Obserwuj bloga przez email

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką

ciasto z rabarbarem kruche

Zdążyłam zerwać rabarbar przed deszczem. Nie widziałam w tym przededniu maja innej dla niego opcji - musiał połączyć się z ciastem kruchym. Wytoczę się dosłownie po tej kwarantannie... ale jak na majówkę - nawet w czasie pandemii - nie upiec ciasta z rabarbarem?

To ciasto, jak przeczytacie skład i opis, nie jest takie do końca kruche. Klasyczne kruche bardziej pasuje mi do tart, a tutaj chciałam mieć coś pomiędzy kruchym a ucieranym, ale jednak bardziej kruche :) Połowę masła zastąpiłam więc olejem, co już kiedyś przetestowałam, jak okazało się, że zabrakło mi w lodówce masła. I to jest zamiennik-pewniak, jeśli to ciasto kruche ma być po trochu być też ucierane. 

Sam sposób wykonania też bardziej przypomina przygotowanie babki, bo najpierw jest ucieranie, a później zagniatanie. Do kruchego zwykle daje się też same żółtka, jest wtedy lepsze, ale jeśli nie mam w planach bezy do ciasta, to zwykle pozostaje dylemat co z tymi białkami robić. A że to ciasto trochę ucierane to dałam całe jajka jak do ucieranego. 

Może ktoś odważy się spróbować :) 

kruche z rabarbarem

Ciasto:
na blaszkę o wymiarach ok. 21x25 cm
  • 370 g mąki 
  • 100 g masła
  • 100 ml oleju roślinnego 
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
oraz
  • rabarbar (8-10 łodyg)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki bułki tartej 
Przygotowanie:
  1. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, olej i śmietanę. Mieszamy i do masy dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
  2. Wyrabiamy dość miękkie ciasto, które nie powinno kleić się do rąk. Jeśli się klei to dosypujemy więcej mąki. 
  3. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. 
  4. W tym czasie myjemy rabarbar, suszymy i kroimy na kawałki (1-1,5 cm). Posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy. 
  5. Przygotowujemy kruszonkę.
Kruszonka i pieczenie:
(duża porcja)
  • 150 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • 100 g miękkiego masła 
Przygotowanie:

  1. Masło rozcieramy palcami w misce razem z mąką i cukrem, aż powstanie sypka kruszonka.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem (lub 180 bez termoobiegu). 
  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozwałkowane ciasto, dociskając i wyrównując brzegi. 
  4. Ciasto posypujemy 1 łyżką bułki tartej, pozostałe 2 łyżki dodajemy do rabarbaru z cukrem i mieszamy. Taki rabarbar wykładamy na ciasto. Bułka tarta wchłonie podczas pieczenia sok. 
  5. Rabarbar obficie posypujemy kruszonką. 
  6. Pieczemy w temperaturze 170 st. przez 45-50 minut. Jeśli góra jest ładnie zezłocona, można ciasto przykryć w trakcie pieczenia papierem do pieczenia. 
  7. Smacznego!

Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © bistro mama , Blogger