Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Zupa szczawiowa

zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

Nie pamiętam zupy szczawiowej z rodzinnego domu. Pamiętam za to szczaw, który wystawał zza płotu sąsiada i idąc z koleżanką powłóczyć się po wsi, zrywałyśmy po kilka listków i szłyśmy w wiosennym słońcu przed siebie. 

W czasach współczesnych honor zupy szczawiowej ratuje moja teściowa. Dzieci uwielbiają! Jak Hania była mała, mówiła, że u babci jadła zupę SZCZADIOWĄ. Nie wyprowadzaliśmy jej z błędu, a wręcz przeciwnie. Sami wprowadziliśmy tę nazwę do naszego słownika. Podobnie jak pompocik, pasgestii, parsketki i nasze ulubione słowo: LIBCZA :) 

W związku z tym, że moja kuchnia nigdy zupy szczawiowej nie gościła, wykonałam telefon do teściowej, żeby przepis był dokładnie taki sam. A nie, że ugotuję i dzieci mi później powiedzą: babci była lepsza ;) Żartowałam, u babci zawsze jest lepsze jedzenie i nie ma co z tym walczyć, tylko trzeba się cieszyć. Bo to są wspomnienia, które zostaną z nimi na zawsze. 

Teściowa powiedziała mi: narwij tego szczawiu dużo, bo zobaczysz jak zrobi się go później mało. I płucz dobrze, każdy listek osobno, kilka razy, bo ta ziemia włazi wszędzie i później w zębach zgrzyta. I tak też zrobiłam, ale przyznaję od razu - zgubiła mnie technika. Umyłam ten szczaw jak trzeba, oderwałam ogonki i poszłam na skróty. Wrzuciłam do thermomixa, lekko posiekałam, sprawdziłam czy taka wielkość posiekanych listków będzie ok, dodałam masło i nastawiłam na lekkie duszenie. Jakie było moje zdziwienie, jak po kilku minutach okazało się, że ze szczawiu zrobiła się jednolita zielona papka, a po kawałkach liści nie został najmniejszy ślad! Smak na szczęście się w miarę zgadzał ;) 

Jeśli nie macie wywaru albo nie macie czasu go robić, rozejrzyjcie się za dobrymi kostkami rosołowymi. Kiedyś były tylko te popularnych marek, nafaszerowane chemią, a dziś naprawdę można znaleźć fajne i w dobrej cenie kostki bio (choćby Enerbio, dostępne w Rossmannie). W sklepach ekologicznych albo w sklepach na półkach z ekologiczną żywnością, znajdziecie kostki z dobrym składem. Zawsze też możecie zrobić własne i zamrozić. Przepis na domowy koncentrat jest jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisów na blogu.    


zupa szczawiowa


Składniki:
  • dwie spore garści świeżego szczawiu
  • 1,5 wywaru z jarzyn (lub jarzynowo-drobiowego)
  • 1 l wody
  • 4-5 ziemniaków 
  • 2-3 łyżki śmietany 12 lub 18%
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz 
  • dodatkowo: ugotowane na twardo jajka 
Przygotowanie:

  1. Liście szczawiu przebieramy, urywamy ogonki i płuczemy kilka razy w zimnej wodzie.  W liściach lubi się zbierać piasek i ziemia, trzeba wiec cierpliwie płukać każdy listek. 
  2. Liście siekamy na mniejsze kawałki i dusimy w rondelku na roztopionym maśle przez ok. 10 minut. 
  3. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie (w większym garnku), aż będą miękkie. 
  4.  Kiedy ziemniaki się ugotują, dolewamy wywar i dodajemy podduszone liście szpinaku. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, odstawiamy i na koniec zabielamy śmietaną (śmietanę wcześniej rozcieńczamy kilkoma łyżkami gorącej zupy). 
  5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
  6. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami (jajka wkładam do zimnej wody i gotuję równe 6 minut od momentu zagotowania). 
  7. Smacznego!

zupa ze szczawiu

3 komentarze:

  1. Czy ta zupa nie ma łyka? Bo ja zawsze boję się, że takie będzie w zupie, dlatego jej nie gotuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma nic a nic łyka. Może w starszym szczawiu się zdarza, ale taki młodziutki rozpadł się na papkę, choć nie planowałam :)

      Usuń
  2. Bardzo fajny i klasyczny przepis na zupę szczawiową – dzięki za jego udostępnienie! Szczawiowa to jedna z tych tradycyjnych potraw, które w mojej rodzinie często gościły na stole, zwłaszcza na wiosnę, kiedy pojawiał się świeży szczaw. Lubię jej lekko kwaskowaty smak, który idealnie orzeźwia i dodaje energii, szczególnie po długich, zimowych miesiącach.

    Co ciekawe, ta zupa może mieć wiele wariantów – z jajkiem, z ziemniakami, z mięsem albo wersję całkowicie wegetariańską. W Twoim przepisie doceniam prostotę i naturalność składników, a także dokładne wskazówki, które nawet początkującym pozwolą odtworzyć ten smak.

    Dla mnie zupa szczawiowa to nie tylko potrawa, ale też powrót do wspomnień i rodzinnej kuchni. Często podaję ją z jajkiem na twardo lub śmietaną – wtedy smak staje się bardziej aksamitny, a zupa syci bardziej. Warto też pamiętać, że świeży szczaw jest bogaty w witaminy i minerały, więc to świetna propozycja na zdrowy posiłek.

    Podsumowując, przepis jest bardzo zachęcający i myślę, że wielu osobom przypomni lub nauczy jak przygotować tę pyszną i oryginalną polską zupę. Dziękuję za inspirację – na pewno zrobię ją niedługo u siebie w domu!

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger