Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Pomiędzy leczem a pożywną zupą...

Dlaczego 2w1?
Leczo - bo jest cukinia, jest papryka, jest kiełbaska. 
 Choć tu zdania są podzielone. 
Dla jednych leczo to przede wszystkim  papryka, 
dla innych kiełbaska, papryka i pomidory. 
Jest jeszcze grupa, która leczo robi tylko z cukinią :)
Pożywna zupa - bo jest sycąca
 i nie potrzebujemy drugiego dania.
Nie ukrywam, przedobrzyłam z czasem gotowania,
ale nie miało to najmniejszego wpływu na walory smakowe 
tego pysznego dania jednogarnkowego :)




  • 1 cukinia 
  • 1 bakłażan 
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dobrej kiełbaski (u mnie ok. 300 g jałowcowej)
  • 1 papryka czerwona
  • 3 młode papryki białe
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • papryka mielona słodka
  • papryka mielona ostra
  • mielony kminek
  • sól, pieprz
Bakłażana myjemy, kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na ok. 15 min. na sitku.
Pokrojoną cebulę smażymy na oliwie w głębokim rondlu na złoty kolor, w połowie smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek. Na osobnej patelni smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę.
Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojoną czerwoną i białą paprykę, dusimy razem ok. 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną również w kostkę cukinię i bakłażana. Z puszki wlewamy pomidory i wszystko razem dusimy na małym ogniu aż będzie miękkie (ok. 10 minut). Pod koniec gotowania dodajemy podsmażoną kiełbaskę i doprawiamy do smaku przede wszystkim papryką (słodką i ostrą), solą i pieprzem. Możemy dodać również papryczkę chilli. Ja bardzo lubię mielony kminek w tego typu potrawach. 

Podałam z foccacią, która już jutro pojawi się na blogu.

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie dania. Już niedługo w moim ogródku dojrzeje cukinia i wiem co z niej zrobię... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ech, zazdroszczę ogródka... mi pozostają wizyty na targowisku :)

      Usuń
  2. 2 w 1. pełne smaku i pożywne. rewelacyjne anie jednogarnkowe, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. serdecznie zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy3/2/13

    mniam ,pyszności!!!!!
    Halina

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż szkoda, że taki deficyt świeżych warzyw, ale mimo to skuszę się na przygotowanie tego dania w niedzielą. Bardzo lubię te jednogarnkowe potrawy, które pozwalają uniknąć godzin sprzątania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, ze ja chyba tez zrobię? :) Brakuje mi takich smaków i nie wiedziałam co na obiad w weekend, a tu proszę... Pozdrawiam!

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger