Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

czwartek, 7 czerwca 2012

Kruche ciasto z truskawkami, rabarbarem i lekką waniliową pianką


To była miłość od pierwszego wejrzenia.
Jak zobaczyłam to ciasto na jednym z blogów, pomyślałam TO JEST TO!!!
Miałam je zrobić w niedzielę, zrobiłam wcześniej, bo tak bardzo nie mogłam się go doczekać. 
Nie zawiodłam się, jest dokładnie takie, jakie sobie wyobrażałam.

Do truskawek będę jeszcze powracać wielokrotnie w tym miesiącu.
Taką mam przynajmniej nadzieję :)



Przepis pochodzi z blogu Majanowe pieczenie, moje zmiany zapisałam kursywą i/ lub w nawiasach

ciasto
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (można dać krupczatkę)
  • 250 g masła 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 
Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodajemy 1 - 2 łyżki wody (ja dałam śmietanę, choć ciasto wcale nie bylo za rzadkie, ale to moje małe widzimisię, bo dla mnie dobre kruche ciasto = przynajmniej łyżka kwaśnej śmietany). 
Dzielimy na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrażamy (zrobiłam ciasto rano, włożyłam do zamrażarki i poszłam na 2-godzinny spacer)

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm (u mnie 26x21cm) wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód starłam na tarce większą część ciasta i lekko wyrównałam. Podpiekłam na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiłam do wystudzenia.

budyniowa pianka

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (dałam ziarenka z połowy laski wanilii)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
oraz
  • 500 g rabarbaru i truskawek (dałam pół na pół)
  • cukier puder do oprószenia
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zaczynamy ubijać białka.Wsypujemy cukry i cały czas ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Na koniec strużką wlewamy olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wykładamy ubitą pianę z budyniem. Wyrównujemy i układamy rabarbar oraz truskawki. Owoce łopatką lekko wpychamy w pianę. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.

Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut (ja piekłam w 180 st.)  
Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Proszę się delektować :)




23 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale! Piękne, takie niedzielne, letnie ciasto... rozmarzyłam się;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o właśnie, to takie niedzielne ciasto i choć dziś czwartek, ale świąteczny czwartek :)

      Usuń
  2. Ja bardzo chętnie:):) przepysznie wygląda:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę się rozgościć, jeszcze dla kilku osób wystarczy :)

      Usuń
  3. Musi byc pyszne i delikatne :) Moge sie poczestowac? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, kawałek dla Ciebie :)
      A pianka jest faktycznie delikatna, chyba wykorzystam ten patent również w innych wypiekach.

      Usuń
  4. Pychotka:) Dziś je robię, ale z samymi truskawkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki miałam na początku plan, ale kupiłam rabarbar, bo w planach mam jeszcze coś z rabarbarem za 2-3 dni, więc skoro już w domu był... ;)

      Usuń
  5. ojej, ojej, ojej!
    ja bym chciała takie ciacho. dostanę?
    albo nie, sama upiekę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a poczęstujesz mnie jak mojego już nie będzie?
      pozdrawiam!

      Usuń
  6. O,jak fajnie,że też je robiłaś! Pyszne prawda?
    Pięknie i smacznie u Ciebie wygląda:)

    Pozdrowienia
    Majana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest fantastyczne! Dziękuję za inspirację :)

      Usuń
  7. Anonimowy8/6/12

    Moja siostra upiekla to ciacho, rozeszło sie w mgnieniu oka !!! Pychotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie komentarze to mobilizacja do dalszego stania w kuchni, choć mój mąż już wręcz prosi: dość słodkiego!

      Usuń
  8. Anonimowy3/8/13

    Wygląda cudnie i pianka mnie ciekawi. Robię je dziś z jeżynami. zobaczymy....

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy14/8/13

    Z jeżynami też rewelacja ! Nawet chyba lepsze przy kwaskowatości jeżyn.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Albo z porzeczkami :) Lubię kwaśne owoce w takim cieście.

      Usuń
  10. O mniam, wygląda bosko :)
    Narobiłaś mi apetytu... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy23/6/15

    Dlaczego z pianki robi mi sie zakalec? Cukier wsypuje małymi porcjami, białka ubijam długo...moze za długo???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jaką pianka ma konsystencję? Jest sztyena cz lejąca jak ją wykladasz na ciasto?

      Usuń
  12. Anonimowy26/2/18

    czy można wykorzystać tu mrożone owoce np śliwki? Zalegają mi w zamrażarce ale nie chciałabym eksperymentować Ilona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale należałoby je najpierw rozmrozić i odsączyć z nadmiary wody :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.