Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Pain-au-Chocolat Pudding


Mam przed oczami zdjęcie tego słodkiego puddingu
z brytyjskiego czasopisma kulinarnego.  Chodził za mną tyle lat!
 I w końcu mogę powiedzieć: zaliczone!
Teraz już wiem nie tylko jak wygląda, ale i jak smakuje :)
Obłędnie rozpływa się w ustach 
i idealnie łączy trzy smaki: maślany, waniliowy i czekoladowy. 
Pudding można serwować jako deser, 
ale chyba lepiej sprawdzi się podany na śniadanie. 

Zapraszam więc do słodkiego leniuchowania. 
W końcu po STUTYSIĘCZNYCH odwiedzinach na blogu
 każdemu należy się mały odpoczynek :)
Dziękuję za to! 


  • 3-4 bułeczki z czekoladą - pain au chocolat (kupiłam w Lidlu)
  • 250ml mleka
  • 200 śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy

Bułeczki (najlepiej kupione dzień wcześniej i lekko sczerstwiałe) kroimy na plastry o szerokości 1-1,5 cm i wykładamy nimi wysmarowane masłem naczynie do zapiekania.
W garnku mocno podgrzewamy mleko i śmietankę. Jajko, żółtka, cukier i cukier waniliowy ubijamy na puszystą masę i powoli wlewamy do gorącego mleka, cały czas mieszając.  Gorącą masą zalewamy bułeczki w naczyniu.
Zapiekamy bułeczki w piekarniku nagrzanym do 160 st. przez ok. 45 min.
Pudding powinien być miękki w środku i chrupiący z wierzchu.
Serwujemy oczywiście na ciepło J



4 komentarze:

  1. Doskonaly sposob na wykorzystanie pains au chocolat, ktore widzialy juz lepsze dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy7/4/14

    Witam! 160 stopni w termoobiegu, czy funkcja konwencjonalna? Bardzo proszę o podawanie w przepisach
    takich informacji, ponieważ chciałabym częściej korzystać z Pani blogu. Jest bardzo pomysłowy i ciekawy.
    Pozdrawiam. Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykle piekę bez termoobiegu, czyli grzałka góra - dół, a jak włączam termoobieg, to o tym piszę (najczęściej przy muffinkach i ciastach ucieranych), ale postaram się opisywać dokładniej :) Pozdrawiam!

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger