Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Maślane ciasteczka z żurawiną i migdałami

Co zrobić na szybko kiedy koleżanki z pracy zapowiedzą się z wizytą?
Nie miałam jak wyjść na zakupy, padał deszcz, mąż w pracy...
ale jak zwykle nie zawiodła mnie moja szafka z bakaliami :)
Sprawdziłam co mam i co do czego pasuje.
Żurawina i migdały  - o tak, duet idealny!
Wrzuciłam w wyszukiwarkę hasło "ciasteczka z żurawiną"
i tak trafiłam na ten przepis.
 Ciasteczka wyszły kruche i rozpływające się w ustach!



Przepis z moimi zmianami, czyli cukier brązowy zamiast cukru pudru, dodałam także posiekane migdały.

  • 175 g masła
  • 75 g  cukru pudru (dałam cukier brązowy)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka
  • 250 g mąki
  • 45 g siekanej suszonej żurawiny
  • 50 g posiekanych migdałów

Masło ucieramy i dodajemy cukier,cukier waniliowy,mleko,sól i ucieramy do białości. 
Następnie dodajemy mąkę, dobrze mieszamy lub wyrabiamy ręką. Na końcu dodajemy żurawinę i migdały. 
Dzielimy ciasto na 2 części i z każdej formujemy wałeczek o średnicy 4 cm. Zawijamy w folię i umieszczamy w zamrażalniku na 30-40 min.
Następnie wyjmujemy i kroimy w 5-6 mm plasterki.Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 10-12 min w 200 st.

Smacznego :)




dziewczyny - dziękuję :)

23 komentarze:

  1. Mimo, że nie przepadam za żurawiną i migdałami, to wyglądają na tyle smakowicie, że na pewno skusiłabym się ;)) przepis trafia u mnie w kolejkę ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Żurawinę najchętniej dodawałabym do wszystkiego co możliwe. Ciasteczka proste i jestem pewna, że smaczne. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają świetnie:) aż chce się ciasteczko schrupać:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Cicha i Agata - dwa komentarze i dwa różne zdania o żurawinie :) Świat byłby nudny bez różnych gustów. Ja zdecydowanie z tych co żurawinę wszędzie i w każdej postaci :)

    Paulina - w mojej opinii smakują jeszcze lepiej niż wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja co najwyżej z mięsem ;))) ps. a ile mniej więcej tych ciastek wyszło?

      Usuń
    2. Wyszło ok. 25 sztuk (tyle co na talerzyku, czyli 15 i niecałe drugie tyle schowane do puszki):)

      Usuń
  5. Jeżuniu !!! Ciasteczka są wspaniałe. Zrobiłam je trochę dla spróbowania, trochę z powodu jesiennej chandry, a tu okazały się objawieniem dla mojego podniebienia. Teraz muszę spróbować z orzechami. Fantastyczne. Większą ilość na pewno zrobię na najbliższą imprezę w przedszkolu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One rozpływają się w ustach i są jednymi z nielicznych, które lubię powtarzać :) Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  6. Zdecydowanie warte wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wykorzystałam dziś Twój przepis na ciasteczka dla Mikołaja - mam nadzieje że On tak jak ja lubi żurawinę ;)

    ps. umieszczam na blogu :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis wygląda smakowicie:) Czy świeża żurawina też się nada? A jak długo można je przechowywać? Zastanawiam się czy już ich nie upiec na święta.
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, nie wiem dlaczego umknął mi ten komentarz wcześniej. Świeżej żurawiny nie dawałabym, wydziela sok... bardziej do ciasta ucieranego, drożdżowego, ale do ciastek chyba bym nie zaryzykowała, ale to nie znaczy, że mam rację :)

      Usuń
  9. ja na prawie identyczny przepis trafiłam na dziecisawazne.pl z samą żurawiną. dodałam sezam i zarodki pszenne :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. muszę się przyznać, że często z tego przepisu korzystam i piekę te przepyszne ciasteczka. Czasami migdały zastępuję orzechami włoskimi też pyszne. Ostatnio piekłam je w środę na urodziny mojej córci, ale nie włożyłam ciasta do zamrażalnika tylko do lodówki (chyba z dwie godziny tam siedziało), potem je rozwałkowałam i wykrawałam foremkami do pierników w kształcie serca. Też się da

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze wiedzieć ; ) ja te ciastka tez bardzo lubię :)

      Usuń
  11. Anonimowy3/12/14

    Ile ciasteczek wychodzi z tego przepisu ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy7/12/14

    A można nie dawac mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, mleka jest tak niewielka ilość, że nie powinno zrobić to róznicy. Ewentualnie można dodać troszkę wody.

      Usuń
  13. Anonimowy18/1/15

    Zrobione i wpisane na stałe do kuchennego zeszytu... Pyszne, kruchutkie, maślane i co równie ważne da się je robić z nowym pokoleniem kuchareczek :)
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie właśnie te małe łapki pomagały :) A ciastka bardzo lubię, robiłam też wersję z suszonymi morelami i kardamonem :)

      Usuń
  14. A jak długo mogą leżakować? Można upiec 4-5 dni np. przed świętami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można spokojnie upiec kilka dni wcześniej :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger