Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Tarta a'la caprese


Zrobiona na szybko, z tego co w lodówce.
Ale trio mozzarella - pomidory - bazylia nie zawodzi chyba nigdy :)





  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 duże pomidory 
  • 1 mozzarella (100-125 g)
  • bazylia suszona
  • listki świeżej bazylii
Ciasto francuskie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy je suszoną bazylią.  Zostawiamy ok. 5-7 cm ciasta z każdej strony, w środku układamy pokrojoną w plastry mozzarellę, a na niej pokrojone pomidory (dwie warstwy). Można ułożyć też jak klasyczną sałatkę caprese, czyli na przemian plastry pomidorów z plastrami sera. Boki ciasta zawijamy do środka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. ok. 25-30 minut.
Przed podaniem ozdabiamy świeżymi listkami bazylii. Tarta jest smaczna i na ciepło, i na zimno.
Podałam ją z sałatką z  masłowej sałaty, rzodkiewki i zielonego ogórka z sosem winegrette.  






3 komentarze:

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger