Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Focaccia z suszonymi pomidorami, oliwkami i solą gruboziarnistą


Powołując się na Wikipedię:
Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa,
będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto).
Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia,
od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta,
do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami.
Zazwyczaj podawane na ciepło.


Focaccia podawana jest przed posiłkiem
dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek.

Rwaliśmy po kawałku i zagryzaliśmy tym pysznym pieczywem pikantne leczo.
To była próba generalna przed pizzą,
którą już niebawem zamierzam przyrządzić.



  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/3 szklanki wody
  • 700 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek lub zalewy z suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 sztuk suszonych pomidorów
  • 8-10 czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
  • suszone oregano
W dużej misce robimy rozczyn z drożdży, cukru i wody. Odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąkę, sól, 2 łyżki oliwy lub zalewy z pomidorów. Dokładnie wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy w misce bawełnianą ściereczką i odstawiamy  w ciepłe miejsce na prawie całą godzinę. 
W tym czasie rozdrabniamy czosnek, dodajemy pozostałą oliwę lub zalewę, posiekane na mniejsze kawałki suszone pomidory, pokrojone czarne oliwki o oregano.
Dłonie smarujemy oliwą, ciasto dzielimy na dwie części i na posmarowanej oliwą blaszce formujemy obok siebie dwa owalne placki. Ciasto powinno mieć grubość ok. 1,5 cm. 
W cieście robimy palcami zagłębienia, w które wkładamy suszone pomidory i oliwki, na koniec całość polewamy pozostałą marynatą i posypujemy solą gruboziarnistą.
Pieczemy na złoty kolor 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 




12 komentarzy:

  1. wczoraj jadłam na obiad leczo - tylko takiej pysznej focacci mi zabrakło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie powtórka leczo i focacci w planach na weekend :) posmakował mi ten zestaw.

      Usuń
  2. Do tej pory tylko raz zrobiłam foccacię i nie była dokładnie taka, jak chciałam. Muszę nad nią popracować. Twoja wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi wyszła chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Kropką nad "i" była sól gruboziarnista.

      Usuń
  3. Uwielbiam i też najczęściej robię z oliwkami :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja muszę kiedyś z rozmarynem wypróbować, bo wiele dobrego słyszałam o takim połączeniu.

      Usuń
  4. bardzo apetyczna i zgrabna, moja zawsze jakaś krzywa wychodzi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak formowałam to też miałam wrażenie, ze nie umiem jej nadać kształtu, ale nawet jakoś to wyszło ;)

      Usuń
  5. Moja żona czyta tego bloga, ja jadłem danie z tego bloga, trzeba się więc zapisać :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam w moich skromnych progach! Proszę się rozgościć :)

      Usuń
    2. Z przyjemnością :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger