Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Brownies z truskawkami na pożegnanie sezonu

Małe czarne ciasto, 
bardzo wilgotne i mocno czekoladowe.
Do tego kilka truskawek zatopionych w środku
 i kilka na wierzchu oprószonych cukrem pudrem.
Moje małe prywatne przyjęcie pożegnalne dla tych owoców.
Dla mojej 4-letniej córki to ciągle są "kluskawki",
w następnym sezonie pewnie będzie już mówić prawidłowo,
 a tymczasem:
 b
ye bye kluskawki, do zobaczenia za rok :)  




na tortownicę o średnicy 21 cm 
  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 90 g masła 
  • 40 g mąki 
  • 70 g cukru pudru 
  • 4 jajka 
  • kilkanaście truskawek
W mikrofalówce ( na 60 % mocy) topimy masło z czekoladą wcześniej połamaną na kostki.
Jajka ubijamy, dodając stopniowo cukier i mąkę. Do masy powoli wlewamy przestudzoną czekoladę. 

Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.  Na wierzchu układamy truskawki. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 st.

Smacznego :)






6 komentarzy:

  1. Anonimowy16/7/12

    Nie za rok - do zobaczenia we wrześniu :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm... ten komentarz to dla mnie nie lada rebus ;)

      Usuń
  2. Śliczne ciasto i piękna patera :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne! Bardzo mi się podoba:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja tam lubię kluskawki...:)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger