Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Puszysty sernik na zimno z lemon curd

Ciasto idealne na lato, 
bo bardzo orzeźwiające w smaku, 
a połączenia smaku kremowego serka, 
delikatnego kremu cytrynowego 
i mocno kakaowego spodu, nie sposób opisać słowami. 

W dodatku, jeśli lemon curd zrobimy dzień wcześniej
to z resztą ciasta jest naprawdę niewiele roboty. 
Spód z kakaowych ciasteczek powstał dlatego, 
że nie miałam czasu na zrobienie klasycznego kruchego ciasta.
 Natomiast masa śmietankowo-serowa pochodzi z TEGO przepisu.

To ciasto to taki mój mały torcik urodzinowy dla koleżanek, 
którym bardzo dziękuję za piękny prezent!!!
I mężowi mojemu również dziękuję!!!
Za to, że potrafi słuchać i za wsparcie, 
które wyraził tym razem nie w słowach, 
ale w  formie pewnego gadżetu,  który mam nadzieję 
wniesie nową jakość do dotychczasowego mojego blogowania. 




spód:
(na tortownicę o średnicy 22 cm)

  •  2 szklanki mocno pokruszonych kakaowych ciastek (np, Łakotek)
  • 6 łyżek stopionego masła
Skruszone ciastka łączymy z roztopionym masłem i taką masą wykładamy dno i boki tortownicy (można tortownicę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia, ale wystarczy wysmarować dno i boki masłem). Masę dociskamy ręką, żeby było równo i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

masa śmietankowo-serowa:


  • 400 g śmietanki kremówki (2 małe kubki)
  • 500 g serka homogenizowanego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • otarta skórka z 1 cytryny
Śmietankę kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem, dodajemy ser, następnie rozpuszczoną żelatynę i na końcu sok i skórkę z cytryny.  Kiedy masa zaczyna tężeć wykładamy ją na podpieczony i wystudzony spód z kakaowych ciastek. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, kiedy masa smietankowo-serowa dobrze stężeje, wierzch ciasta smarujemy LEMON CURD z tego przepisu.





17 komentarzy:

  1. Jak puszysty, to biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest, jeszcze jeden, ostatni. Za chwilę przychodzi do mnie koleżanka. Która z Was będzie pierwsza? :)

      Usuń
  2. Wyglada przepysznie. Mam wlasnie w szafce sloiczek lemon curd... :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli wcześniej nie wykorzystasz inaczej, to z sernikiem tworzy duet doskonały!

      Usuń
  3. Ha,ha,ha!!! O masz!!! Po Twoim poście z lemon curd stwierdziłam, że w końcu trzeba wypróbować i w sobotę popołudniu zabrałam się za.... http://mojewypieki.blox.pl/2009/11/Sernik-z-lemon-curd.html
    Lemon curd - super, ale najbardziej smakowało mi świeżo zrobione, pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam robić dokładnie z tego przepisu, ale stwierdziłam, ze nie będę bardziej podnosić temperatury w domu rozgrzanym piekarnikiem ;) szybko podpiekłam spód, a ser zrobiłam na bazie innego przepisu. Ten pieczony na pewno jeszcze przede mną :)

      Usuń
    2. Szczerze mówiąc sam sernik jakoś bardzo mnie nie porwał - jadałam już lepsze, nawet z przepisów na moich wypiekach - z resztą nawet jak czytałam przepis to był dość "ubogi", ale postanowiłam spróbować. Jeśli idzie o lemon curd, robiłam dokładnie z tamtego przepisu i jak dla mnie był trochę za słodki - o ile na świeżo zrobiony, trochę przestudzony, bardzo mi smakował(!!!!), tak na drugi dzień już za bardzo "lukrowy" dla mnie był, bo słodycz mocno się przebiła. Nie mniej jednak na pewno sam lemon curd zrobię, tylko nie z taką ilością cukru jak tam...

      Usuń
    3. Pewnie lemon curd zrobię z Twojego przepisu ;) bo u Dorotus przy serniku było 110g cukru na 1 jajo i sok mniej więcej z pół cytryny, a u Ciebie cukru niewiele więcej na 3 jaja i 3 cytryny...

      Usuń
    4. Rzadko zdarza się, żebym zachowała w przepisie taką ilość cukru, jak a została podana. Najczęściej zmniejszam o mniej więcej 1/3. W tym przepisie na lemon curd jest idealnie. Smak cytryny jest wyraźny, ale na tyle osłodzony, że nie wyciska łez ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Wygląda nieziemsko smacznie! Pychota Piękny Przepis zapisany do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. kapitalny serniczek, wygląda bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo puszysty ,wygląda na bardzo leciutki.Fajny pomysł ,na zimno jeszcze nie robiłam z dodatkiem lemon więc wypróbuję ten przepis z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń
  7. o rany! wygląda tak pięknie...

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale cudo! Ja chyba dziś oszaleję :) Ale mam ochotę na sernik :) No nic, chyba będzie trzeba na wieczór zaszyć się w kuchni... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ pyszne połączenie :) uwielbiam lemon curd!

    OdpowiedzUsuń
  10. Podejrzewam, że to może być jedno z moich ulubionych ciast:)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger