Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

wtorek, 10 października 2017

Gulasz wieprzowy z marchewką



Sto lat mnie tutaj nie było! Mniej robię zdjęć, ale gotuję tyle samo. Zdarza się, że wpisuję w wyszukiwarkę "gulasz bistro mama", "ciasto marchewkowe bistro mama" albo "pancakes bistro mama". Oznacza to tyle, że mój domowy rynek się nasycił, sięga po sprawdzone przepisy, domownicy chcą często powtórek i doszło do tego, że sama u siebie sprawdzam proporcje, bo z głowy wyleciało. 

Tym samym nowości niewiele, wpisów mniej, ale blog żyje, ktoś tu jeszcze zagląda, ktoś czasami do mnie napisze, poleci fajny przepis (kilka ciągle czeka, np. ciasto pod owoce na bazie kaszki manny). Coś przez głowę śmignie, ale niestety nie zapisuję i zaraz ucieka...

I tak właśnie w ten weekend zrobiłam gulasz wieprzowy (trochę mniej z nim roboty niż z wołowym) i przypomniałam sobie, że w mojej komputerowej poczekalni mam zdjęcia gulaszu z młodą marchewką, z piękną zielenią w tle. Młodej marchewki już nie mam, soczystej zieleni z okna już też nie widzę, dałam więc do gulaszu pokrojoną czerwoną paprykę, ale można też pieczarki, fasolkę, kalafiora czy co tam się w lodówce pałęta. 

I rzecz w każdym gulaszu najważniejsza! Mielony kminek. Uzależnienie całkowite ♥ A jeśli już o kminku, to spróbujcie tej domowej przyprawy do gulaszu. Właśnie z mielonym kminkiem!

gulasz wieprzowy

Składniki:
  • 500  - 700 g mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki)
  • 3-4 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki 
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła klarowanego 
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 łyżki przyprawy do gulaszu
    (lub mielony: kminek, papryka słodka, papryka ostra, pieprz, tymianek)
  • sól,pieprz
Przygotowanie:
  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce masła. 
  2. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy mąką. 
  3. Masło klarowane mocno rozgrzewamy na głębokiej patelni. Mięso mocno obsmażamy, żeby kawałki nabrały rumianego koloru. 
  4. Dodajemy podsmażoną cebulkę, listki laurowe, podlewamy całość szklanką wody i dusimy pod przykryciem (na wolnym ogniu), aż mięso będzie miękkie (ok. 40-50 minut). 
  5. W połowie powyższego czasu, czyli po ok. 20 minutach  czasu dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę.
  6. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy  zgniecionym ząbkiem czosnku oraz przyprawą do gulaszu lub osobno zmielonym kminkiem, papryką słodką i ostrą, pieprzem, solą, ew. tymiankiem. 
  7.  Podajemy z kaszą, chlebkami naan, buchtami na parze, kopytkami i czymś kwaśnym (ogórkiem kiszonym lub korniszonem). 
  8. Smacznego!
gulasz z marchewkągulasz wieprzowy z marchewką

2 komentarze:

  1. Eh, nie mogę takich smakowitości oglądać na noc, bo zaczyna mnie ssać w żołądku :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię proszę, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie mi łatwiej Ci odpowiedzieć.