Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Sernik z mango i bezą


Sernik znany wszystkim, chyba nie ma wyjątków. Król imprez urodzinowych, imieninowych, zwłaszcza tych obchodzonych w pracy. Właśnie na takich biurowych urodzinach koleżanki z pracy jadłam go po raz pierwszy. Dobre 10 lat temu. Nie mogłam się nadziwić jakim cudem ser może być tak kremowy i delikatny. A później jak zwykle z pomocą przyszła przyjaciółka z liceum, nazywając przepis "Zajebisty sernik od Moni" i pod dokładnie taką nazwą zapisałam go w swoim zeszycie.

Ale przede wszystkim to tzw. sernik z rosą. Tylko dodaję (o zgrozo) do piany z białek więcej cukru i praktycznie zasuszam ją na serniku jak klasyczną bezę. Ta mokra pianka nie do końca mi odpowiada, choć skłamałabym, że jej nie lubię. Na nią muszę mieć dzień... A wolę do kremowego środka sernika przebijać się przez chrupiącą pierzynkę. 


spód:
  • 300 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • 1 czubata łyżka smalcu (można zastąpić masłem)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
Mąkę wymieszaną z proszkiem przesiewamy na stolnicę, w środku robimy wgłębienie, do którego dodajemy posiekane masło oraz pozostałe składniki. Zagniatamy elastyczne ciasto, formujemy kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. 

ser:
  • 1 kg mielonego twarogu 
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń śmietankowy lub 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 całe jajka
  • 3 żółtka
  • 2 dojrzałe owoce mango (mogą być również z puszki, pojemność 425 ml)
Ser mielimy lub miksujemy na najwyższych obrotach. Dodajemy cukier, jajka, żółtka i budyń. Miksujemy. Nie przerywając, wolną strużką dolewamy mleko oraz olej.

Blachę (21 x 27 cm) lub tortownicę o średnicy 27 cm  wykładamy papierem do pieczenia. Dno i boki formy wylepiamy  rozwałkowanym ciastem. To bardzo ważne, bo masa serowa jest wyjątkowo rzadka. Wylewamy masę serową. Do masy delikatnie wciskamy kawałki mango (najlepiej pokrojonego w kostkę). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy ok. 40 minut. Wierzch ciasta powinien być stężony. 

beza:
  • 5 białek 
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • szczypta soli
Z białek, soli i cukru ubijamy sztywną pianę. Wykładam pianę z białek na upieczone ciasto, wyrównujemy i robimy łyżką lekkie fale. Wkładamy z powrotem do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut, ale temperaturę zmniejszamy do 150 st. Można po tym czasie  wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w gorącym piecu jeszcze na 15 minut, a następnie studzić jej przy uchylonych drzwiach piekarnika. 

Smacznego!


21 komentarzy:

  1. Perfekcyjny, beza .. mango .. sernik to co lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż za zbieg okoliczności, też dziś myślałam o moim pierwszym serniku z rosą... i właśnie takie zamierzam zrobić na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadłam nigdy sernika z bezą, świetny pomysł
    wygląda doskonale !
    u mnie w tym roku będzie sernik gotowany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy17/4/14

    wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ bym zjadła, wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam chyba ciężkie myślenie dzisiaj, a co z tym mango? Mieszamy je z serem, wykladamy na wierzch. Bo nie mogę doczytać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja mam ciężkie myślenie... już uzupełniam :)

      Usuń
  7. Anonimowy18/4/14

    no właśnie,w składnikach jest mango ale w przygoitowaniu zabrakło..

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurcze, o to samo miałam zapytać, bo nie wiem co z mango. Mielimy czy kładziemy plasterki na wierzch po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja wina, gapiostwo i brak czasu :) już uzupełniam. Mango wciska się w masę serową :)

      Usuń
  9. Anonimowy22/4/14


    sernik wygląda pysznie, połączenie mango i kremowego sernika, mmm :-)
    mam jednak pytanie, czy ten sernik można upiec bez spodu? nie przepadam za spodem w sernikach, a jeśli już je maja, zazwyczaj je po prostu odkrawam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze względu na to, że surowa masa serowa jest bardzo rzadka (przypomina śmietanę) spód musi być, niestety :)

      Usuń
  10. Dzięki bistromamo:) po raz pierwszy piana na serniku nie była lepka i miękka. Sernik robiłam co prawda z mojego starego przepisu (podobnego do tego), ale pianę zrobiłam wg Twoich zaleceń. Wyszło pysznie :) a moja córka była wręcz zachwycona, bo nie dość, że jej ulubiony sernik, to jeszcze z ukochaną bezą na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooooo, to bardzo się cieszę! Bo miałam obawy, że zostanę mocno skrtykowana za profanację rosy i lepkiej pianki i zwiększenie ilości cukru :)

      Usuń
  11. Anonimowy6/5/14

    Mango z puszki. Ile ? Jedna puszka,dwie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdyby z dwóch to napisałabym z puszek a nie z puszki :)
      A na poważnie - puszka o pojemności 425 ml :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Anonimowy30/5/14

      Dodałam mango z jednej puszKI,ale przyznam,że jak dla mnie to za mało :) następnym razem użyję dwóch puszek,a najlepiej świeżego :)

      Usuń
  12. Rewelacja, bardzo kremowy, pyszny sernik. Obawiałam się, że nie do końca ser się zetnie, więc dałam 50ml mniej mleka i dodatkowy budyń. Wyszło idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masa serowa może napędzić strachu przed pieczeniem :) Jest rzadka, ale po upieczeniu jest ok. Dodatkowy budyń pomógł pewnie bardziej :) Chcę piec ten sernik na święta, spróbuję więc zmienić wtedy proporcje :)

      Usuń

Copyright © bistro mama , Blogger