Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Tort czekoladowy z wiśniami i amaretto


tort z wiśniami

Kiedy mąż wychodził na zakupy, krzyknęłam za nim: nie zapomnij kupić malin, bo ciasta na urodziny nie będę miała z czego zrobić! Zamknęły się drzwi, odwróciłam się i mój wzrok zatrzymał się na wiadrze z Castoramy z 12 kg wiśni z własnej działki.. No jak mogłam nie pomyśleć o cieście z wiśniami? Tak sobie te maliny wkręciłam i ten torcik taki piękny już widziałam!

A tu czekolada, duuużo czekolady, mój ulubiony mus, który właśnie do malin miał pasować. W szafce prawie cała butelka amaretto, przywieziona kiedyś z Czech i czekająca na taką właśnie okazję w lecie, a na tiramisu jesienią.

Wspomnę tylko, że na podobną okazję czekał również ekstrakt migdałowy, albo kupiony przeze mnie przez pomyłkę w sklepie internetowym, albo pomyłkowo wysłany, bo jak dobrze kojarzę, to chciałam kupić porządny waniliowy. I kupiłam porządny migdałowy, który nie bardzo wiedziałam do czego przypiąć.  Przyszła pora wiśni i robienia przetworów. I nagle okazało się, że ten ekstrakt migdałowy pasuje do konfitur jak złoto! 

Ale o torcie miało być. Tam jest niemało czekolady. Całe 400 gramów. 200 g w musie i 200 g w polewie. Od Was zależy czy zmieszacie czekoladę mleczną z gorzką, czy użyjecie tylko gorzkiej albo tylko mlecznej.

ciasto z wiśniami

Biszkopt kakaowy
Składniki:
przepis pochodzi ze strony Moje wypieki, - tutaj zmniejszona porcja na tortownicę o średnicy 23 cm
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • ok. 120 ml amaretto (lub wiśniówki)
Przygotowanie:
  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier i ubijamy jeszcze przez 1- minuty. Następnie dodajemy po kolei żółtka, ciągle ubijając.  
  2. Mąkę i kakao przesiewamy przez sitko i delikatnie dodajemy do ubitej masy. Delikatnie łączymy za pomocą silikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki. 
  3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. 
  4. Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch. 
  5. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC przez ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka (piekę bez termoobiegu). 
  6. Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę (podstawiam zawsze drewnianą deskę). 
  7. Studzimy, a następnie kroimy na dwie części. 
  8. Każdą część nasączamy alkoholem. Polecam amaretto, ale może być też wiśniówka.  
  9. Spód biszkoptu (po usunięciu papieru do pieczenia), przekładamy to tortownicy i szczelnie obkładamy boki papierem śniadaniowym (lub do pieczenia). Jeśli papier odstaje, możemy z zewnętrznej strony skleić taśmą. 
  10. Zamykamy bok tortownicy i przygotowujemy galaretkę.
Galaretka z wiśniami
Składniki:


  • ok. 400 g wydrylowanych świeżych lub mrożonych wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 250 ml wrzątku
  • 250 ml chłodnej przegotowanej wody
Przygotowanie:
  1. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i kiedy się rozpuszczą, dolewamy chłodną wodę i dodajemy wiśnie. 
  2. Odstawiamy do lodówki, żeby całość zaczęła tężeć. Aby przyspieszyć ten proces, można wcześniej zmrozić owoce. 
  3. Tężejącą galaretkę z owocami przelewamy na spód biszkoptu. Galaretka nie może być rzadka, bo wchłonie ją ciasto :)
Mus czekoladowy
Składniki:


  • 400 g śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka zimnej wody 
  • 2 łyżki wrzątku

Przygotowanie:
  1. Kremówkę ubijamy i odstawiamy w chłodne miejsce. 
  2. Czekoladę topimy (w kąpieli wodnej lub w mikrofali) i łączymy z bitą śmietaną, ubijając delikatnie mikserem. 
  3. Żelatynę zalewamy 1 łyżką zimnej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie stężałą żelatynę zalewamy dwoma łyżkami wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia.
  4. Do masy czekoladowej dodajemy żelatynę, najlepiej przecierając ją przez sitko. Unikniemy wtedy grudek w musie czekoladowym. 
  5. Masę przekładamy na zastygniętą galaretkę z wiśniami. 
  6. Całość od razu przykrywamy drugą połową biszkoptu nasączonego amaretto i lekko dociskamy. 
  7. Całość w tortownicy owijamy z wierzchu folią spożywczą (aby nie dostały się do ciasta inne zapachy z lodówki) i chłodzimy przez kilka godzin lub najlepiej przez noc.
  8. Kiedy ciasto jest schłodzone, delikatnie otwieramy tortownicę i za pomocą noża oddzielamy od boków ciasta papier. 
  9. Przygotowujemy polewę.

Polewa

Składniki:


  • 100 g śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady

Przygotowanie:
  1. W rondelku podgrzewamy śmietankę z połamaną czekoladą.
  2. Kiedy czekolada się rozpuści, odstawiamy do wystygnięcia. 
  3. Gęstą polewą polewamy tort. 
  4. Kroimy, kiedy polewa zastygnie. 
  5. Smacznego!!



5 komentarzy:

  1. Wiśnie i czekolada - ideał!
    Super-sezonowo!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na tort, dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Madzia28/9/19

    Wygląda naprawdę smakowicie :) Szkoda, że ja nie mam takich zdolności, bo moja rodzina uwielbia słodkie torty. Zawsze zamawiam od sąsiadki, ale ona w tym roku nie da rady. Znalazłam nawet ciekawą ofertę na https://e-torty.pl/ bo potrzebuje czegoś sprawdzonego. Myślicie, że może się to sprawdzić? Sama raczej nie dam raczy niczego upiec.

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger