Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Zupa krem z cukinii


Kolejny raz Olga wyczuwa moje kulinarne myśli na odległość :)
Przepis przysłała akurat wtedy, kiedy o kremie z cukinii  nie przestawałam myśleć
ale jeszcze nie zdążyłam skorzystać z wyszukiwarki w internecie.
Zachustowałam Franiołka i wybrałam się do warzywniaka po cukinie. 
Zupa okazała się muślinowa, a jednocześnie bardzo sycąca.
Słowem - PYSZNA!
Podałam ją z plastrami grillowanej cukinii i groszkiem ptysiowym. 




  • 5 ziemniaków (dałam dwa)
  • 4 szklanki bulionu
  • 3 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek siekamy. Cukinię myjemy i kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę, dodajemy sól i pieprz. Dodajemy ziemniaki, po 5 minutach dorzucamy cukinię i czosnek. Smażymy chwilkę razem. W garnku przygotowujemy bulion i dodajemy do bulionu podsmażone składniki oraz tymianek. Gotujemy do miękkości 20 minut. Ugotowana zupę miksujemy i gotowe!




24 komentarze:

  1. Mmm, piękny ma kolor, z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, i przyznaję, że dla koloru właśnie ograniczyłam ilość ziemniaków z przepisu :)

      Usuń
  2. Rewelacja! Znów narobiłaś mi smaka. Na cebulę i czosnek u mnie jeszcze za wcześnie, ale jak tylko Tymek mi pozwoli to krem cukiniowy na pewno się u mnie pojawi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia, myślę, że śmiało możesz ją zrobić bez cebuli i bez czosnku :) Sprawdź, zawsze to coś nowego w monotonnym menu matki karmiącej :)

      Usuń
  3. co za zdjęcia! pełne gracji.
    zupa? rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy29/7/12

    właśnie się gotuje.... i już pachnie smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy9/8/12

    czym mogę zastąpić tymianek? wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że śmiało można dać bazylię lub kolendrę zamiast tymianku :)

      Usuń
  6. Anonimowy13/8/12

    A czy przez 5 minut smażenia czosnek się nie spali? ja bym go dodał pod koniec smażenia - chwilę przed zalaniem bulionem - będzie pewniej (czosnek nie zgorzknieje) - takie moje zdanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trafna uwaga! Dokładnie tak robię, nigdy nie smażę czosnku razem z cebulą, dodaję właśnie pod koniec smażenia i jest to dla mnie oczywiste, ale fakt - z przepisu to nie wynika. Przepis nie jest mój i nie ingerowałam zbytnio w treść, ale wzmiankę o czosnku wprowadzę :)

      Usuń
    2. Anonimowy3/9/12

      Zachustowałam Franiołka,no ja nie mogę...;-)

      Usuń
  7. Anonimowy19/9/12

    Bardzo pyszna zupka :) Gorąco polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy25/9/12

    Ugotowałam ją dzisiaj, wyśmienita! (Dodałam do niej pół średniej marchewki, nieco pietruszki i selera i zamiast tymianku, którego nie miałam, dodałam majeranku oraz mielonego kminku, efekt wspaniały)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy25/9/12

    PS. Aha, też dałam 2 ziemniaki, lepiej... dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem też dodam marchewkę i pietruszkę :) Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Zazdroszczę ludziom, którzy potrafią tak ładnie podawać jedzenie i jeszcze dobrze je sfotografować. Mi gotowanie w smaku wychodzi raczej dobrze, ale jestem anty-mistrzem estetyki na stole. Oczarował mnie szczególnie sposób prezentacji śmietany (: Dziś spróbuję przyrządzić tę zupkę, bistromamo narobiłaś mi smaka (: Ciekawe co na to powiedzą moje dzieci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie dziś bardzo podobna, zamiast cukinii - brokuły :) Nie zawsze tak wszystko wygląda i nie zawsze tak jest podane :) Chociaż nie ukrywam, lubię jak oczy też jedzą :) Mam nadzieję, że zupa będzie Wam smakować :)

      Usuń
  11. Zupkę zrobiłam jednak przesadziłam chyba z ilością ziemniaków (3 bardzo duże) i wyszedł krem z ziemniaków. Niestety niezbyt smaczny:(
    Ale zanim nie użyłam blendera wszystko mi bardzo smakowało, potem niestety zginał smak cukinii:( ale będę miała nauczkę na przyszłość:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy21/8/15

    Właśnie zrobiłam i nie mogę przestać podjadać.
    Choć całkiem zapomnialam o czosnku i zamiast świeżego tymianku dodałam suszony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy, a dzięki temu, że ktoś komentuje przepisy. o których sama zapomniałam, to i ja mam pomysł na zupę na weekend :) A tymianek - bez znaczenia czy suszony czy świeży :) Pozdrawiam!

      Usuń
  13. To jest jedna z ulubionych zup mojego męża! Dawno nie robiłam i wczoraj jak zobaczyłam na targu cukinie od razu pomyślałam o tej zupie! A więc dzisiaj na obiad zupa z cukini!!!😀

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger