Obserwuj bloga przez email

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Razowe pity z kurczakiem i dipem z awokado

pity razowe

Mam w domu kilka rodzajów mąk, ale najczęściej w użyciu i tak zwykła pszenna. Zawzięłam się jakiś czas temu i eksperymentuję. Najpierw były chleby - fajny wyszedł na samej mące graham, zdjęcia mam, więc może doczeka się pewnego dnia publikacji.

Później przyszła pora na domowe tacosy, o to było naprawdę coś! Zdjęcia też są :) Były też naleśniki z mąki kasztanowej, najdroższej w całym zestawie i pech chciał, że poprosiłam o jej kupienie męża, który wychodził z dziećmi na spacer :)  Były placuszki z mąki ryżowej, ciasto bananowe z mąki owsianej... I to wszystko czeka w kolejce tutaj...

Na pierwszy rzut idą pity razowe z domieszką mąki graham. Ostatnie dwie, które nie zmieściły się na blachę i piekłam za drugim razem, lekko przypaliłam. Nie nadawały się do wypełnienia, ale zjedzone smakowały jak sama skórka z super wypieczonego chleba! Taki gratis niechcący mi wyszedł. 

Pomysł na marynatę do kurczaka znalazłam w książce Jamiego Olivera. Z tą różnicą, że on miał dwa  owoce awokado, a ja tylko pół :) 

razowe pity

pity z mąki razowej

Składniki na pitę:
  • 15 g świeżych drożdży 
  • 170 ml ciepłej wody 
  • 135 g mąki pszennej razowej 
  • 65 g mąki graham 
  • 1 płaska łyżeczka soli 
Przygotowanie:
  1. Drożdże mieszamy z ciepłą wodą (nie powinna przekraczać 50 st. C). 
  2. Dodajemy obie mąki, sól i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. 
  3. Z podrośniętego ciasta urywamy kawałki (w sumie powinno wyjść ok. 6 pit) i formujemy kulki wielkości małej bułeczki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. 
  4. Każdą kulkę rozwałkowujemy na dość cienki placek (w grubszych nie zrobi się poduszka). 
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez ok. 12-15 minut. 
Dip awokado:
  • 1/2 awokado (może być też całe, nawet lepiej, ale miałam tylko pół)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 3 łyżki majonezu 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • kilka płatków suszonego chili 
Przygotowanie:
  1. Awokado rozdrabniamy w misce widelcem. Dodajemy jogurt oraz majonez. 
  2. Doprawiamy rozgniecionym lub drobno posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, chilli i kminem rzymskim. 
Kurczak:
  •  pojedyncze piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka startego  świeżego imbir 
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 
  • szczypta kurkumy
  • 3 łyżki oliwy lub oleju 
  • sól, pieprz 
Przygotowanie:
  1. Piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. 
  2. Przygotowujemy marynatę. W misce mieszamy oliwę (lub olej) ze startym imbirem, papryką, kurkumą, solą i pieprzem. 
  3. Dodajemy kurczaka, dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. 
  4. Smażymy na złoty kolor. 
Pity nacinamy z jednej strony, w środku smarujemy dipem, nakładamy kurczaka i ulubione dodatki ( u mnie to co miałam, czyli szpinak, papryka, ogórek i ciecierzyca). 

pity z kurczakiem i guacamole

kurczak do pity

pita razowa z kurczakiem


pity razowe


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © bistro mama , Blogger