Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Ciasto straciatella z truskawkami

torcik z truskawkami

To miało być zupełnie inne ciasto. Upiekłam biszkopt pod tort z wiśniami, ale nasze plany uległy zmianie i tort okazał się zbędny, a biszkopt został. Enigmatycznie to brzmi, ale to była zwykła sytuacja z czasów początku pandemii, kiedy musieliśmy odwołać spotkanie ze znajomymi. 

Dziś już możemy spotykać się trochę bardziej, przynajmniej na świeżym powietrzu. I w końcu doczekaliśmy się świeżych truskawek! Są drogie, o wiele tańsze pewnie nie będą. Czekam na te działkowe, ale one potrzebują jeszcze tygodnia, dwóch, a przede wszystkim dobrej pogody. 

A te pierwsze truskawki to trzeba zjeść z cukrem i pogniecione widelcem. Ewentualnie z łyżką śmietany. A później już można szaleć. Jeść same, miksować, robić desery i pyszne ciasta. I na takie właśnie zostawiam Wam dziś przepis! 

torcik straciatella z truskawkami

Biszkopt kakaowy:

porcja na tortownicę o średnicy 23 cm
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
Przygotowanie:
  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier i ubijamy jeszcze przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy po kolei żółtka, ciągle ubijając.  
  2. Mąkę i kakao przesiewamy przez sitko i delikatnie dodajemy do ubitej masy. Delikatnie łączymy za pomocą silikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki. 
  3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. 
  4. Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch. 
  5. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC przez ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka (piekę bez termoobiegu). 
  6. Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę (podstawiam zawsze drewnianą deskę). 
  7. Studzimy, a następnie kroimy na dwie części. 
  8. Przygotowujemy krem. 
Krem z bitej śmietany:
  • 250 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 50 g mlecznej czekolady 
  • 50 g gorzkiej czekolady 
Przygotowanie:

  1. Żelatynę namaczamy w łyżce zimnej wody i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie dolewamy 2 łyżeczki gorącej wody i mieszamy żelatynę, aż dokładnie się rozpuści. 
  2. Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. 
  3. Czekoladę siekamy i delikatnie łączymy z kremem. 
Wierzch ciasta:
  • ok. 10-15 świeżych truskawek 
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej 
Przygotowanie:
  1. Jedną część biszkoptu układamy w tortownicy i zakładamy obręcz. 
  2. Truskawki kroimy w plastry (będziemy używać tych bardziej środkowych) i obkładamy nimi boki tortownicy od wewnątrz. 
  3. Do środka nakładamy krem z bitej śmietany z kawałkami czekolady. 
  4. Drugą połówkę biszkoptu rwiemy na drobne części i wykładamy na krem, lekko dociskając.
  5. Wierzch posypujemy posiekaną czekoladą i ozdabiamy truskawkami. 
  6. Chłodzimy przez ok. dwie godziny. 
  7. Smacznego! 
biszkopt z truskawkami

1 komentarz:

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger