Owsiane ciasto bananowe
Mam ogromną słabość do ciasta bananowego, marchewkowego, dyniowego... Ale wiadomo, żadne nie może konkurować z drożdżowym. No drożdżowe kocham od zawsze i na zawsze :) Wszystkie te ciasta są idealne do spakowania na piknik, wycieczkę, a przed nami długi weekend - więc do piekarników!
Bananowe ma to do siebie, że kręci się jedną ręką, drugą w tym czasie mieszając zupę w garnku. Nie potrzeba nawet miksera. Do tych ciast dodaję na potęgę mąkę owsianą. Mąka owsiana ma w sobie coś takiego, co sprawia, że ciasta  po upieczeniu z jednej strony są sypkie, a z drugiej są cudowną gliną zalepiającą rozgadane buzie. 
Nie każdy musi lubić taką konsystencję, ale zapewniam, że warto spróbować. Dzieci się zajadają i mamy ubaw, bo kiedy jedzą, bo zalega kompletna cisza. Pałaszują, aż miło. My zresztą podobnie, bo tak się składa, że to ciasto pasuje całej czwórce, co ie jest u nas takie oczywiste ;) 

Składniki:
- 225 g mąki owsianej (lub pół na pół z pszenną)
 - 130 g cukru trzcinowego
 - 2 jajka
 - 3 średnie banany
 - 130 ml oleju
 - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - ew. dodatki (rodzynki, posiekane orzechy
 - szczypta soli
 
Przygotowanie:
- Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i dwa rozgniecione banany. Miksujemy chwilę na wysokich obrotach.
 - Dodajemy mąkę, cynamon i sodę rozpuszczoną w mleku i sól. Mieszamy razem na wolniejszych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki.
 - Na końcu możemy dodać rodzynki i/lub posiekane orzechy.
 - Formę keksową o dł. ok. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i na wierzch układamy przekrojonego wzdłuż banana.
 - Pieczemy w 170 st. z termoobiegiem przez ok. 60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem.
 - Po upieczeniu studzimy na kratce.
 - Smacznego!
 
- 120 g mąki pszennej
 - 120 g mąki z amarantusa
 - 160 g cukru trzcinowego
 - 2 jajka
 - 2 banany
 - 2 płaskie łyżeczki sody
 - szczypta soli
 - 130 ml oleju
 - ew. rodzynki
 
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i rozgniecione banany. Miksujemy chwilę na wysokich obrotach. Dodajemy mąkę, sodę i sól. Mieszamy razem na wolniejszych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu dodajemy rodzynki. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy w 150 st. z termoobiegiem przez ok. 60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem. 



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz