Featured Post

Image Map

Navigation Menu

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

poniedziałek, 4 czerwca 2012

Tarta a'la caprese


Zrobiona na szybko, z tego co w lodówce.
Ale trio mozzarella - pomidory - bazylia nie zawodzi chyba nigdy :)





  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 duże pomidory 
  • 1 mozzarella (100-125 g)
  • bazylia suszona
  • listki świeżej bazylii
Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy je suszoną bazylią.  Zostawiamy ok. 5-7 cm ciasta z każdej strony, w środku układamy pokrojoną w plastry mozzarellę, a na niej pokrojone pomidory (dwie warstwy). Można ułożyć też jak klasyczną sałatkę caprese, czyli na przemian plastry pomidorów z plastrami sera. Boki ciasta zawijamy do środka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. ok. 25-30 minut.
Przed podaniem ozdabiamy świeżymi listkami bazylii. Tarta jest smaczna i na ciepło, i na zimno.
Podałam ją z sałatką z  masłowej sałaty, rzodkiewki i zielonego ogórka z sosem winegrette.  






4 komentarze:

  1. Przepyszne! Pięknie wygląda! I kusi na całego!

    OdpowiedzUsuń
  2. takie sprzątanie w lodówce daje najlepsze efekty:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda, kusi, że aż chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.

Facebook