Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Ciasto cytrynowe z makiem

W sobotę mieliśmy gości. 
Mąż zapowiedział, że ciasto kupi w cukierni.
Zanim dokończył artykułować myśl głośno, 
już stałam w kuchni i sprawdzałam w lodówce i w szafkach składniki, 
które ciasto mogłabym popełnić sama.
I tak, na podstawie przepisu na muffinki cytrynowe z makiem
powstał nowy przepis na wilgotne ciasto cytrynowe z makiem,
 delikatną cytrynową bitą śmietaną i lukrem również cytrynowym.

Naprawdę polecam, w smaku przepyszne - mokre i orzeźwiające. 
Nad wyglądem można popracować, ja nie miałam na to zbyt wiele czasu :)

Nie zdążyłam zrobić zdjęcia w całości. Po wyjściu gości ostał się taki kawałek.





ciasto:

Zwiększyłam proporcje z przepisu na mufiinki o połowę, ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. 

·         225 ml oleju 
·         335 g mąki
·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·         200 g cukru
·         3 jajka
·         225 ml mleka
·         sok i skórka otarta z 1,5 cytryny 
·         3-4 łyżki maku 

W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia.
W drugiej misce składniki mokre: olej, jajka mleko, sok i skórkę z cytryny.
Łączymy mokre składniki z suchymi i szybko mieszamy. Wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę napełniamy ciastem, wkładamy do nagrzanego piekarnika
i pieczemy w temp. 170 st. ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wystudzone ciasto wyciągamy z tortownicy przecinamy ostrym nożem na dwa równe placki i przekładamy bitą śmietaną.

bita śmietana:

·         400 ml śmietany kremówki 
·         1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach gorącej wody
·         otarta skóra z polowy cytryny
·         sok z połowy cytryny
·          
Ubijamy śmietanę, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, skórkę i sok z cytryny.

lukier:

·         sok z polowy cytryny
·         ok. 3/4 szkl. cukru pudru

Ucieramy razem do uzyskania pożądanej konsystencji. 



8 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie! No i ten smak cytryny!!! :-) Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe ciasto zawsze przebija kupne - a to wyglada oblednie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mak i cytryna, super pomysł. Mi taki pasuje bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy3/8/13

    Właśnie je robię, więc opiszę wynik później ;) Zastanawia mnie dlaczego tortownicę smarujesz masłem skoro wykładasz papierem ?
    Bożena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mało konkretnie napisałam :) Najczęściej robię tak, że boki smaruję masłem, a papierem wykładam tylko dno. Stąd i papier, i masło :)

      Usuń
  5. Anonimowy14/8/13

    Justynko ! Ciasto wyszło rewelacyjnie ! Zniknęło błyskawicznie ! Pozdrawiam. Bożena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger