Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Tacos


Dawno, dawno temu, w czasach całkowitego lockdown'u... Och wróć. Jakieś dwa miesiące temu, kiedy przyszło nam siedzieć w domu, poczułam wielką miłość do mąk wszelakich. Och, znowu nie tak. Mąż nakupił różnych mąk, makaronów i kasz. Zostałam więc królową mąk, królową strat... No coś z tej mąki trzeba było zacząć piec. Zapał do pieczenia bułek i chleba przeszedł mi szybko. Ale mąki zostały :) A że ja nie lubię bezczynnie siedzieć, to szukałam pomysłów na ich spożytkowanie.

Wiadomo, że Ameryki nie odkryłam i sama nie wymyśliłam receptury na domowe tacosy. Najczęściej wygląda to tak, że przeglądam różne strony, a najbardziej lubię szukać pomysłów na Pintereście. Czytam różne receptury, wiem później mniej więcej co i jak, i przystępuję do domowego ważenia składników. Staram się gramatury spisywać na kartkach, staram się też ich pilnować, ale i tak niektóre giną w niewyjaśnionych okolicznościach. 

Aby zrobić tacos z prawdziwego zdarzenia, potrzebna jest mąka masa harina. Można ją kupić w sklepach internetowych czy na allegro. Amatorzy jednak, tacy jak ja, którzy nigdy nie byli w Meksyku, mogą śmiało użyć zwykłej mąki kukurydzianej z małą domieszką mąki pszennej. Pozostali amatorzy się nie zorientują :)

Przed nami deszczowy weekend i trochę czasu na eksperymenty w kuchni. Wam zostawiam domowe tacos, a sama lecę szukać kolejnych pomysłów na urozmaicone obiady.


Składniki:
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki pszennej 
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki ciepłej wody 
  • szczypta kurkumy 
  • sól
Przygotowanie:

  1. Z obu mąk, oleju, wody, kurkumy i soli wyrabiamy dość zwarte ciasto. Odkładamy na pół godziny do lodówki. 
  2. Dzielimy na 12-14 mniejszych kawałków i każdy z nich rozwałkowujemy mniej więcej tak, aby średnica miała ok. 20 cm. 
  3. Rozgrzewamy dwie patelnie, żeby szybciej poszło i smażymy placki z obu stron jak naleśniki . Najlepiej zrobić to na patelniach bez dodatku tłuszczu. Jeśli jednak przywierają, to można patelnię delikatnie posmarować olejem.
  4. Jeszcze gorące przewieszamy na ruszcie z piekarnika, uformują się w ten sposób jak klasyczne tacos. 
  5. Kiedy wszystkie tacosy mamy już na ruszcie, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 15 minut. 

Do środka:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • 2 łyżki oleju 
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 
  • 1 papryczka chili 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól, pieprz 
  • sałata
  • kukurydza i/lub groszek 
  • pomidory 
  • sos czosnkowy (zmieszany majonez z jogurtem naturalnym i startym czosnkiem)
  • starty żółty ser 
Przygotowanie:
  1. Mięso podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek i chwilę razem smażymy. Dodajemy przecier pomidorowy, chili i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Gorące nakładamy do podpieczonych tacosów. Dodajemy pozostałe składniki. 
  3. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger