Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Herbatniki z gorgonzolą i migdałami





Kto lubi sery, zwłaszcza te z pleśnią, polubi też te ciasteczka.
Przepis pochodzi z książki Sigrid Verbert "Smakowite prezenty"
Co prawda w przepisie mowa jest o "miąższu z zielonych orzechów",
szczerze przyznam że nie wiem co autorka miała na myśli :)
Pistacje? Niedojrzałe orzechy włoskie?
Dałam migdały i wyszło też dobrze!
na ok. 30 herbatników
  • 125 g sera gorgonzola
  • 100 g orzechów lub migdałów
  • 90 g mąki
  • 30 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta mielonego pieprzu
  • szczypta proszku do pieczenia

Połowę orzechów lub migdałów mielimy w mikserze na mączkę. Dosypujemy mąkę, sól, pieprz, proszek do pieczenia i krótko miksujemy. Dodajemy gorgonzolę i masło, i znowu krótko miksujemy, aż z ciasta zrobi się kula. Dzielimy ciasto na dwie części, formujemy rurki o średnicy 3 cm i lekko naciskając, obtaczamy je w posiekanych nożem orzechach lub migdałach. Owijamy rurki w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu kroimy na krążkio grubości 1 cm. Przekładamy je na blachę i pieczemy w temperaturze 180 st. przez ok. 15 minut, do zarumienienia się ciastek. 

Smacznego!



20 komentarzy:

  1. Ciasteczka wyglądają przepysznie. Jestem bardzo ciekawa jak smakują.

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo interesujące połączenie :) Jednak ten ser..... nie dla mnie, ale upiekę, może akurat polubię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ech.... a masz kogoś, kto lubi takie sery? :) Bo jak sera nie lubisz, a ma on specyficzny zapach, który oczywiście te ciastka później też mają. Rozumiem Cię, bo ja mam tak z serem kozim. I nie tknę sera koziego, ani żadnych ciastek z nim :)

      Usuń
  3. Czy lazur niebieski też będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, również zielony i złoty.
      pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Herbatniczki boskie.
    I zapraszam do zabawy: http://smakolykialergika.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-w-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Czad! Po prostu czad :)
    Z gorgonzolą muszą smakować wspaniale, bo to bardzo ciekawy ser (zresztą jeden z moich ulubionych). Doskonały pomysł na przekąskę.

    Serdeczne pozdrowienia,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  6. O, to musi być boskie w smaku. Uwielbiam gorgonzolę. Świetne połączenie. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kupiłam książkę, widziałam przepis, jestem zauroczona! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne byc muszą takie wytrawne ciasteczka...

    OdpowiedzUsuń
  9. Są przepyszne, nie ma z nimi dużo pracy, a zawsze lepsze niż kupne paluszki czy krakersy. A wszystkie sery śmierdziuszki uwielbiam :) W cieście nie ma jajka, trochę się kruszy podczas tworzenia wałeczków, ale tak ma być :)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak zawsze ciekawy przepis macie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale ciekawy przepis ... ja gorgonzole uwielbiam, wiec to chyba coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. patrząc na przepisy z tej książki, mam na nią coraz większą chrapkę;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wypróbowałam już kilka, jak nie kilkanaście i na razie żaden nie zawiódł:)

      Usuń
  13. wyglądają naprawdę interesująco ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy13/11/12

    ta książka mnie prześladuje, w końcu będę zmuszoną też ją mieć, bo będę nie na czasie;) gorgonzola w ciastkach - a to dopiero połączenie zaskakujące! Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisz list do Mikołaja, albo szepnij słówko komu trzeba :) Będzie niebawem kilka okazji, żebyś mogła ją dostać w prezencie :) Pozdrawiam!

      Usuń
  15. ojej, musze to zrobic!!:)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger