze są ubrudzone i nie wyglądają zbyt estetycznie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za każdym razem przecieram nóż ręcznikiem papierowym, żeby nie zostawały na nożu resztki spodu z nutellą :)

      Usuń
  48. tyle juz ochow i achow zostalo powiedziane ja powiem - MISTRZOSTWO SWIATA - !!!, jest moj,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  49. Anonimowy10/8/16

    Pyszne a wygląd obłędny ☆★♥

    OdpowiedzUsuń
  50. Witam serdecznie.tym torcikiem zachwyciłam się u koleżanki i postanowi łam zrobić sama... Chciałabym zrobić z agarem ale nie wiem czy żelastynę można nim zastąpić w tej samej ilości?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pomogę niestety, nigdy nie używałam agaru, a nie chciałabym wprowadzić w błąd :(

      Usuń
  51. zrobiłam w sobotę ten torcik z malinami i zaniosłam na imprezę. Goście zachwyceni, nikt nie odgadł co to za warstwa na spodzie - jest obłędny. Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  52. Anonimowy14/2/17

    Kurcze...czy masa z truskawkami dlugo gestnieje? jestem straszna w wypiekach:P, uzyłam mrozonych truskawek i 2 galaretek truskawkowych rozpuszczonych w 50 ml wody ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy14/2/17

      tzn w 500 ml wody

      Usuń
    2. Powinna spokojnie stężeć. Normalnie jedną galaretkę rozpuszcza się w 500 ml, a tutaj dwie w takiej ilości + truskawki. Ok. 2-3 godzin, czasami ciut dłużej, ale stężeje, spokojnie :) Proszę dać znać czy wyszło :)

      Usuń
  53. Anonimowy19/3/17

    właśnie jestem na etapie robienia... i napotkałam pewien problem.. mianowicie jak rozpuściłam żelatynę w kubku było ok ale jak ją dodałam do masy serowo- śmietankowej to zrobiły mi się gluty ... i co z tym zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że teraz już nic ; ( ewentualnie zmiksować na wysokich obrotach.

      Usuń
    2. Anonimowy19/3/17

      a czy to normalne czy może za mało wody do żelatyny dodałam? ile tej wody powinno być?

      Usuń
    3. Ja od niedawna robię tak, że żelatynę moczę kilka minut w zimnej wodzie (1-2 łyżki), a później dodaje 1-2 łyżki gorącej wody i mieszam, żelatyna rozpuszcza się wtedy idealnie. Dopiszę to do tego przepisu, może ktoś skorzysta, bo kilka lat temu jak dodawałam ten przepis to jeszcze tak na czuja rozpuszczałam.

      Usuń
    4. Anonimowy20/3/17

      Mimo wszystko ciasto przepyszne... mam nadzieję że przy następnej próbie lepiej mi pójdzie z żelatyną :)P.S. dziękuję za szybkie odpowiedzi :)

      Usuń
    5. Proszę próbowac, w końcu wyjdzie, a ten sposób jest naprawdę sprawdzony. Łatwiejsza w użyciu jest żelatyna w listkach, ale nie jest ją łatwo dostać, niestety.

      Usuń
  54. Anonimowy10/4/17

    czy bistro mama ma pomysł czym zastąpić nutellę? Coś bez czekolady i kakao...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaryzykowałabym (ale nie robiłam tak i nie wiem co z tego może wyjść), ale jak się uda to może być super połączenie: sucharki taka sama ilość i masy kajmakowa utarta z 2-3 łyżkami masła i do tego masło orzechowe.

      Usuń
  55. Anonimowy15/6/17

    Witam jaka dużą tortownicę pani miała ??

    OdpowiedzUsuń
  56. Anonimowy19/9/17

    Witam! Czy do masy można użyć serka mascarpone? Torcik wygląda obłędnie. Pozdrawiam Magdalena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z mascarpone, ale myślę, że się sprawdzi.

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.