Obserwuj bloga przez email

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Chlebki rabarbarowe z płatkami migdałów




Na 6 chlebków:
składniki suche:

  • 1 i 3/4 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki mokre:
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju 
  • 1 jajko
  • sok z połowy cytryny
oraz:
  • 4 łodygi rabarbaru pocięte na 1 cm kawałki
  • płatki migdałów do posypania
Rabarbar kroimy na centymetrowe kawałki.
Mokre składniki mieszamy osobno, suche osobno. Następnie łączymy i dodajemy pokrojony rabarbar. Foremki chlebkowe (lub na muffinki) smarujemy masłem i napełniamy ciastem wymieszanym z rabarbarem. Posypujemy płatkami migdałów i pieczemy w 180 st. przez 30-35 min. Jeśli pieczemy w formie muffinkowej    to czas pieczenia powinien być krótszy o 5-10 min. 




13 komentarzy:

  1. uwielbiam słodkie chlebki muszę potwórzyć pieczenie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sliczne! A takie male foremki tez sobie musze sprawic, o.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale cudne te chlebki. Wygladają przeslicznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczne! uwielbiam takie maleńkie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super przepis, w sam raz na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję :)
    Ja również lubię wypieki w wersji mini. I polowałam na te foremki kilka miesięcy, nawet allegro ich nie miało :) Mam jeszcze kilka planów w głowie jak by je wykorzystać :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne są! :) Te płatki migdałowe... Gratulację, że udało Ci się upolować te foremki;-), kurczę, ale Ci zazdroszczę ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Widziałam takie foremki i nie kupiłam, teraz żałuję ale tam wrócę i zakupię:) Chlebki wyglądają smakowicie, nic tylko jeść!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję :)
    A foremki kupiłam w TK MAXX :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak dla mnie bomba! cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  12. panna_anna31/5/12

    ja również nabyłam swoje foremki w TK MAXX i póki co na koncie mam chlebki bananowe :)) ale już wiem, że kolejne to będą te z rabarbarem :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie bananowe to moje "must have". I jeszcze daktylowe.
      Daktyle już czekają :)

      Usuń

Copyright © bistro mama , Blogger