Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Sałatka z makaronem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Kaja - dziękuję za przepisy na dwie pyszne sałatki.
Dziś prezentuję pierwszą - z makaronem, kurczakiem i suszonymi pomidorami.
Patrzę na nią i ślinka mi cieknie, bo była tak pyszna.

Przepis jest niemalże dosłownie skopiowany, mam nadzieję, że się nie gniewasz :)
Dziękuję, nie tylko za sałatki :))) 



sałatka:
  • pół paczki makaronu (ok. dwóch szklanek), dałam kolorowe świderki
  • 5 - 7 szt. suszonych pomidorów 
  • 1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka
  • około 6 łyżek ziaren słonecznika
sos:
  • 20 ml wody
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 5 kropel sosu sojowego
  • 3 łyżki zalewy z pomidorów
  • zioła prowansalskie
Makaron gotujemy al dente w dość mocno osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. 
Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika i dodajemy do makaronu.
Piersi kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy sola i ostrą papryką, i smażymy na rozgrzanym oleju.
Pomidory kroimy w paseczki i łączymy wszystkie składniki sałatki, mieszamy i dodajemy sos.

Do zrobienia sosu najlepiej skorzystać z zakręconego słoiczka, do którego kładziemy wszystkie składniki sosu, energicznie wstrząsamy, by wszystko dobrze się połączyło i gotowe.

Smacznego!



45 komentarzy:

  1. Już czuję ten zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i talerzyk ze flo? :) śliczny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tak :)
      w tym sklepie można znaleźć perełki za niewielkie pieniądze.

      Usuń
  3. Bardzo w moim typie! A talerzyk sliczny.

    OdpowiedzUsuń
  4. o tak :)
    może w końcu dziś wezmę się za odpowiedzi z otagowania, bo mam wyrzuty sumienia, że jeszcze tego nie zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda smacznie:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mm, suszone pomidory to jest to! PS Zgadzam się - talerz zacny!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy5/8/12

    Sałatka genialna.Właśnie skończyła się uroczystość urodzinowa mojego 2-letniego synka i goście byli nią zachwyceni.Suszone pomidory własnej roboty.Dziękuję za ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! A suszonych pomidorów jeszcze sama nie robiłam, może spróbuję w tym roku :) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Anonimowy23/8/12

    Pychotka :) Następnym razem zrobię trochę więcej sosu, bo bardzo mi smakował :) Zastanawiam się czy można by było dodać jeszcze sera feta i jakiejś zieleniny...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że smakowała :)
      A z makaronem, fetą i zieleniną polecam:
      http://bistromama.blogspot.com/2011/05/miniszaszyki-i-saatka-ala-grecka.html
      Nie ma w niej co prawda suszonych pomidorów, ale kto powiedział, że nie można ich także dodać?
      Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Anonimowy4/10/12

    a podajemy ja na cieplo czy na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zimno :) to sałatka do zimnej płyty, ale na ciepło pewnie też byłoby dobre :)

      Usuń
  10. wynalazłam przez dobrego google. zrobiłam. zjadłam tak, że domownikom nie zostawiłam. zrobiłam znowu. i muszę ze sobą walczyć, żeby nie zjeść całej i trochę co komu pozostawić. ale to takie trudne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wieloma daniami mam tak samo :) a do sałatek mam szczególną słabość i uwielbiam wyjadać prosto z miski. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. jo. zjadłam całą. znowu nikomu nie dałam. jestem potworem. ale ona jest naprawdę rewelacyjna! również pozdrawiam!

      Usuń
  11. dziękuję za ten przepis, sałatka jest genialna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała! Dawno jej nie robiłam, chyba pora sobie przypomnieć jej smak ;)

      Usuń
  12. Anonimowy2/12/12

    Sałatka jest pyszna:) chociaż myślałam, że będzie nijaka
    Ja dodałam do nie pokrojonego w cienkie plastry świeżego ogórka - jest lżejsza i zdrowsza;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wczoraj zrobilam ta salatke, tylko z kokardkami:-) uwielbiam jej smak! :-) i chyba czesto bede do niej wracac:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy30/12/12

    Pyszna i dość zdrowa:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy2/1/13

    Szukałam oryginalnego przepisu na sałatkę sylwestrową. Ta zachwyciła gości wyglądem i smakiem. Pewnie zagości na stałe na moim stole.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze bardzo mnie cieszą takie komentarze :) Cieszę się, że smakowała! Pozdrawiam!

      Usuń
  16. Anonimowy9/2/13

    Czy tą sałatkę można zrobić dzień wcześniej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej! Na drugi dzień jest nawet lepsza. Dzień wcześniej nie przyrządzam tylko sałatek, które w swoim składzie mają zieloną sałatę lub kapustę pekińską.

      Usuń
  17. Zrobiłam ją! Jest fantastyczna w smaku:) Usłyszała
    m też od męża, że mogę ją serwować zamiast obiadu!

    OdpowiedzUsuń
  18. Hej!:)
    Dzisiaj zrobiłam tę sałatkę. Mimo że jest przeznaczona na jutro, nie mogłam się powstrzymać i już porcję zjadłam. Jest po prostu rewelacyjna! Moje podniebienie już dawno tak nie ucztowało!:) Te suszone pomidory... Ah! Dziękuję bardzo za przepis a na bloga będę na pewno często zaglądać!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje :) Ja też ją bardzo lubię, a w sumie to już dawno jej nie robiłam :) Pozdrawiam!

      Usuń
  19. Anonimowy25/6/13

    Zainspirowałas mnie, dzięki :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Anonimowy5/8/13

    Robiłam ją na jedne urodziny i zrobię na kolejne, jet absolutnie doskonała, po prostu niesamowita!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Kineczka4/11/13

    Właśnie zrobiłam na obiad! Pycha :))

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawy pomysł z dodaniem słonecznika

    OdpowiedzUsuń
  23. Anonimowy7/2/14

    robiłam wiele razy właśnie z tego przepisu bo wygląda bardzo apetycznie :) na przyjęciach schodzi w mig szybciej niż gyros ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Ja też ją bardzo lubię, choć w sumie dawno jej nie robiłam. Częściej robię z kalafiorem :) Pozdrawiam!

      Usuń
  24. Anonimowy19/12/15

    jaki sos sojowy użyć?

    OdpowiedzUsuń
  25. Może to zależy od musztardy, bo ta, którą ja zrobiłam jest średnio dobra. Bardziej niedobra.
    Powinna być słodka czy bardziej wytrawna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musztardę mam najczęściej sarepską w domu i takiej użyłam, a więc raczej ostra. Sałatka jak najbardziej wytrawna jest.

      Usuń
  26. Anonimowy4/9/17

    czy sos sojowy jest konieczny? można zastąpić np. maggi?

    OdpowiedzUsuń
  27. Anonimowy20/10/20

    Czy można pominąć sos sojowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć, choć on dodaje dodatkowego smaku, ale bez sosu też będzie dobra :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger