Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Muffinki z suszonymi pomidorami


Muffinki wytrawne robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. 
Banalnie proste w wykonaniu, 
mogą zastąpić codzienne śniadaniowe pieczywo, 
można je zabrać do pracy, dać dziecku do szkoły,
 albo do koszyka na piknik :)



składniki suche:
1 i 3/4 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

sól, pieprz

składniki mokre:

3/4 szklanka mleka
1/3 szklanki zalewy (oleju) z suszonych pomidorów)
1 jajko

dodatki:
5-8 szt. suszonych pomidorów
ok. 10 czarnych oliwek
3/4 szklanki startego żółtego sera
garść listków bazylii

Mąkę, proszek, sól i pieprz mieszamy razem. 
W oddzielnej misce łączymy mleko, olej z pomidorów, jajko. Mokre składniki dodajemy do suchych i przed wymieszaniem wrzucamy pokrojone w paski pomidory, pokrojone oliwki, listki bazylii i połowę startego sera.
Mieszamy do połączenia składników.
Nakładamy do papilotek ułożonych w muffinkowej formie i z wierzchu posypujemy pozostałym serem. 
Pieczemy w temperaturze 180 st. ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.




3 komentarze:

  1. muszę w końcu zrobić muffinki wytrawne, bo kuszą mnie od dawna, ale najpierw nie miałam foremki, a teraz czasu :/

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak muffinki na słono są pyszne, dobry pomysł, aby dodac oliwy z zalewy. Muszę w ten weekend zrobić takie muffinki, wyglądają bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Choc wole slodkie muffinki, na takiego tez bym sie skusila :)

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger