Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Ziołowy sos do sałatek



Najbardziej lubię sos winegret, ale czasami do sałatek (a zwłaszcza w towarzystwie grilla), bardziej pasuje sos taki biały, nie majonezowy, ale jogurtowy, z dodatkiem ziół albo czosnku. Można kupić gotowy, na sklepowych półkach roi się od gotowych dressingów. Kiedy pojawiły się na rynku, sama lubiłam od czasu do czasu kupić i użyć do sałatki. 

Jak sobie dobrze przypominam, było to jakieś 20 lat temu. Byłam wtedy na studiach i zaczynałam przygodę z kuchnią. Były zupki chińskie, gorące kubki, puree z ziemniaków w proszku. Były również wizyty w barach mlecznych, z których najbardziej pamiętam pierogi leniwe. Kupowałam sosy w proszku, gotowałam makaron i obiad na dwa dni był gotowy. Szaleństwem było kupienie kalafiora i zrobienie z niego kotletów :) Dzisiaj młodzież studiująca ma zupełnie inną świadomość i podejście do żywienia. I chwała im za to. A mnie pozostaje się cieszyć, że i na mnie przyszła pora i przetworzonej żywności w moim menu nie ma prawie w ogóle. 

Sos do sałatek szczerze polecam. Najbardziej lubię jego dodatek do sezonowych warzyw: sałaty, ogórka, pomidora, rzodkiewki. Można dodać trochę startego sera, pokrojonej w paski szynki. Na zdjęciu akurat w towarzystwie kotleta mielonego i warzyw. 

Do samego sosu można użyć octu balsamicznego (jego kolor będzie wtedy ciemniejszy) albo soku z cytryny zamiast octu jabłkowego. A jeśli zamiast jogurtu dodacie musztardę, powstanie taka bogatsza wersja sosu winegret. Zamiast ziół albo razem z nimi można dodać również zmiażdżony ząbek czosnku. A oliwę z olejem dodawać we własnych proporcjach. Ja zawsze daję 1:1, ponieważ nie lubię smaku czystej oliwy i wolę złagodzić smak sosu olejem rzepakowym.


składniki:
  • 100 ml oleju rzepakowego 
  • 100 ml oliwy z oliwek 
  • 50 ml octu jabłkowego (octu balsamicznego lub soku z cytryny)
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonych ziół (można dodać również posiekane świeże)
    • bazylia
    • tymianek
    • oregano
    • rozmaryn 
Sos najlepiej przygotować przy pomocy miksera lub blendera. Można również użyć zwykłej trzepaczki. Należy uważać przy dolewaniu oleju i oliwy, ponieważ sos lubi się zwarzyć.
Miksujemy musztardę z octem jabłkowy, dodajemy jogurt naturalny, cukier, pieprz i zioła. Nie przerywając miksowania, powoli dolewamy olej i oliwę. 

Konsystencja sosu powinna być dość gęsta.

Smacznego!
 

4 komentarze:

  1. Muszę go spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. joasinska20/8/15

    Mam pytanie : Ile czasu mozna go przechowywac potem w lodowce ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przechowuję do 4-5 dni. Być może i dłużej byłby dobry, ale tak na własne wyczucie wolę, żeby nie był straszy. Tydzień - maksymalnie myślę :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger