Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Tort Pinacolada. 4 urodziny córki i ROCZEK bloga.



Dokładnie rok temu założyłam bloga.

i dziś muszę przyznać muszę, że:
  • zakładając bloga rok temu nie miałam żadnych planów z nim związanych, myślałam, że zarzucę działalność po jakimś miesiącu, góra dwóch,
  • nie miałam żadnej wiedzy na temat blogów i blogowania, ale jakimś cudem udało mi się zamieścić pierwszy post i był to tort urodzinowy mojej (jeszcze wtedy) 3-latki,
  • dziś blogowanie sprawia mi ogromną radość i cieszę się, że ktoś chce czasami tutaj zajrzeć.
Dziękuję wszystkim za wspólnie spędzony rok!!!
Dziękuję za odwiedziny i pozostawione komentarze.
Mam wielką nadzieję, że kolejny rok będzie przynajmniej tak owocny jak ten :)




Biszkopt (tortownica 22 cm)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej ubijamy.
Powoli dodajemy żółtka.  Mąki (wymieszane razem), przesiewamy i delikatnie łączymy z ciastem.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i pieczemy
 w temperaturze 160 – 170 st. około 30 - 40 minut ( do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z  piekarnika, opuszczamy je w formie na podłogę. Odstawiamy do ostygnięcia.  Po ostygnięciu kroimy na 3 blaty.

Do przełożenia:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • ew. 4 łyżki likieru kokosowego np. Malibu
  • 1 puszka pokrojonego w kostkę ananasa 

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy do niej mascarpone i cukier puder. Mieszamy do połączenia. 1/3 masy odkładamy do dekoracji boków i wierzchu tortu. Do reszty masy dodajemy wiórki.

Do nasączenia tortu:
Zalewa ananasowa z puszki
Ew. likier kokosowy

Ponadto:
Kilka sztuk rafaello do ozdoby

Wykonanie tortu:
Jeden blat biszkoptu kładziemy na paterze.
 Nasączamy go mieszanką soku z ananasa i wody.
Układamy cząstki ananasa i przykrywamy je masą kremową z kokosem.
Kładziemy 2 biszkopt, nasączamy, dajemy cząstki ananasa i przykrywamy pozostałą częścią kremu z wiórkami.
 Na wierzch dajemy biszkopt i nasączamy go pozostałym sokiem.
Boki i wierzch tortu smarujemy pozostałą masą bez wiórek i na koniec obsypujemy boki kokosem.
Ozdabiamy rafaello. 

Inspiracja: Moje Wypieki






29 komentarzy:

  1. Piękny torcik, najlepsze życzenia dla jubilatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, jestem z Tobą od niedawna, ale już masz mnie całą! Uwielbiam Twoje przepisy, a przede wszystkim klimat Waszej kuchni. Dlatego życzę naj naj naj na najbliższy rok, i wiele kolejnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło :) Cieszę się, że się u mnie rozgościłaś!

      Usuń
  3. Cudowna córeczka! Wszystkiego najlepszego dla niej i dla Ciebie :) Na widok tortu poleciała mi ślinka.

    OdpowiedzUsuń
  4. PięKny tort! Najlepszego dla Was dziewczyny;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tort piękny a Córeczka urocza :) Wszystkiego najlepszego więc dla bloga i dla Młodej Damy, pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Torcik marzenie,Wszystkiego najpiękniejszego dla córeczki i następnego pysznego roczku dla bloga i po trosze dla nas ,bo to nasze oczy Twój blog cieszy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi niezmiernie miło :) dziękujemy!

      Usuń
  7. Pieknie dziękuję, życzenia przekazane :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fajna Myszka Miki w tej kokardeczce,pzdr)))

    OdpowiedzUsuń
  9. No to ten torcik to rowniez na roczek twojego blogu. Jest po prostu piekny

    OdpowiedzUsuń
  10. Gratuluję, piękny tort:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystkiego najlepszego dla Córeczki, jest urocza:) ....a tort piękny i bardzo elegancki:)
    pozdrawiam ciepło i życzę wielu tak wspaniałych lat blogowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, mam nadzieję, że na roku nie poprzestanę :)

      Usuń
  12. Tort przepiękny!Serdeczne gratulacje! Ja również zaczęłam niedawno blogowanie i nie wiem czy wytrzymam rok ;) Chciałabym zrobić takie podsumowanie mojej działalności... :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ani się nie obejrzysz i będziesz robić podsumowanie :) blogowanie wciąga! Nie wiem kiedy minął ten rok :) Powodzenia!

      Usuń
  13. Anonimowy22/5/12

    Tort wspaniały!!wszystkiego najlepszego dla córeczki z okazji 4 urodzin.
    chciałabym też zrobić taki tort,ale nie wiem jak mi wyjdzie bo mam piekarnik gazowy i nie zawsze dobrze przypieka się góra;-(, ale spróbuje.
    p.s. właśnie zajadam się ciastem z nutellą i malinami..to dopiero dobry przepis..robi furorę wśród gości..gratuję bloga!bardzo często zaglądam w poszukiwaniu fajnych przepisów.
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      Ja miałam problemy z biszkoptem od kiedy pamiętam. Nie miałam ręki do tego ciasta.
      Aż trafiłam na przepis na Moich Wypiekach:
      http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Biszkopt-przepis-II.html
      To biszkopt tzw. rzucany, bez proszku do pieczenia. Teraz nawet na inne przepisy nie patrzę :)
      A ciasto z nutellą też uwielbiam, teraz można je robić z truskawkami, a w zimie z brzoskwiniami :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Alle cudne!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy28/2/13

    If borrowers received their loans directly through their university or some other private lender, they have got a choice of filing directly online with all the Internal Revenue Service via
    IRS efile no credit check loans it may be done and you can find lenders that
    assist both a bad credit score and mobile homes.

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger