Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Lemon curd

Lemon curd robiłam już kilka razy. 
Można kupić gotowy, ale cena mnie odstrasza (od 20 zł wzwyż za słoiczek!).
Jak dla mnie to najlepszy produkt kuchni angielskiej. 
Nie pozostaje mi nic innego jak po kilku latach przeprosić moją host family z Anglii. 
Tak, to ja wyjadałam łyżeczką lemon curd ze słoiczka... ;)

Ten cudowny krem można wykorzystać na kilka sposobów. 
Można nim przełożyć ciasto, 
można podać z pokruszonymi ciastkami i bitą śmietana, 
można posmarować naleśniki,
można zjeść na śniadanie z chrupiącym tostem.
Można w końcu legalnie wyjadać łyżeczką z własnej lodówki :)))))



  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • sok z 3 cytryn
  • skórka z 1 cytryny
Metalową miskę stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda. Do miski na parze dajemy masło, cukier, sok i otartą skórkę z cytryny. Lekko mieszamy do momentu, aż wszystko się dokładnie  rozpuści. 
Jajka ubijamy trzepaczką lub mikserem (przez kilka minut, nie muszą być ubite na puch) i powoli dodajemy do składników na parze. 
Cały czas mieszamy , aż krem zgęstnieje. Trwa to mniej więcej ok. 15 minut.Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce. Ponoć do miesiąca, u mnie jednak najczęściej lemon curd znika już po kilku dniach. 



52 komentarze:

  1. Ach ten lemon curd - już na tylu blogach mówił do mnie "zrób mnie" ;)))) chyba w końcu będę musiała się skusić, tym bardziej, że jestem ogromną fanką cytrusów...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z lemon curd jest chyba tak, że jak się spróbuje to albo się bardzo lubi albo bardzo się nie lubi. Rzadko zdarzają się opinie "no, ewentualnie może być...".
      Koniecznie więc spróbujcie bo jestem ciekawa kolejnych opinii.
      Na Moich wypiekach można znaleźć przepis na Lemon Curd bez dodatku masła :)

      Usuń
    2. Moja rodzina zajada się tarta cytrynową, ale moi goście mieli miny niewyraźne. Masz więc rację albo sie kocha lemon curd, albo nienawidzi.

      Usuń
  2. Akurat wczoraj zrobilam porcje! :) I wiem jedno na pewno: ten domowy nie umywa sie do kupnego! (Szkoda przeplacac;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś myślałam, że domowy nie może się równać z kupnym, teraz wiem, że to guzik prawda ;)

      Usuń
  3. Jeszcze nigdy nie jadłam Lemon curd, twoje zdjęcia i opis są tak zachecające, że chyba w końcu bedę musiała go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mnie jakoś nie przekonało, chociaż na cieście smakowało :) ale kolor ma obłędny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor pierwszy raz wyszedł mi tak ładny i zależy od koloru żółtek. Miałam jajka prosto z wiejskiego gospodarstwa i żółtka nie zawiodły :)

      Usuń
    2. Tak sobie jeszcze myślę, że jeśli kolor kremu jest za blady można go poprawić szafranem albo kurkumą, tylko nie wiem czy to nie wpłynie na smak.

      Usuń
  5. Już tyle czasu zbieram się do zrobienia tego kremu i jakoś mi z nim nie po drodze... A Twoje zdjęcia są po prostu obłędne i przekonują mnie, że czas w końcu działać! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja póki co robiłam orange curd i jest pyszny, chyba też skuszę się na lemon curd :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś też robiłam, ale to było jeszcze przed erą bloga ;) I wolę jednak lemon... ale nie wykluczam powrotu do orange :)

      Usuń
  7. Nigdy nie próbowałam jeszcze czegoś takiego :) Faktycznie koszt wysoki jak 20zł za słoiczek, ale może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowy jest tańszy :) i to o wiele. Warto się pokusić :)

      Usuń
  8. Ja też uwielbiam i uważam że jest tak prosty do zrobienia ,że nie warto nawet kusić się o kupny.Mam dokładnie taki sam przepis,próbowałam z innymi ale ten najlepszy ma idealną konsystencję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nawet nie próbowałam robić z innego przepisu :) Kilka lat po powrocie z UK szukałam na brytyjskich stronach internetowych i jak dobrze pamiętam ten znalazłam na BBCFood Recipes.

      Usuń
    2. Ja swój dostałam od teściowej mojej przyjaciółki .Ona to typowa angielka z dobrego domu takiego gdzie tradycja gotowania przechodziła z pokolenia na pokolenie ale moja przyjaciółka niestety nie korzysta z babcinych zapisków hahah bo nawet wodę potrafi przypalić za to jej mąż całkiem nieźle sobie radzi,no cóż wyszkolony przez mamę:).Próbowałam raz z tymi co mają mąkę w przepisie ale to jakaś profanacja ten przepis który mamy jest najlepszy bez dwóch zdań.lecę oblizać się sernikiem :)

      Usuń
    3. Tak mi się wydawało, że z mąką to bardziej budyń, a z masłem to takie nieokreślony "jakby krem" :)

      Usuń
  9. świetny przepis. Prosty, ale kuszący...nigdy nie jadłam, a nawet nie słyszałam o lemon curd. Muszę wypróbować koniecznie :) Pozdrawiam www.zwyczajnamama.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie też nigdy nie trafiłabym na lemon curd gdyby nie roczny pobyt w UK.
      Pozdrowienia od bistro mamy dla zwyczajnej mamy :)

      Usuń
  10. czy zamiast jajek mogą być same żółtka?
    Bo dziecię na białka uczulone, a jeśli ona czegoś nie moze jeść to my też nie jemy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze przyznam, że nie wiedziałam czy można na samych żółtkach, bo zawsze robiłam wg tego przepisu z całymi jajkami. Ale już wiem :) MOŻNA! Poszukałam trochę w internecie i znalazłam przepis niemal identyczny z samymi żółtkami(4 żółtka, 6 łyżek masła):
      http://www.chow.com/recipes/29539-pavlova-with-lemon-curd-and-fresh-berries
      Białka wykorzystuje się do zrobienia bezy i chyba kiedyś ten pomysł też wykorzystam :)
      Pozdrawiam i mam nadzieję, że lemon curd się uda!

      Usuń
    2. tutaj link do samego lemon curd na żółtkach:
      http://www.chow.com/recipes/29540-lemon-curd

      Usuń
    3. dziękuję:)na pewno wypróbuję

      Usuń
  11. co zrobiłam źle, skoro rozdzielił sie w słoiku jakby na dwie warstwy- całkiem płynną i ściętą- jakby samo masło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm... być może za krótko masa była mieszana na parze. Masa powinna powoli gęstnieć, a pod koniec odklejać się od łyżki. Masa jajeczna powinna się na parze "podgotować" i połączyć z masłem. Może za wysoko została umieszczona miska nad parą? Nie wiem czy pomogłam, ale mam nadzieję, że nie zniechęciłam do kolejnego podejścia :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dzięki! Będę próbowała :)

      Usuń
  12. Anonimowy29/6/12

    Dzięki Ci dobra kobieto za ten przepis :D Wreszcie nie będę musiała dręczyć znajomego o przmycanie w bagażach :)
    Koni

    OdpowiedzUsuń
  13. o Booooosze! właśnie przetestowałam o oszalałam! nigdy w życiu nie próbowałam wcześniej lemon curd i powiem, że jest obłędne! Dziękuję za otworzenie przede mną kompletnie nowego świata doznań smakowych :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie się cieszę :))))
      Za mną już chodzi orange curd od jakiegoś czasu, więc pewnie niedługo zrobię :)

      Usuń
  14. kobito kochana, DZIEKUJE za ten przepis, wlasnie zrobilam i jest PRZEPYSZNY!!! Cos wspanialego na lato, nigdy nie jadlam ale slyszalam o lemon curd. Teraz tylko zeby rolada mi sie ladnie zawinela i bedzie rewelacyjne ciasto :o)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak tu się nie cieszyć? :)
      Trzymam kciuki za idealne zwinięcie rolady w takim razie :)

      Usuń
  15. Nie za mało skórki z cytryny? w większości przepisów które widziałam to tyle soku z cytryn co startej skórki.. hmm chyba jednak jutro wypróbuję bo chodzi to za mną od dłuższego czasu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie ta ilość jest akurat. Skórki na pewno można dać więcej, nie zaszkodzi, natomiast większej ilości soku nie polecam :)

      Usuń
  16. Mmmmm... Pycha :) Właśnie robiłam z ciastem czekoladowym :) I nawet trochę mi zostało do słoiczka, ciekawe jak będzie mi smakować na zimno :)
    Pozdrawiam serdecznie
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W mojej skromnej opinii - zimne lemon curd jest jeszcze lepsze :)

      Usuń
  17. Anonimowy4/1/13

    No i klops i na mniectez padlo. W weekend sie za niego zabieram zeby nadziac nim buleczki. Czytalam wiele przepisow i wszedzie jest napisane, ze trzeba go przecierac, co mnie jakos przeraza, a tutaj nic. Nie ma grudek? I jeszcze ostatnie pytanie, w tej wersji na samych zoltkach, te 6 lyzek masla, to wiecej niz 100gr czy mniej? Bo lyzka lyzce nierowna a nie chcialabym przegiac w zadna strone. Z gory dziekuje za odp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) Przyjęte jest, ze jedna łyżka masła powinna ważyć 10 g. W sumie więc będzie 60 g, jak dasz 70 g też będzie dobrze, po wystygnięciu lemon curd będzie gęstszy. Dawno nie robiłam i zaczynam już myśleć co też mogłabym z nim zrobić :)
      Ja nic nie przecierałam, ale jest jeden warunek - trzeba cały czas mieszać :)
      Pozdrawiam, Justyna :)

      Usuń
  18. Anonimowy6/1/13

    Dziekuje! Wychodzi, ze bede musiala przecierac, bo gdy tylko zblizam sie do kuchni moje dwa karakaniki (1,5 i 3,5) spiesza za mna razem z psem robiac z mojej kuchni plac zabaw, stolowke i laboratorium (czy pies zje chrupki z cebula? -zje, czy mlody zje psie chrupki? -prawie, ile nozy mozna wyjac z szuflady zanim mama bedzie krzyczala, ...) ale chyba warto sprobowac :) eksperyment przekladam na przyszly weekend, bo dzis nawiedzila nas zaraza i sil brak. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. i ja zostałam fanką 'lemon curd' - to jest pycha! wymyśliłam sobie, że przełożę tym 'odwrócone ciasto ananasowe', ciekawa jestem tego połączenia smaków.

    bardzo się cieszę, że znalazłam Twoją stronę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ananas + cytryna = tropiki w środku zimy :)
      Cieszę się, że do mnie trafiłaś :)

      Usuń
    2. połączenie smaków okazało się być trafne! wszystkim smakowało, i szybko zniknęło z talerza ;)

      Usuń
    3. Dobre wieści :))) Pozdrawiam!

      Usuń
  20. i udało się;) pyszne

    OdpowiedzUsuń
  21. Anonimowy12/1/14

    Cudowny przepis na lemon curd, mój ulubiony. W lodówce trzyma mi jakieś 1-2 tygodnie. Raz mi, niestety, spleśniał :(. Dziękuję za przepis :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twój komentarz przypomniał mi, że dawno nie jadłam :) muszę zrobić w tym tygodniu. Pozdrawiam!

      Usuń
  22. właśnie zrobiłam pierwszy raz ale zamiast trzech cytryn dałam dwie- wyszło idealne!!! i takie proste! dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aha i pamiętajcie żeby cytrynę wyparzyć zanim obierzecie ją ze skórki! :)

      Usuń
    2. Koniecznie! :)))

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger