Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Pavlova z mascarpone i truskawkami


W tym przypadku jakikolwiek komentarz jest zbędny.
Przebierałam nogami, tak czekałam na ten deser.
Ale już jest! Tzn. już go nie ma..., bo dziś zniknęły ostatnie dwa kawałki ;)





Przepis na bezę pochodzi Moich wypieków, zmniejszyłam tylko trochę proporcje.

beza:

  • 5 białek
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy, aż nie będzie "zgrzytał". Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę octu. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg. Odrysowałam od głębokiego talerza (średnica 22 cm). Wykładamy na niego masę białkową. Możemy  całość wyrównać lub boki zrobić wyższe, a środek niższy (wybrałam drugą opcję). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy 1,5 godziny i studzimy w uchylonym piekarniku.

krem:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • truskawki
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z mascarpone. Ubijamy jeszcze chwilkę i dodajemy kilka zmiksowanych truskawek.

Schłodzony krem i truskawki wykładamy na bezę najlepiej tuż przed podaniem.




  



57 komentarzy:

  1. Pięknie Ci to wyszło. Zwłaszcza ta beza....mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Beza wygląda obłędnie! Przepiękna!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. rety, jaka ona śliczna i jak strasznie kusi!:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Wam bardzo! Z bezami mam już kilka przygód za sobą i nie ukrywam, że ta wyszła mi taka jaką miałam w wyobraźni :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. To tak jak u mnie - pierwszy raz dawno temu się spaliła. Następna spłynęła z papieru do pieczenia. Ale zapowiada się znakomicie!!! :D
      Moja będzie z jeżynami i czerwonymi porzeczkami.

      DZIĘKUJĘ ZA SUPER PRZEPIS :*

      Usuń
  5. Bajeczne...! Jak ty na to znajdujesz czas??? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykle podczas snu :) i to bynajmniej nie mojego :)))

      Usuń
  6. Ależ piękna beza! :) Zjadłabym ją całą z marszu! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cóż to za cudo :)fantastycznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam Pavlovą ..... ta z truskawkami jest idealna:)

    OdpowiedzUsuń
  9. obłędna! a ten truskawkowy środek dodaje uroku i smaku całości:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ślicznie Ci wyszła :)
    Takiemu deserowi ciężko się oprzeć.

    OdpowiedzUsuń
  12. Obłędna!!! Musze w koncu sprobowac taka zrobic, na Boze Cialo bedzie deser jak znalazl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mocno mi sie przepiekla ale to nie szkodzilo , mega pycha wyszla od razu

      Usuń
    2. To pewnie zależy od piekarnika, na pewno można ją suszyć na mniej niż 150 st.
      Cieszę się, że smakowała :)

      Usuń
  13. On jest przecudna! Muszę się dowiedzieć jak smakuje i to jak najszybciej! Pzdr

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. ale ładnie Ci wyrosła :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję i cóż mogę powiedzieć :) Całe lato przed nami i wiele świeżych owoców, które idealnie komponują się z bezą. Marzy mi się pavlova z poziomkami, może uda się w tym roku?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy8/6/12

    Upieklam !! Pychotka !!! Do kremu dodalam zmiksowane mrożone maliny :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. To musiało cudnie wyglądać!

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimowy6/7/13

    Ja zrobie dziś, az sie boję co mi wyjdzie, bo poczytałam troche o tym i kazdy pisze co innego ale spróbuję z Twojego przepisu:) Napisze co mi wyszło

    OdpowiedzUsuń
  20. Anonimowy7/7/13

    Ja już dzisiaj po raz drugi korzystam z tego przepisu...przepyszny deser....nie za słodki i jaki delikatny..mmmm już się piecze

    OdpowiedzUsuń
  21. Anonimowy24/7/13

    Beze nalezy suszyc bez termoobiegu? Wyglada pysznie i chcialabym zrobic na swoje urodziny :D Mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, przy pieczeniu bezy nie włączam termoobiegu w ogóle. Trzymam kciuki!

      Usuń
  22. Super beza, moj maz ja uwielbia. Dopiero za trzecim razem wyszły mi takie piękne brzegi,dziękuje za cudowna rozkosz na talerzu

    OdpowiedzUsuń
  23. Asia3/5/14

    zrobiłam dzisiaj bezę, wyszła idealna, chrupiąca na zewnątrz i piankowa w środku, masę zrobiłam z samej śmietany ale bez cukru, z brzoskwiniami z puszki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, teraz sezon na truskawki się zbliża więc pewnie niedługo też upiekę, bo już nie pamiętam jak smakuje :)

      Usuń
  24. Anonimowy5/9/15

    Pani Bistro,
    Czy można dać cukier puder zamiast zwykłego do ubijania bezy? Prosze o info ponieważ chcę jutro rano zrobić z jagodami??? Czy może jeszcze dzisiaj wieczorem ją upiec a jutro tylko krem? Moze dostanę jakąś radę?? Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopiero teraz zobaczyłam pytanie, chyba już za późno... Oczywiście można dać puder i upiec dzien wcześniej, a krem dodać tuż przed podaniem.

      Usuń
  25. Nie wiem czemu ale po dodaniu mascarpone i owoców robi sie rzadkie , juz mnie to wkurza 😡

    OdpowiedzUsuń
  26. Anonimowy7/4/17

    Ile suszyc beze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczemy 1,5 godziny i zostawiamy w piekarniku aż wystygnie.

      Usuń
    2. Pieczemy 1,5 godziny i zostawiamy w piekarniku aż wystygnie.

      Usuń
  27. Anonimowy10/4/17

    A piekarnik ustawiamy gora dol czy sam dol?

    OdpowiedzUsuń
  28. Anonimowy22/4/17

    Dlaczego nie wyszła mi biała tylko beżowa ten.tak jak u pani w połowie pieczenia nawet zmiejszyłam��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprawdopodobniej temperatura pieczenia była zbyt wysoka. Jednak każdy piekarnik jest inny i trzeba indywidualnie na to patrzeć. Następnym razem zmniejszyłabym temperaturę o mniej więcej 20 stopni i piekła dłużej o jakieś 20-30 minut.

      Usuń
  29. Anonimowy19/5/17

    Upiekłam, wyszła beżowa, środek opadł po uchyleniu piekarnika, czy tak powinno być? Pieklam pierwszy raz i nie wiem czy to może akurat miejsce na krem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli wyszła beżowa to wydaje mi się, że była zbyt wysoka temperatura pieczenia. Środek nie powinien opasc. W tej mojej jest on specjalnie uformowany jeszcze przed pieczeniem.

      Usuń
    2. Jeśli wyszła beżowa to wydaje mi się, że była zbyt wysoka temperatura pieczenia. Środek nie powinien opasc. W tej mojej jest on specjalnie uformowany jeszcze przed pieczeniem.

      Usuń
  30. Dzis zrobilam z pani przepisu jest genialna jestem z siebie dumna bo to pierwszy raz

    OdpowiedzUsuń
  31. Anonimowy27/5/18

    Jaka blaszkę użyć ? Okrągła ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłą prostokątną, na nią papier do pieczenia, narysować okrąg ołówkiem i na to wyłożyć ubitą pianę z białek :)

      Usuń
  32. Dzień Dobry:) beza mi wyrosła pięknie Ale wnętrze bezy jest puste bez pianki? Co robię źle? :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  33. Nie znam niestety odpowiedzi na to pytanie :( Przyczyn może być wiele - temperatura składników, temperatura pieczenia. Proszę zajrzeć TUTAJ, tam jest sporo o pieczeniu bezy, może znajdzie tam Pani jakąś podpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  34. Anonimowy23/1/19

    A bezę z 10 jajek ile czasu trzeba piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam nigdy bezy z 10 białek... zalezy czy jest wysoka czy niska. Suszyłabym ok. 2godzin i 30 minut w temperaturze 140-150 stopni.

      Usuń
  35. Jak postąpić z mrożonymi truskawkami? Gdy jesteśmy poza sezonem? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety mrożone truskawki sie nie sprawdzą, bo będą zbyt wodniste. Najlepsze są świeże owoce, które nie są tak mokre. Mogą to być borówki, maliny albo brzoskwinie odsączone z zalewy.

      Usuń
  36. Zrobiłam dziś beze wyszła ładna lecz popekana i bardzo krucha. W środku była biała pianka czy to normalne? Zanim zrobiłam zdjęcie to dzieci mi boki pokruszyly i już nie była taka fajna. Proszę o odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, pianka w środku ma być - to właśnie sprawia dodatek cytryny lub octu. Natomiast co do popękania, to tutaj może mieć wpływ piekarnik, z doświadczenia wiem, że nie każdy piekarnik piecze tak samo. U jednych sprawdza się temperatura 130 stopni, u innych 100 stopni przy suszeniu. Na pocieszenie (choć marne) powiem, że też nie każda beza mi wychodzi idealnie :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger