Obserwuj bloga przez email

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Kawowa owsianka z owocami

owsianka kawowa

Jedno z najprostszych śniadań wszech czasów. Owsianka! Miałam długą przerwę. Pamiętam z dzieciństwa jako jedną z zup mlecznych, później długo długo nic - odrzuciłam na wiele lat mleko. I to nie ze względów zdrowotnych, po prostu nie znosiłam jego smaku. Wróciłam po latach... Nie piję mleka często, ale jak mam zrobić owsiankę, to nie wyobrażam sobie wersji na wodzie :) 

Owsianki lubi Franek, Hania nie przepada. Kto by pomyślał, nie? Córka, która ma 12 lat i zaskakuje mnie w kuchni coraz bardziej, sama piecze, podgrzewa obiady, szuka w internecie pomysłów, a zwłaszcza co zjeść na śniadanie, na hasło "owsianka" kręci nosem. 

Dzisiaj w wersji z kawą (można dodać espresso, rozpuszczalną lub inkę). Smak jest rewelacyjny, o ile lubi się aromat kawy :) Bardziej dla dorosłych, niż dla dzieci, choć z inką może zjedzą? Kawę zawsze można zastąpić dodatkiem czekolady, kakao czy cynamonu. A jako dodatek - owoce. Najlepiej te sezonowe, świeże, choć u mnie resztki z zamrażarki, które zmiękły pod wpływem ciepłej owsianki. 

Gęstość owsianki zależy rzecz jasna od gustu. Wolę rzadszą, ale gęsta też jest niczego sobie :) 



Składniki na dwie porcje:

  • ok. 350 ml mleka
  • 6 łyżek płatków owsianych górskich 
  • 1 łyżka kawy zbożowej lub rozpuszczalnej 
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu 
  • owoce 

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. 
  2. Dodajemy płatki, kawę i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 8 minut. 
  3. Do lekko przestudzonej, ale dalej gorącej dodajemy miód lub syrop klonowy, mieszamy i przekładamy do miseczek. 
  4. Na wierzchu układamy ulubione owoce i podajemy. 
  5. Smacznego.  


owsianka z kawą


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © bistro mama , Blogger